Skócia gasztronómiája

Skócia gasztronómiája

Az angolokhoz hasonlóan a skótok sem mulasztják el az ötórai teát, amelyet tejjel isznak, s hozzá vajas kenyeret, uborkás szendvicset és süteményt esznek. A high tea ennek egy változata, csak kicsit később fogyasztják. Ez egy, a vacsorát pótló késői, bőséges uzsonna. Tehát ne lepődjünk meg, ha egy skót anyuka azt mondja gyermekének: eat your tea (edd meg a teádat)! A tea mellé pirítós, scone-kenyér , azaz árpalisztből sütött lángos jár. Melegen a legjobb, sok vajjal és házi gyümölcslekvárral, mézzel vagy nádcukorsziruppal. Sütemény is  kerül a tea mellé, de esznek hozzá halat és sült krumplit is.

A jellegzetesen skót fogások közt rengeteg, egyszerűen elkészített hal- és  húsételt találunk. A skót partoknál igen tiszta a tenger, de édes vizei is Európa legtisztábbjai közé tartoznak. Érdemes megkóstolni a homárt, az osztrigát, a lazacot és a pisztrángot. Skócia erdeiből kiváló vadhúsok kerülnek ki. Ami pedig világszerte elismertségnek örvend: az aberdeeni Angus-marhaszelet. Ez a húst kedvelő skótok – s bármely ínyencek – egyik kedvenc csemegéje. Angolosan átsütve, esetleg
valamilyen mártással, hasábburgonyával és vegyes zöldségkörettel fogyasztják. A skót szakácsok egyébként úgy tartják, hogy a jó hússzelet semmiképp nem lehet három centiméternél vékonyabb.

A gabonafélék közül leginkább a zab termesztésének kedvez az ország éghajlata, fogyasztják is számtalan formában. A zabkása (porridge) a skót reggeli szerves része, a zablepény (oatcake) pedig kenyérpótló. A másik kedvelt alapanyag a burgonya, amit Skóciában is a legkülönfélébb módokon használnak fel.

A haggis a legtipikusabb skót étel.
Minket a disznósajtra emlékeztet. A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják. A rossz nyelvek szerint viszont az angolokat szokták vele riogatni, akik állítólag borzadnak tőle. A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből (aprított szív, tüdő, máj) készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek és megfőznek. Tűzforrón, fehérrépapürével és tört burgonyával szervírozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »