El Camino

El Camino

A Szent Jakab-út, spanyolul Camino de Santiago a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútja, és az egyik Spanyolország egyedülállóan sok, 38 Világörökségi helyszíne közül. Több útvonal is létezik (néhányat említve: francia út, Ezüst út, Északi út, az Angol út, a Jakab út, stb.), valamint egyéni utak is tervezhetők (pl. van, aki a Margitszigetről indul) de mindegyikben közös, hogy az út Santiago de Compostela városába vezet, melynek székesegyházában Idősebb Szent Jakab Apostol földi maradványait őrzik. Az út már a 11. századtól ismert, ma pedig igen népszerűvé vált: nem csak a vallásos emberek, hanem azok is megteszik, akik önmagukat keresik – évente több, mint százezren kelnek útra, köztük közel 1000 magyar. Az igen hosszú út megtétele, önmagunk legyőzése egy életre szóló élmény, mely megváltoztathatja az embert. A rendkívül népszerű író, Paulo Coelho a Zarándoklat című művében számol be az útjáról. A zarándokúthoz nem szükséges térkép: a sárga nyilak, és a kagylók mindenkit útbaigazítanak (ez főleg a legjobban kiépített francia útra igaz). A legnépszerűbb, Saint-Jean-Pied-de-Port-tól menő francia út 780 kilométer hosszú, és a Pireneusokon való átkelés után, négy nagyobb spanyol várost, Pamplonát, Logronot, Burgost, Leónt érinti, mielőtt eléri a célpontot, Santiago de Compostelát, ahonnan sokan még továbbmennek az óceánhoz.

Pamplona

Az első jelentősebb város az El Caminón. A Navarra régió központjának számító Pamplonát elérve a zarándoklatból még kb. 30 nap, és 752 km van hátra. A városnak 197 ezer lakosa van, és a baszk nacionalisták számára Baszkföld történelmi fővárosának számít. A város a bikafuttatásról híres: minden évben július 7-14. között, minden nap reggel 8-kor tartják e rendezvényt a San Fermín fesztivál keretében. Érdekesség, hogy a bikafuttatás előtt két nappal az állatvédő PETA rendszeresen megtartja a meztelenek futását a bikafuttatás ellen tiltakozva. A bikafuttatáson kívül a város leghíresebb turistalátványossága a székesegyháza, és bikaviadal-arénája. A pamplonai székesegyház 1397-1530 között épült, gótikus stílusban. Neoklasszikus homlokzata 1783-as. Érdemes még megtekinteni Pamplona folyója, az Arga mentén elterülő gyönyörű parkokat, melyek közül talán a legszebb a Taconera Park. Mindenképp megemlítendő még Pamplona citadellája, egy ötszögű erődítmény a 16. századból, belsejében csodás kertekkel.

Logrono

Logroño 649-km-re van az El Camino célállomásától, 153 ezren laknak a városban. Ez a híres Rioja bor fővárosa, de egyébként is nevezetes gasztronómiájáról. A város igen pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Érdemes végigjárni gasztronómiai, és szórakoztató főutcáját, a Calle del Laurelt, ahol finom, Spanyolország szerte az egyik legjobbnak számító tapasok, és ízletes helyi borok kóstolhatók. Logrono egyébként egy nagyon szép, és barátságos település, hatalmas zöldterületekkel, parkokkal, és sok történelmi épülettel (a város már a rómaiak korában is létezett), templomokkal, és egy székesegyházzal.

Burgos

A 180 ezer lakosú Burgost elérve a zarándok már a Francia út majdnem felét megtette: 514 km van még hátra. Burgos több egyházi épülettel rendelkezik, mint bármelyik más spanyol város, ráadásul ezek gyönyörűek. A három legcsodálatosabb a Burgosi Katedrális, és a Las Huegas valamint a Karthaúziai kolostor. A burgosi Szűz Mária-katedrális 1984 óta az UNESCO Világörökség részének számít. Híres hatalmas méretéről, és egyedi vonalvezetéséről. Építése egy korábbi román katedrális helyén 1221-ben kezdődött, és 1567-ben fejeződött be. Burgos középkori történelmi városközpontja is megőrzésre került, ahol érdemes egy sétát tenni.

León

Már túl az út felén, bár még 328 kilométerre vagyunk Santiago de Compostelától. León városában 131 ezren laknak, híres gótikus katedrálisáról, mely mellett az út elhalad, és két másik templomról, a San Isidoro bazilikáról, és a reneszánsz San Marcosról, amely jelenleg szállodaként működik. A híres és legendás katalán építész, Barcelona látványosságainak nagy részének létrehozója, Antoni Gaudí által tervezett ház is van a városban, a Casa de los Botines, de ez azért nem annyira híres és különleges, mint Gaudí barcelonai épületei.

Szép látnivaló még a várostól 44 km-re északra található különleges barlang, a Cueva de Valporquero. Leónban számos finom helyi specialitást kóstolhatunk meg: pl. a cecina, a morchilla, vagy a botillo ilyen különleges ételek – Leónba pusztán tehát ebédelni is érdemes elmenni. Léon maga csodálatos környezetben fekszik: gyümölcsöskertek, legelők, és erdők veszik körül.

Ponferrada

A 70 ezer lakosú város az utolsó nagyobb település Santiago előtt az El Camino mentén. Már „csak” 221 km, és 8-10 nap Ponferradából Santiago de Compostela. A várost dombok veszik körül, fő nevezetessége középkori kastélya, a Castillo de los Templiaros.

Ponferradától 24 km-re délre, az El Camino útról letérve található a Las Médulas: a hely a római birodalom legfontosabb aranybányája volt, 1997 óta a világörökség része. Mintegy 70 ezer munkás dolgozott itt a római időkben, akik 1.635.000 kg aranyat bányásztak ki. Az El Caminótól kiesik, ide gyalog eljutni fél nap, tehát 1 nappal meghosszabbítja a zarándokutat (ugyanakkor lehet autót bérelni, ill. busz is van, de nagyon ritkán), de érdemes annak, akit érdekel, hiszen szép természeti környezetben fekszik, különleges formák láthatók, nagy élmény a látványa.

Santiago de Compostela

A hosszú út után a katolikusok, és az önmagukat keresők megérkeztek a híres zarándokhelyhez. Santiago de Compostela 92 ezer lakosú város, Galicia központja, 2000-ben Európa kulturális fővárosa volt, és már a római korban is lakták. Fő látványossága 1075-től 1122-ig épült székesegyháza, melyről úgy tartják, hogy itt nyugszik Jézus Krisztus egyik apostola, idősebb Szent Jakab. Santiago de Compostela óvárosa a Világörökség része.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »