Melk

Melk

Donau Niederösterreich

Tourismus GmbH
Schlossgasse 3
A-3620 Spitz/Donau

Tel. +43(0)2713/300 60-60

 Fax +43(0)2713/300 60-30

urlaub@donau.com

www.donau.com

A bencés-rendi kolostoráról híres Melk már 976 óta a Babenbergek székhelye, és mint ilyen nagy egyházi, és művészettörténeti jelentőséggel bír. Maga a város is figyelemre méltó látnivalókat rejteget. Tavasztól késő őszig zenei, és kulturális rendezvények színtere. A közeli Schallaburg vára is tartogat mindig egy-egy érdekes kiállítást.

Az osztrák Duna-szakasz talán legismertebb állomása Melk. Ezt a várost tekinthetjük a Wachau nyugati kapujának. Melk már 976 óta nagy szerepet játszik a közlekedésben és a kereskedelemben. Azóta a Babenberg-ek székhelye, nagy egyházi, és művészettörténeti jelentőséggel bír. Melk Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja. A Babenbergi várként alapított Melki apátságban több mint 900 éve a bencés rendhez tartozó szerzetesek élnek és alkotnak.
Miután felkerestük a bencés apátság gazdag barokk épületegyüttesét, érdemes egy sétát tenni a városban is.
A „Haus am Stein” épülete mellett a természetvédelem oltalmába helyeztek egy ősrégi szőlőtőkét.
A plébániatemplom, a régi postaépület, amely Ausztria legrégebbi postája, a Kolomani-forrás –a városka kútja is egyben, és a régi kenyérbolt érdemel említést.
Évente több ezren keresik fel az apátságot, és a várost hívők, turisták. Nemcsak a kolostor, de maga Melk is kiérdemelte, hogy a világörökség része legyen.
A város közelében fekszik schallaburgi reneszánsz kastély és az arstetteni kastély.

A Melki Apátság Európa egyik legszebb barokk építészeti alkotása. Pompás barokk stílusú bencés apátság impozáns környezetben.  Világhírű az apátság könyvtára és a Paul Torgers freskóival díszített márvány terem. Érdemes megtekinteni a kupolás apátsági templomot, az apátság múzeumát, ahol multimédiás információkat kínálnak a vendégeknek.

Az apátság parkját 1750-ben, barokk stílusban alakították ki, 1882-ben az angolparkoknak megfelelően új növényeket ültettek, majd 1995-ben revitalizálták.
A paradicsomi kertészetben zöldségeskert gyógynövényekkel, fűszerekkel, illatos növényekkel, kerti pavilonnal, történelmi múltú medencékkel, tűzrakó helyekkel várja a nézelődőket.

A „beszélő kövek”-en (sprechenden Steinen) gyermekek mesélik el a teremtés történetét.

A Régi Posta, Alte Post Ausztria legszebb posta épülete. A gazdagon díszített homlokzat, és a kiugró középső részt koronázó kupola tűnik először szemünkbe. A házat 1792-ben építette Josef Freiherrn von Fürnberg postamester megbízásából egy bécsi mester, Franz Wipplinger. A stíluson jól látszik, hogy átmenet a késő barokkból a kora klasszicistába. A homlokzaton szép stukkó díszek láthatók a tulajdonos portréjával, és a postára utaló alkotásokkal.
Az épületben láthatók a hajdani postás mesterség relikviái, valamint helyet kapott a Melk város helytörténeti gyűjteménye is.

A Haus am Stein, azt jelenti ház a sziklán, mely dacolva az évszázadokkal őrzi a város egykori titkait. A Strengasse végén a hegyoldalban áll egy szűk ösvény tetején a legrégebbi Melk-i épület még eredeti állapotában, innen a név is Haus am Stein, “ház a sziklán”. A kétszintes építmény a 15.század végéről származik, masszív terméskőből építették. Az egész homlokzati részt beszövik az évszázados szőlő indák, melyek a műemlékvédelem oltalma alatt állnak. Ezek a szőlőtőkék az utolsó képviselői a hajdan itt virágzó bor-és szőlőkultúrának. A közelben áll egy szintén terméskőből épült késő gótikus lakóház fa tetőtérrel.

Niederösterreich-Werbung GmbH
Niederösterreichring 2, Haus C

 3100 St. Pölten
+ 43 02742/9000-19800

+43 02742/9000-19804
office@noe.co.at
www.niederoesterreich.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »