Tanzánia

Tanzánia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Tanzániai Egyesült KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Jamhuri Ya Mwungano Wa TanzaniaAutójelzés:EAT
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:tanzániai shilling (TZS)
Főváros:Dar Es SalaamElektromosság:

Afrika keleti részén, az Indiai-óceánnal határosan, Kenya és Mozambik között fekszik. Síkságaival, tavaival, hegyeivel, keskeny, alacsonyan
fekvő partszakaszaival Tanzánia a legnagyobb kelet-afrikai ország. Az ország legnagyobb területe fennsík, a többi félsivatag és szavanna. A
legmagasabb hegyek – a 4556 méteres Meru és az 5895 méteres Kilimanjaro – északkeleten, a kenyai határ mentén húzódnak. Tanzánia hatalmas, nyílt síkságain az ember nagyon-nagyon kicsinek érzi magát. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi állat, melyek szemlélését megkönnyítik a
Tanzániára jellemző síkságok. Elefánt-, bölény-, víziló- és csimpánz koncentrációi is a világ legnagyobbjai közé tartoznak. Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet valamennyire enyhítenek a tengeri fuvallatok. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. Az országot vadállatok sokasága jellemzi: gnú, majom, antilop, oroszlán, gepárd, krokodil, gazella, flamingó – a fehér fosztogatók ezeket mind elejtették régen, ma azonban már inkább fényképezőgépet visznek magukkal, nem puskákat. A gazdaságilag szegény Tanzánia a kontinens egyik legjobb helye a vadvilág megfigyelésére. Nemzeti parkok, kráterek, és az ország elengedhetetlen tartozéka, a gyönyörű szép “fűszersziget”: Zanzibár.

Főbb városok

Zanzibár

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Dar es-Salaam, Mtwara, Kigoma, Mwanza.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 255

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:25 635 000 fő
Népsűrűség:27.10 fő/km2
Nyelvek:angol, szuahéli, bantu nyelvek.
Népcsoportok:bantu (99%), indiai, európai, arab (1%).
Vallások:mohamedán (35%), keresztény (35%), törzsi vallású (30%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:945 087.00 km2
Legmagasabb pontok:Kibo 5892 m.
Főbb folyók:Ruvuma, Rufiji, Kagera.
Főbb tavak:Viktória-tó, Tanganyika-tó, Malawi (Nyasza)-tó, Rukwa-tó.

Földrajz

A Kelet-afrikai-árok és az Indiai-óceán által határolt kelet-afrikai magasföld középső részén elterülő ország hullámos, szavannás felszínéből északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység egyik csúcsa – Kibo 5892 m – Afrika legmagasabb pontja is.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 110 USD

Tanzánia a szafarik szerelmeseinek páratlan utazási célja. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop – és a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly- víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. Bátran ajánljuk családosoknak is Tanzánia felfedezését.

Tudnivalók Tanzániáról és Zanzibár szigetről

A Magyarországnál tízszer nagyobb alapterületű, 56 milliós lakosságú kelet-afrikai ország számos elődünk, többek közt Teleki Sámuel, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán és Dr. Sáska László életében is fontos szerepet játszott. Tanzánia a vadvilág szerelmeseinek páratlan utazási célja. Sehol máshol a földön nem látható annyi gnú, zebra és antilop, mint itt. Családosoknak is ajánljuk a turisztikailag bejáratott, biztonságos, jó infrastruktúrával rendelkező ország felfedezését. Kötelező oltás nincs, az egyszeri beutazásra jogosító vízum 50 USD.

Az ország két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika 1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral. Felszínének zömét a Kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo egész Afrika legmagasabb pontja. Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi a klíma, amit némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt az időjárás. 

Nylon szatyrot vinni tilos!
2019. június 1-től egy új rendelet lépett hatályba, miszerint tilos Tanzániába nylon szatyrokat, zacskókat, csomagolóanyagokat bevinni. Kérnénk ezt a poggyász összekészítésénél figyelembe venni, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Egészségügyi előírások

Tanzániába utazóknak nem kell kötelező oltást felvenniük.  A malária megelőzésére saját belátás szerint a Malarone nevű gyógyszer szedhető. E betegség nagyon ritka. Ha valaki esetleg mégis megfertőződne, azt könnyen észre lehet venni és egyúttal hatékonyan kezelni. (1-2 nap alatt gyógyítható tablettával.) Az útvonal mentén elegendő orvos is rendelkezésre áll.

Vízum

Vízumot érkezésnél kap az utas a reptéren egy rövid kérdőív kitöltése és 50 USD ellenében. A vízum általában 3 hónapig érvényes. Az előírások szerint az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ajándékok

Az iskola- és falulátogatások során adódnak olyan helyzetek, ahol apróbb ajándékokat adhatunk azoknak, akikkel megismerkedtünk, összebarátkoztunk. Ajándéknak érdemes hozni: ruhákat, cipőket (használtakat is akár, de még jó állapotban lévőket), írószereket, füzetet, cukorkát, képregényt, focilabdát, tollaslabdát, készségfejlesztő játékokat.

Költőpénz

A legelterjedtebb pénznem az amerikai dollár (USD). Érdemes készpénzt hozni. Bankautomaták is találhatók az úton. A helyi pénznem a tanzániai shilling, de a dollárt szinte mindenhol elfogadják a turisták által gyakran látogatott helyeken. Arra figyelni kell, hogy a kisebb pénzt, az 1, 2, 5 dollárosokat alacsonyabban váltják át a helyi pénznemre, mint az 50 vagy 100 dollárt.

Áramhasználat

Tanzániában az angol típusú elektromos csatlakozó a szabvány.

http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/g/

Érdemes hozni átalakítót, de az egyébként szinte bárhol kapható.

Az utazáshoz legkedvezőbb hónapok

Tanzánia egész évben alkalmas helyszín az állatok megfigyelésére. A parkon belül folyamatosan tanulmányozható az állatok vándorlása, amint követik, mikor merre találják az esős területeket. Tanzániában általában a március és az április számítanak esős hónapoknak.

www.utazzafrikaba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »