Németország gasztronómiája

Németország gasztronómiája

DZT Német Turisztikai

Központ

1024 Budapest

Lövőház u. 30

T.: 06 1 345 7600

F.: 06 1 325 074

info@ahkungarn.hu

www.ahkungarn.hu

Az országszerte kedvelt német ételek mellett, egyrészt hódít a nemzetközi kínálat, – hiszen a lakosság jelentékeny része bevándorló, így válogathatunk az olasz, török, kínai, indiai, thaiföldi étkezdék között, – másrészt, sok a helyi különlegesség.

Minden tájegységnek megvan a maga specialitása, amely Bajorországtól Schlesswig-Holsteinig, meglepően változatos. A helyi ízek az adott vidék éghajlatát, földrajzi viszonyait és életmódját tükrözik.

A németeknél az ebéd a főétkezés. A süteményt és édességet általában délután fogyasztják. Több közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan, Németországban is a hús és a burgonya az alapja a konyhaművészetnek. Ez azzal magyarázható, hogy a viszonylag hűvös éghajlat nem tette lehetővé, hogy sok zöldséget termesszenek, így a burgonya (Kartoffeln) és a káposzta (kohl vagy Kraut) lett az uralkodó. Mindez nem jelenti azt, hogy a német konyha egyhangú lenne.

Megtaláljuk a kínálatban a vadhúsok különböző fajtáit (őz, nyúl, vaddisznó) és a szárnyasok mellett a sertés- és marhasülteket is, valamint a belsőségből készült ételeket. Napjainkig jellegzetes német étek a sertéspecsenye, vörös káposzta és a gombóc.

Különlegességek

A helyi különlegességekhez tartozik a bajor Schweinshaxen, ez a fortyogó zsírban felszolgált sertéscsülök; a berlini Eisbein, ugyanez pácolva. Bajorországi specialitás a Lüngerl (savanyútüdő) és a májgombócleves (Leberknödelsuppe) , amit gyakran követ a kolbászos káposzta.

Frankfurt a levesről, virsliről és a borjú karajról, Münster környéke a westfáliai sonkáról, Hessen a kasseli pácolt setés bordáról nevezetes. Noha a németek elsősorban sertéshúst fogyasztanak, azért ismerik a tenger és az édesvizek gyümölcseit is. A különlegességek közé tartozik a Matjes, fiatal hering, amelyet hagymás, almás tejföllel tálalnak.

Thüringiai konyha nevezetessége a kétféle sajtból készült leves. A vegetáriánusok kedvence az Obazda, ami camembert-sajttal, tojássárgájával és vajjal megkent szenvics, vékonyra aprított vöröshagymával.

Édességek

A legjobb helyi konyhák egyike a Baden-Württembergi, -a Fekete-erdőben, – fenséges a cseresznyetortája (Scharzwälder Kirschtorte). Az édességnél maradva, népszerű a berlini lekváros, mandulás Berliner Schnitten, ízletes a müncheni fánk is.

A kínálatból kiemelkedik a Baumkuchen, ami csokoládéval bevont száraz piskótatészta, kedvencek közzé tartozik a Bienenstich-et (méhcsípés) a vastag fondüréteget körülvevő gyümölcskenyér. Vacsora után szívesen fogyasztják a Rote Grütze-t, ami nagy adag tejszínhabbal, fagylalttal vagy vaníliahabbal felszolgált piros gyümölcskompót.

Italok

Németország ismert kitűnő fehér borairól,(elsősorban rizling szőlőből készítik, a legtöbb díjnyertes bor Rheingau régióból való) és világhírű söreikről: Löwenbräu, Holfbräu és Paulaner nevét minden sörivó ismeri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »