Olaszország

Olaszország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Olasz köztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Repubblica ItalianaAutójelzés:I
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:RómaElektromosság:220V

Kellemes éghajlat, pompás tengerparti strandok és egy kulturális emlékekkel gazdagon megáldott ország, amely évről évre millió turistát ejt rabul – így él Olaszország a köztudatban. És valóban: a Földközi-tengerbe mélyen benyúló csizma alakú félsziget az északi Alpoktól a legdélibb pontjáig elbűvöl természeti szépségeivel. Vad, hegyi tájak Szicíliában és Szardínián, az ország két nagy szigetén; megannyi hangzatos nevű kis sziget a Tirrén-tengeren szétszóródva: Elba, Ischia, Montecristo. Róma világvárosi üzleti pezsgésében még megérint bennünket az antikvitás szelleme; a Római Birodalom, az egykori világhatalom kétezer éves töredező emlékei között járunk. A mai Olaszországot Milánó és Torino, a termékeny Pó-síkság két nagyvárosa érzékelteti legszemléletesebben: ipari ország, amely a világ tíz legfontosabb ipari állama közé tartozik. Micsoda ellentét ehhez képest Velence, Pisa, Firenze, Siena, ahol még ma is a középkorban vagy a reneszánsz nagy korszakában érezhetjük magunkat.

Olaszország már több évtizede a klasszikus turizmus célországa. Gazdag kultúra, változatos természeti adottságok, különböző éghajlati területek a hegyvidéki éghajlattól egészen a majdnem szubtropikus klímáig Szicíliában, végtelen tengerpartok és nem utolsó sorban az olasz konyha csalogatják ide évről évre a nyaralni és szórakozni vágyókat.

Olaszország történelme

Habár az egységes olasz állam csak 1871 óta létezik, a terület városai, tartományai és szigetei gazdag történelemmel és kulturális örökséggel büszkélkedhetnek. Az ókorban etruszkok, majd görög és római közösségek éltek itt. A Római Birodalmat Romulus és Remus alapították Kr. e. 735-ben. Julius Caesar, majd Augustus uralkodása alatt a rómaiak uralták a Földközi-tenger teljes vidékét. Konstantin császársága idején itt vált a kereszténység először államvallássá; megalapították a pápaság intézményét. A hunok, a gótok és a vandálok megtörték a Római Birodalom hatalmát, majd a lombardok foglalták el Kr. u. 568-ban Itáliát. Szicíliában és Dél-Itáliában a normannok vetettek véget az arab uralomnak a 9. században. A keresztes hadjáratok a középkorban felvirágoztatták az olasz kikötővárosokat, majd a 13. század végére a városállamok elérték fejlődésük csúcsát. Több egyetemet is alapítottak (Bologna, Padova, Nápoly, Modena, Siena, Palermo). Politikai egység hiányában az egyetemek voltak a nemzeti öntudat kifejlődésének színterei. A reneszánsz korában a firenzei Mediciek olyan művészeket karoltak fel, mint Botticelli, Leonardo vagy Michelangelo. A spanyolokkal vívott háború után Róma újjászületését II. Gyula pápa hozta meg, aki elindította a Szent Péter-bazilika építését. Az örökösödési háborúk után Észak-Itáliában az osztrákok vették át a hatalmat. A 16. században alakított északkeleti Piemont állam vezetésével megkezdődött az olasz egységesítési mozgalom. A forradalom 1848-ban tört ki Milánóban, majd 1860-ban Giuseppe Garibaldi vezetésével felszabadították a maradék területeket, és kikiáltották a királyságot. 1871-ben alakult meg az Olasz állam, ami nyugodt fejlődésnek indult. Olaszország a XX. század két világháborúja után átalakult köztársasággá, és a mai történelmet meghatározó Európai Unió egyik alapító tagja lett. Napjainkban lakossága mintegy 60 millió fő, fővárosa Róma.

Olaszország elhelyezkedése

A csizma alakú ország Európa déli részén, a Földközi-tenger középső részébe nyúlóan helyezkedik el. Hozzá tartozik még két nagy sziget is: Szicília és Szardínia. Keleten, délen és nyugaton a tenger, északon pedig az Alpok vonulatai határolják. A szárazföldön Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával és Szlovéniával határos. Területébe beékelődve helyezkedik el két kisállam, a Vatikán és San Marino. A csizma középső részén terül el a termékeny Pó-síkság. Tőle délre, egészen a csizma sarkáig húzódnak az Appenninek csipkés sziklái. Három működő vulkán is van ezen a vidéken: a Vezúv, a Stromboli és az Etna. Az ország legmagasabb pontja a 4760 méter magas Mont Blanc, melynek hegycsúcsa már Franciaországhoz tartozik.

Látnivalók Olaszországban

Olaszországban rengeteg a látnivaló. Megismeréséhez egy élet sem elég. Érdemes felfedezni az északi és déli területek ellentétes hangulatait, a nagyvárosok látványosságait, a vidék szépségét, az olasz mindennapi élet különféle metszeteit.

Közép-Olaszország a latin civilizáció bölcsője. Rómának, a fővárosnak öt különböző arculatát is felfedezhetjük: az ókori Rómát a császári romokkal, a katolikus Rómát a Vatikánnal és a templomokkal, Michelangelo és Raffaello reneszánsz Rómáját, Bernini és Borromini barokk városat, illetve az állandó közlekedési dugók, divatos butikok és a kávéházak világvárosát. Ha kirándulni szeretnénk a Róma körül elterülő Lazio vidékére – Tivoliba, Ostiaba, vagy akár az Ambruzzi Nemzeti Parkba – akkor azokat a tengerparti vagy közeli tavak melletti üdülőket kereshetjük fel, amelyeket még a rómaiak építettek. Szardínián, a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén (az első Szicília) pedig érdemes akár egy egész vakációt eltölteni.

A római területektől északra találhatók Toscana és Umbria tartományok. Itt lehet legjobban megcsodálni az ideálisan zöld olasz tájat, melyben rózsaszín kőből épült városok tűnnek fel. Firenze jelképe a Santa Maria del Fiore székesegyház, híres múzeuma az Uffizi-képtár, az Arno folyó fölött régi szépségében emelkedő Ponte Vecchio pedig a város első és évszázadokig egyetlen hídja volt. A nyugati tengerparton elterülő Pisa városa a ferde toronnyal a világ csodái közé tartozik. Siena rozsdabarnában és okkerban gazdag épületei éppen ellentétesek a firenzeiekhez képest. Szent Ferenc városa, Assisi Olaszország második legkedveltebb zarándokhelye.

Északkelet-Olaszországot fejlett városok gazdag sokasága és színes vidéki élet jellemzi. A cölöpökre épült Velence városa még a mai korban is egy álomvilághoz hasonlatos autómentes utcáival, tereivel, meghitt kis zugaival és a csatornákon elsurranó gondolákkal. Padova egyetemi városában a XV-XVI. század fordulóján Galilei is tanított. Veronában megtekinthetjük a Shakespeare drámából ismert Júlia házát. Ravenna templomaiban megcsodálhatjuk a görög és római alkotók másfélezer éve sértetlenül megőrzött mozaikjait. Bolognaban Európa legrégebbi egyeteme működik. Ferrarában a d’Este hercegek erődje vár minket. Ezen a vidéken van Parma városa is, mely sonkájáról és sajtjáról híres. Rimini és az Adriai-tenger kedves üdülőhelyei pedig várják a nap szerelmeseit.

Északnyugat-Olaszország vidéke az ország leggyorsabban fejlődő tájegysége. Milánó számít Olaszország gazdasági és kulturális fővárosának. Csodálatos katedrálisa és tekintélyes múzeumai mellett a mai olasz életforma is megfigyelhető utcáin járva, kávéházaiban megpihenve. A lombardiai Alpok tövében fekszik a három romantikus olasz tó: a Garda, a Como és a Maggiore. Torino városa nem csak fejlett iparáról híres; katedrálisának Szent Lepel-kápolnájában őrzik Jézus halotti leplét, Olaszország és az egész kereszténység egyik legféltettebb relikviáját. Az Alpok legmagasabb pontjához, a Mont Blanc-hoz legközelebbi olasz kirándulóhely Courmayeur. A Ligur-tengerpart vidékét olasz Riviérának is nevezik. Számos üdülőhelye mellett itt található a nagy kikötőváros, Genova is, Kolombusz Kristóf szülővárosa.

Dél-Olaszország vidékének legjelentősebb városa Nápoly, a spagetti származási helye. Két jelentős gyűjteménnyel rendelkező múzeuma mellett, az utcai élet kínálja a legtöbb látnivalót. A kirándulók kedvelt célpontja Capri szigete, mely Kék Barlangjáról híres. Európa leghíresebb vulkánja, a Vezúv is ezen a vidéken található, a két általa elpusztított majd feltárt romvárossal (Pompei és Herculaneum) együtt. Sorrento és Amalfi partvidékei Itália legromantikusabb tájai közé tartoznak. Olaszország legdélebbi része Szicília szigete, melynek fővárosa Palermo, kedvelt üdülőhelye Taormina. Itt található Európa legmagasabb, napjainkban is aktív vulkánja, az Etna.

Olaszország gasztronómiája

Az olasz konyha világszerte ismert és kedvelt ételekkel büszkélkedhet, elég csak a pizzára gondolni. Az olasz előételek (antipasti) közül a legismertebbek talán a mozzarella paradicsomszeletekkel, vagy a pármai sonka dinnyével tálalva. Az olasz zöldségleves, a minestrone, illetve a tésztaételek (pasta) mindig bevezetőételnek számítanak. Azt mondják, hogy annyiféle tésztafajta van Olaszországban, mint sajt Franciaországban, és hasonlóan sok a mártások száma is. A tészta vetélytársa a risotto, a közkedvelt rizsétel. Főételnek kedvelt a borjúhús. Sajtok közül a parmezán a leghíresebb. Olaszország legfinomabb desszertjei kétség kívül a fagylaltok (gelati), de ide sorolható a tiramisu is. Ezenkívül minden tájegységnek megvan a maga specialitása.

Főbb városok:

Róma, Bologna, Capri, Catania, Firenze, Genova, Milánó, Nápoly, Padova, Verona, Velence, Sorrento, Palermo, Trieste, Pisa, Torino

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Roma, Milano, Napoli, Catania, Venezia, Pisa, Bologna, Genova, Torino.

Külképviseletek

Róma, Nagykövetség Konzuli Hivatala
Cím: Via Messina 15., II. 17. 00198 Roma
Előhívó:

 • külföldről: 003906-
 • országon belülről: 06-

Telefon: 44-249938, 44-249939
Ügyelet: mobil (külf./belf. 06 nélkül) 3488-008159
Fax: 4424 9908
E-mail: konzulatus@tin.it
Honlap: www.huembit.it
Konzuli
kerület: Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo Campania, Molise,
Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia, Sardegna tartományok.

Milánó, Főkonzulátus
Cím: Via Gasparotto 1.,  20124 Milano
Előhívó:

 • külföldről: 003902-
 • országon belülről: 02-

Telefon: 67-38-29-24, 67-38-27-97
Ügyelet: mobil (külf./belf. 02 nélkül) 339/6219517
Fax: 67-38-15-55
E-mail: consung@tin.it
Honlap: www.consungmil.it
Konzuli
kerület: Valle d’Aosta, Piemonte, Liguria, Lombardia, Trentino-Alto
Adige, Veneto, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia tartományok.

Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában
  vízummentesen utazhatnak Olaszországba.
 • Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt követően – a tartózkodási cél megfelelő feltételeinek igazolásával – az uniós állampolgárok számáraelőírt tartózkodási kártyáért kell folyamodni a területileg illetékes Questúrához.
 • Magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár által kiállított E111-es nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgősségi ellátásban.
 • Olaszország 2006 júliusában megnyitotta munkaerőpiacát Magyarország, s az új EU-tagországok többsége számára.

Ünnepnapok

 • január 1. Újév
 • január 6. Vízkereszt
 • április 25. A felszabadulás ünnepe
 • május 1. A munka ünnepe
 • június 2. A Köztársaság ünnepe
 • augusztus 15. Mária mennybemenetele
 • november 1. Mindenszentek
 • december 8. A Szeplőtel

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 39
Rendőrség: 113   Mentők: 118

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:57 517 000 fő
Népsűrűség:190.90 fő/km2
Nyelvek:olasz, német, francia, albán, szlovén, ladin, görög, friuli, szárd.
Népcsoportok:olasz (98%), friuli (0,5%), francia (0,1%), egyéb (1,4%).
Vallások:római katolikus (99%), protestáns, ortodox, zsidó, mohamedán (1%)

Földrajz, természeti adottságok

Terület:301 302.00 km2
Nagyobb települések:Roma (Róma) 2 804 000, Milano (Milánó) 1 449 000, Napoli
(Nápoly) 1 204 000, Torino 1 003 000, Palermo 731 000, Genova 707 000,
Bologna 417 000, Firenze 413 000, Catania 366 000, Bari 355 000, Venezia
(Velence) 321 000, Messina 274 000, Verona 258 000.
Legmagasabb pontok:Mont Blanc 4807 m.
Főbb folyók:Pó, Adige, Tevere, Arno.
Főbb tavak:Garda-tó, Comói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó, Bolsenai-tó.

Földrajz

Északon az Alpok láncai félkörben övezik az ország legértékesebb mezőgazdasági területét, a Pó alföldjét, amelytől délre az Appenninek tengerpart felé nyitott, kis medencékkel tarkított fiatal vonulatai és lekopott röghegységek hálózzák be a félszigetet, valamint a környező szigeteket. Közép- és Dél-Olaszországban gyakori a földrengés és a vulkáni tevékenység.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 20 510 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »