Uganda

Uganda

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Ugandai KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Jamhuri Ya UgandaAutójelzés:EAU
Államforma:köztársaságPénznem:ugandai shilling (UGX)
Főváros:KampalaElektromosság:

Attól a pillanattól kezdve, hogy földet érünk Entebbe modern nemzetközi repülőterén, a lélegzetelállító Viktória-tó erdővel borított partján, rögtön megérthetjük, hogy Uganda nem átlagos hely a szafarira. A tópartig kiterjedő golf pálya uralja a környéket, illetve egy évszázados múlttal rendelkező botanikus kert, ahol majmok csevegése és színes trópusi madarak köszöntenek bennünket. Innen csak 40 kilométerrel távolabb van a főváros, Kampala. Az élénk, modern és nyüzsgő, kozmopolita város tükrözi a folyamatban lévő gazdasági fejlődést és a politikai stabilitást, ami Ugandát 1986 óta jellemzi.

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Entebbe.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 256

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:17 804 000 fő
Népsűrűség:73.80 fő/km2
Nyelvek:angol, szuahéli, szudáni, bantu és nílusi nyelvek.
Népcsoportok:afrikai (98%), indiai (1%), egyéb (1%).
Vallások:keresztény (50%), mohamedán (10%), törzsi vallású (40%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:241 139.00 km2
Nagyobb települések:Kampala 458 000 (700 000), Jinja 55 000, Masaka 29 000, Mbale 25 000, Mbarara 23 000, Tororo 16 000, Entebbe 11 000.
Legmagasabb pontok:Margherita 5220 m.
Főbb folyók:Viktória-Nílus, Albert-Nílus.
Főbb tavak:Viktória-tó, Mobutu (Albert)-tó, Rutanzige (Edward)-tó.

Földrajz

Az ország nagy részét elfoglaló, dombokkal és szigethegyekkel tarkított kelet-afrikai magasföldet nyugatról a Ruwenzori, valamint a Rutanzige (Edward)- és a Mobutu (Albert)-tó árka, keletről a kenyai határon emelkedő Mt. Elgon zárja le.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 170 USD

Beutazási feltételekMagyar állampolgárok vízum birtokában, a hazautazástól számított minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak Ugandába. A vízum az érkezéskor a repülőtéren felvehető. Ára: 50 USD.BiztonságUganda a szomszédos Kenyához képest sokkal biztonságosabb. Kevés nagy település van, vidéken pedig nem kell tartanunk a bűnözéstől, zsebtolvajlástól. Az ugandai emberek büszkék és vendégszeretők.Elektromos áramellátásA főváros és vonzáskörzetét leszámítva az ugandai lodge-ok nagy többségén generátorról, vagy alternatív energiák felhasználásával történik az áramellátás. Ugandában angol szabványú hálózati csatlakozót használnak.PénzUganda pénzneme az ugandai schilling. Érdemes a repülőtéren váltani, mivel az út során kevés pénzváltási lehetőség adódik. A keményvaluta az USD, melyet bárhol szívesen látnak. Fontos, hogy 2000. év előtti USD-t nem fogadják el sem a pénzváltóknál, sem a szállásokon. Fontos továbbá, hogy amennyiben váltani szeretnénk, érdemes 50 USD-100 USD-os címletet váltani, mivel sok esetben ezt jobb árfolyamon váltják. ATM-ből való készpénzfelvétel csak a repülőtéren és Kampalában lehetséges.Mikor utazzunk?A klíma az év minden szakában kellemes, egész évben kiegyensúlyozott 24-28 fok körüli a hőmérséklet. Az esős periódusok októberben-novemberben és áprilisban- májusban jellemzőek.EgészségSárgaláz oltás kötelező, malária megelőzésére szolgáló készítmény szedése ajánlatt, kiváltképp az esős időszakokban. Hepatitis A és B oltás ajánlott.ÖltözetÉrdemes naptejet hozni magunkkal. Könnyed viseletet, kalapot, túrabakancsot, hosszú nadrágot és egy hosszú felsőt is pakoljunk magunkkal. Utóbbiaknak alkonyattól pirkadatig, a szúnyogok kirajzási időszakában vehetjük hasznát.Mit hozzunk magunkkal gorilla lesre?• túracipőt és esőkabátot• akik nem bírják a dzsungelhangokat, hozzanak magukkal füldugót,• naptej, sapka/kalap (az idő eléggé kiszámíthatatlan) és rovarriasztótMilyen szabályok betartására ügyeljünk?• Fertőző betegségben (Pl. influenza, hasmenés)szenvedők nem léphetnek be a parkba• Maradjunk mindig csoportban, miközben a gorillákkal vagyunk• Ne menjünk 7 méternél (21 láb) közelebb a gorillákhoz.• Ne együnk vagy dohányozzunk a gorillák 200 méteres körzetében.• Forduljunk el a gorilláktól, ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, és takarjuk el szánkat, orrunkat• Ne szemeteljünk• 15 év alatti személy nem vehet részt gorilla-követésen.• Ne köpjünk a növényzetre

www.utazzafrikaba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »