Gibraltar

Gibraltar

Gibraltár területe mindössze 6,7 km2, lakossága 32 ezer fő. Stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően azonban nagyon sokan akarták megkaparintani ezt a kis földnyelvet. 1462-ben került spanyol uralom alá, de 1704-ben, a spanyol örökösödési háború idején az angolok szerezték meg, és 1830 óta brit koronagyarmatnak számít. A II. Világháború idején a briteknek sikerült megvédeniük Gibraltárt a németektől, amikor is fontos katonai támaszpontnak, és ma is jelentős brit katonai bázisnak számít. Egy 1967-es népszavazáskor a helyiek úgy döntöttek, hogy a félsziget továbbra is az Egyesült Királysághoz tartozzon, melynek máig része. Erre válaszul a spanyolok lezárták a szárazföldi határát, melyet csak 1982-ben nyitottak újra részben, majd 1985-ben teljes egészében.

Gibraltár különlegessége sziklája, ahonnan nagyon szép a kilátás (szép időben Afrika is látszik), és a sziklán honos majmok. Rengeteg majom van, akik általában barátságosak, én se tapasztaltam velük semmilyen problémát. De voltak már, akiket kiraboltak. A lényeg, hogy ne legyen nálunk étel, semmiképp se etessük (ez 250 Fontos büntetéssel is járhat), vagy érintsük meg a majmokat, és a táskánk, csomagjaink is legyenek zárva. Vagy egyáltalán, ne is vigyünk fel hátizsákot a sziklára, nejlon szatyrot meg pláne ne. Ne is menjünk túl közel hozzájuk, agresszívan védhetik a területüket

Megnézhető még Gibraltáron a Saint Michael’s Cave, egy szép cseppkőbarlang, gyönyörű kivilágítással, és az Alameda botanikus kert is, amely a felvonó alsó állomásánál van. És persze fürödhetünk is Gibraltár több strandján is. Talán a legjobb a Catalan Bay, a szikla keleti oldalán, vagy a Sandy Bay, Szaharából hozatott homokkal. Sokan elmennek (a Gibraltáron belül közlekedő 2-es busszal elérhető) Gibraltár legdélebbi pontjához, az Európa ponthoz is, ahol egy szép világítótornyot is láthatunk, és szép időben rálátni Észak-Afrikára.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »