Costa Dorada, Salou

Costa Dorada, Salou

A Costa Dorada (vagy katalánul Costa Daurada) Katalónia üdülőövezete. Neve spanyolul aranypartot jelent. Ez a 216 km hosszú partszakasz Barcelonától délre helyezkedik el. A Costa Dorada északi szomszédjától, a Costa Bravától különbözik. Tengerpartja kevésbé tagolt, itt végtelen hosszú, sima, finom aranyhomokos strandok sorakoznak, az üdülőövezet nevét is az itt domináló arany színről kapta. És a Costa Dorada strandjai lassan mélyülnek, kisgyerekes családok számára is alkalmasak.

A Costa Dorada, és Tarragona tartomány a napozáson, és a fürdésen kívül tartalmas kikapcsolódást is ígér, azoknak, akik nem csak barnulni szeretnének: viszonylag kis helyen számos olyan érdekesség koncentrálódik, amelyeket mindenképp érdemes megnézni, és amelyek felejthetetlenné teszik a nyaralást. Csak néhányat említve: a világ egyik legjobb vidámparkja, számos csúszdapark, delfinárium, festői halászfaluk, Tarragona, a világörökség részét képező város, a szintén a világörökség részét képező monumentális, és igen érdekes pobleti kolostor, mind-mind lehetőséget adnak arra, hogy a fürdés, napozás mellett kirándulás, és a városnézés is igen emlékezetes legyen.

Salou

Salou 10 km-re Tarragonától, és 92 km-re Barcelonától található üdülőtelepülés. A Costa Dorada központja, legismertebb, és leglátogatottabb tengerparti nyaralóhelye, különösen népszerű a brit nyaralók körében. Strandjai, és gyönyörű promenádja mellett, egyik fő attrakciója a világhírű Port Aventura vidámpark, a világ egyik legjobb vidámparkja. Salou a Costa Dorada turisztikai központja: számos gyönyörű tengerpartja, és magas szintű turisztikai szolgáltatásai méltán teszik népszerűvé. Salou egyik legszebb része csodálatos promenádja, a Passeig Jaume I, amely a Llevant strandtól, Salou legnagyobb strandjától, a számos többi strandig tart. A promenád végén lévő kivilágított, színes, zenélő szökőkút megtekintése remek program esténként. Salou strandjai homokosak, tiszták, szépek.

A Costa Dorada fővárosaként szórakozási lehetőségekből sincs hiány: amellett hogy itt található Európa egyik legnagyobb vidámparkja, amelyhez egy aquapark is tartozik, Salouhoz közel van egy másik vízi vidámpark (Aquopolis) is, amelynek egy delfinárium is része. Az olcsó éttermektől az 1. osztályúakig mindenki megtalálja az igényeinek, és pénztárcájának megfelelőt, a nemzetközi konyhától a tipikus katalán ételekig minden megkóstolható itt. Az éjszakai kikapcsolódásról számos bár, és klub gondoskodik.

Tarragona

A 144 ezres lakossággal rendelkező Tarragona, a korábbi római Tarraco, a strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos római műemlékekkel várja az idelátogatókat. Régészeti leletei, köztük a római vízvezetékhíd (Aqüeducte de les Ferreres), 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. A várost körülölelő falak Kr. e. 3. századból maradtak fenn, bár a középkorban módosították őket. További fontos régészeti lelet az amfiteátrum, amely egykor 14 ezer nézőt volt képes befogadni.

A városban több érdekes rendezvényt is tartanak: egyik a január végén-február elején megrendezett Carnaval Tarragona, az egyik legérdekesebb és legfontosabb spanyolországi karnevál, ahol az egyik legteljesebb katalán rituális szertartást lehet megcsodálni. A karnevál utolsó vasárnapján tartják a fő parádét, amely Spanyolország egyik legnagyobb parádéja, a résztvevők, és a nézők számát tekintve egyaránt. Kiemelendő még a Tarragonai Nemzetközi Tűzijátékverseny amelyet július első hetében, a Punta del Miracle öbölben tartanak, és ahol légi, és vízi tűzijátékok is megtekinthetők.

Cambrils

A Salou mellett található Cambrils sokkal több, mint egy üdülőváros: a tömegturizmus káros hatásait eleddig elkerülő halászfalu festői utcáit járva érezhető a hely római, és középkori múltja. A legtöbb turista itt spanyol, akik hétvégi házukat e festői, összesen 9 km-nyi partszakasszal, és remek, finomhomokos strandokkal rendelkező településen vették. Itt tehát nem nagy tömegre, és pezsgő éjszakai életre, turisták özönére kell számítani, hanem egy csendes, gyönyörű halászfalu hangulatára. Érdemes ellátogatni ide.

Torredembarra

Torredembarra Katalónia egyik utolsó természetes tengerpartjának a lelőhelye. Ez az Els Muntanyans, ahol dűnék, és lagunák találhatók. Ezek gyakorlatilag mára eltüntek Katalóniából, e természeti képződmények csak itt láthatók. Az Els Muntanyanson csodálható még a természetes, háborítatlan flóra, és fauna. Ezen kívül további kék zászlós strandok is vannak itt (La Paella, Baix a Mar, El Canyadell – Spanyolország legújabb, 1999-ben épített világítótornyával), a tengerpartot még érdekesebbé teszi a 2000 m hosszú, és 15 m magas El Roquer szikla. Torredembarra városközpontjában megcsodálható az 1565-től 1580-ig épített kastély, amelynek felújítása 1998-ban kezdődött.

Pobleti kolostor (Monestir de Poblet)

Tarragona mellett a Tarragonától északra, kb. 30 km-re található ciszterci kolostor, és egyben erődítmény is a világörökség része. Tarragonából 1 órás buszúttal is elérhető (a Vibasa busztársasággal). Az 1151-ben, ciszterci szerzetesek által alapított kolostor az egyik legjobban fennmaradt kolostor Európában, egy igazi, monumentális, építészeti csoda. 1835-ben lakatlanná vált, majd az 1940-es években teljesen restaurálták, és ma ismét fehér ruhás szerzetesek élnek benne.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »