Dél Morvaország

Dél Morvaország

Turistické informační centrum

Jižní Morava

Radnická 2
602 00 Brno
Tel.: +420 542 427 170

info@ccrjm.cz

www.ccrjm.cz

Meleg éghajlat, gazdagon termő alföld, folyók és dolgos, vendégszerető emberek – mindez megfelelő feltétele annak, hogy a Dél-Morvaország régió a bortermelés és a népi hagyományok megőrzésének élén járjon.

Dél-Morvaország a Cseh Köztársaság délkeleti részén fekszik Ausztria és Szlovákia határán. Dél-Morvaország központja Brno, Csehország második legnagyobb városa. Itt található az UNESCO világörökség egyik jelentős műemléke – a Tugendhat villa, továbbá az újonnan megnyitott brnoi földalatti labirintus, Špilberk vára és sok más érdekes látnivaló. Brno közelében van a Brnoi Automotodrom, ahol minden évben a MotoGP Cseh Nagydíjat rendezik. Brno környékének további híres úticélja az Austerlitzi csata színhelye, ennek történelmét mutatják be a Béke Síremlék és a slavkovi (Austerlitz) kastély állandó kiállításai. Az irodalom kedvelői bizonyára meglátogatják a rajhradi kolostorban található Morvaországi Történelmi Levéltárat.

Az északon elterülő idegenforgalmi régió neve Morva Karszt (Moravský kras). Az itt található sok barlang közül említésre méltó a Punkva barlang (Punkevní jeskyně), ahol a karsztbarlang a benne folyó patakon csónakázva tekinthető meg. Nem feledkezhetünk meg a mondák övezte Macocha szakadékról sem. A történelem szerelmeseinek érdeklődésére tarthatnak számot a Lysice kastély és a Perštejn vár. Az egész napot szórakozással tölthetik el a Boskovice-i Western Park látogatói.

A legkeletibb idegenforgalmi régió a Slovácko, melyet a folklór, a jó bor és a népművészeti fesztiválok tettek híressé. Slovácko vidéken megtekinthetik a Délkelet-Morvaországi Falumúzeumot Strážnice városkában, a Milotice kastélyt, egy szláv várhelyet Mikulčicén, vagy hajózhatnak a Baťa csatornán.

A Pálava idegenforgalmi régió és a Lednice-Valticei kultúrtáj is szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján – a Lednice-Valticei kultúrtáj sok építészeti műemlékének, Pálava a Morva folyó alsó szakaszán elterülő bioszférikus rezervációnak köszönhetően. Valtice városát a bor fővárosának nevezik, a helyi kastélyban székel Csehország Borszalonja (Salon vín). Mikulov város vonzereje műemlékeiben és a környező gyönyörű természetben rejlik.

Az utolsó idegenforgalmi régióra – Znojmo és környéke, valamint a Podyjí-re (Dyje folyó mente) is jellemző a természet gazdagsága – a Podyjí Nemzeti Parkban gyalogos és kerékpártúrákon ismerkedhetünk meg a természet szépségeivel. Znojmo városa a történelem szerelmeseinek a román stílusú Szent Katalin körtemplommal (rotunda Sv. Kateřiny) vagy a Znojmoi földalatti labirintussal szerez örömet. Nyáron kirándulni lehet a Vranov-i víztározóhoz (Vranovská přehrada), közel van a Vranov nad Dyjí kastély és a Bítov vár is.

Dél-Morvaországról további információk (cseh nyelven) itt olvashatók: www.south-moravia.cz és www.topdestinations.cz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »