Sfax

Sfax

Szfaksz (nyugati alakban Sfax, klasszikus arab ejtés alapján Szafákiszarabul: صفاقس [Ṣafāqis]) város Tunéziában, Tunisztól délre. Medina Szfaksz óvárosa, mely a kikötő és a pályaudvar közé esik. A Medinát körbefogó bástyafal (600×400 m) számos kiszögellésével, tornyával és felhajtórámpájával eredetileg vályogból épült, még a 9. században. Később kővel építették át, meghagyva az eredeti vályog miatt szükséges dőlésszöget, ezért a bástyafal és a számtalan torony a megszokottnál döntöttebbnek tűnik.

  • Bab Diwan a bástyafalakkal körbeépített óváros főbejárata, mely a déli oldalon, a pályaudvartól kb. 300 méter távolságra fekszik.

A régi, egyszerű szögletes kaput 1306-ban építették és azóta legalább ötször renoválták, utoljára a második világháború után. A szomszédos őrtorony is hasonló korú, de azt utoljára a 17. században újitották fel. A kapu melletti árkád három tágas íve a második világháború utáni építmény.

  • Nagymecset – Bad Diwan-on, a főbejáraton áthaladva érhető el. Eredetije 850 körül épült, majd a 10-11. században és a török időkben is átépítették. Szögletes minarettje viszonylag alacsony és a csökkenő méretű egymásra állított kockák a kairouani mecset stílusát idézik.

A mecset mögötti óvárosi negyed a szuk és a piac.

  • Dar Jallouli-ház – Ez nyújt otthont a népművészet körzeti múzeuma gyűjteményének. A ház maga tipikus 17. századi polgári otthon, amin keresztül a korabeli átlagos építészeti igényeket tükrözi. A benne elhelyezett gyűjtemény az arab családok használati tárgyairól, életmódjáról tudósít.
  • Bab Chargui – ezen a kapun hagyható el az óváros az állomás irányában.

A Sfax két római város romjaira épült a keleti parton, mint egy kikötőből, ahonnan a földközi-tengeri termő olívaolaj szállítható a Földközi-tenger egész területén. A szicíliai normannok, a spanyolok évszázadokon át harcoltak, később a barbár kalózok alapjává váltak. Napjainkban valódi francia érzés támad a Sfax részeihez, széles körútokkal és utakkal, bár a medinát Tunéziában a legjobban megőrzöttnek tartják. Megtalálhatjátok a labirintus-sikátorokat, amelyek végigsétálnak a bazárokon, a Nagy-mecseten, a Kairouanon, a Borj Ennaron vagy a “Tüzek tornyán” és az ősi Kasbahon. Annak ellenére, hogy kissé véletlenül érzi magát, a medina valóban bonyolult tervekkel készül, ahol a bazárok a legközelebb a mecsethez árulják a vallási füstölőt, és olyanokat, mint a bőrt a külföldön, karavánok átadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »