Costa de la Luz, Cádiz

Costa de la Luz, Cádiz

A Costa de la Luz, magyarul a „fény partja” a napfényes Andalúzia egyik üdülőterülete (a déli tartomány másik három partvidéke a Costa del Almería, a Costa del Sol, és a Costa Tropical). A Costa de la Luz Cádiz, és Huelva tartományok tengerpartjait foglalja magába, a Guadiana folyóig tart. Főleg spanyolok nyaralnak itt, bár az utóbbi években külföldi, leginkább francia, és német turisták körében is egyre népszerűbb. Ez a spanyolországi rész ugyanakkor a magyarok körében szinte teljesen ismeretlen, az utazási irodák közül is kevés szervez ide utat.

A tenger, és a napfény mellett, a gasztronómia miatt is érdemes idelátogatni: Andalúzia remek konyhájáról is híres. Természetesen itt is lehetőség van vízisportolásra, és golfozni is lehet. A Costa de la Luz legnagyobb attrakciójának romlatlan, védett természeti szépségei számítanak, többek között a Donana Nemzeti Park, és a La Brena y Marismas del Barbate természeti park. A Costa de la Luz Európa legdélebbi romlatlan partvidéke, a kontinens egyik legféltettebb titka, a „valódi Spanyolország” egy szelete. Még ma is beépítetlennek számít, nélkülözi a magas szállodákat – kilométereken át romlatlan, homokos strandok láthatók. Azoknak ajánlható, akik Európa egyik utolsó beépítetlen, természetes tengerparti övezetét szeretnél látni, nem pedig a népszerű tömegnyaralóhelyeket szeretnék meglátogatni. A Costa de la Luz legnépszerűbb, legérdekesebb üdülőhelyei: Cádiz, Colin de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, és Chiclana de la Frontera, amely a fantasztikus Barrosa strandról híres. Érdemes Jerez de la Frontera városába is ellátogatni.

Cádiz

A 128 ezer lakosú Cádiz Nyugat-Európa legrégebbi, ma is álló városa. Alapítását Kr. e. 1104-re teszik, bár az első régészeti leletetek Kr. e. 9. századból származnak. Cádizt a föniciaiak hozták létre, akik Gadir néven alapítottak itt települést. Cádiz tipikus andalúz városnak számít, jól fennmaradt, ősi műemlékekkel. Óvárosa, amely a városfal maradványain belül terül el, kontrasztot alkot az újabb résszel, ahol széles sugárutak húzódnak, és modern épületek láthatóak. A gyönyörű várost még barátságosabbá teszi számos parkja, melyek közül sokat egzotikus növények díszítenek.

Cádiznak megszámlálhatatlanul sok műemléke, történelmi kincse, és nevezetessége van. Egyik legismertebb látnivalója szemet gyönyörködtető, fehér katedrálisa. 1776-ban, Vincento Acero tervei alapján, neoklasszicista stílusban épült, egy 1260-ban épült, de 1596-ban leégett katedrális helyére. A Plaza de la Cathedralon, ahol a cádizi katedrális áll, egy 1635-ben épült barokk templom is található.

Az óvárosban számos gyönyörű tér található, legszebb közülük a Plaza de Mina. Számos erőd, vár, plaza, a városfal maradványai, a tornyok, és a városháza: mind-mind érdekes, és szép látnivaló.

Cadiz strandjai közül az egyik legszebb, és legnépszerűbb a 400 méter hosszú, 30 m széles La Playa de la Caleta. Ez az óvárosban, a San Sebastian és a Santa Catalina között található. Másik népszerű strand a La Playa de la Victoria: az újvárosi részen található, három kilométer hosszú, és átlagban 50 m széles, homokos strand. További fürdőhelyek a kis La Playa de Santa María del Mar és Playita de las Mujeres strandok, remek kilátással Cádiz óvárosára.

Cádizba szépségén, nevezetességein, és gyönyörű strandjain kívül, világhírű karneválja miatt is érdemes ellátogatni. Az autentikus karnevált 2016-ban február 4-14. között tartják. A legtöbb karneváltól annyiban tér el, hogy itt nem a tradicionális öltözeten, hanem a humoron, az aktuális eseményekre való vicces reagáláson van a hangsúly, de természetesen a zene, tánc, és a jelmezek nem hiányozhatnak, csak a cádizi karneválon ezek a humorra, a szatírára épülnek.

Conil de la Frontera

A festői, fehér házakkal teli, és magas szállodákat nélkülöző üdülőtelepülésnek hat, fehérhomokos strandja van: Playa La Fontanilla, Playa El Roqueo, Playa Fuente del Gallo, Playa Punta Lejos, Playa Cala del Aceite és Playa los Bateles. Közülük a leghosszabb, és legnépszerűbb a Playa los Bateles. Mint a Costa de la Luznál általában, Conil de la Fronteránál is elmondható, hogy egy romlatlan, festői településről van szó, ami még nem épült be, és természeti szépségeit nem rontották el. A legtöbb turista itt is spanyol, de néha német szót is hallani. Conil de la Frontera éjszakai életére sem lehet panasz: számos étterem, bár, és diszkó található itt.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »