Girona

Girona

A Ter és Onyar folyók mentén található 87 ezer lakosú Girona 85 km-re, északra található Barcelonától, a Costa Bravától pedig mintegy 30 km-re, így igen könnyen, és gyorsan megközelíthető. Több, mint ezer év történelme érhető tetten e kis ősi, gyönyörű, harmonikus, és barátságos városban. A fallal körülvett, volt római város korábban fontos stratégia pontnak számított a Pireneusokat Barcelonával összekötő úton. Így a kis város történelme tele van harcokkal, de gazdag történelmi múltjának mára számos látnivalót köszönhet. Középkori utcái, lépcsősorai, ősi, és modern terei megigézőek. Itt található a világ legjobb étterme is.

Girona fő attrakciójának varázslatos katedrálisa számít, amelyet egy 17. századi barokk lépcső 90 lépcsőfokának megmászása után lehet elérni. Egy forró napon a lépcsőzés után a katedrális hűvöse igazi felüdülést jelent. Az eredeti román katedrálist 1312-ben újjáépítették, de az 1038-ban felszentelt székesegyházból is még megmaradt néhány elem, köztük egy nagyon ritka, nagyméretű 11. századi falvédő. A székesegyházban észrevehetők a román, és gótikus stílus jegyei is, de leginkább a katalán barokk hatása dominál. A katedrális a világ legszélesebb gótikus templomhajójával rendelkezik (22,98 méter), amely egyben a világ 2. legszélesebb templomhajója, bármilyen stílust is nézünk.

Girona első városfalait a rómaiak építették, melyeket Girona városa a középkorban tovább bővített. A város a 19. századig megtartotta a falait, amelyek Gironát számos támadástól védték meg. A székesegyház mögött kezdődik a Passeig Arqueologic, azaz a régészeti séta, ahol az óváros körül húzódó falakon lehet sétálni, így Girona ősi részét felülről lehet megnézni.

Az Onyar folyó mentén lévő élénkszínű, városfallal egybeépített házak, és a folyót átszelő hídak Girona egyik legtipikusabb, és legemlékezetesebb látványosságai közé tartoznak, amelyek sokakat Firenzére emlékeztetik. A folyó menti házak a középkor végén épültek. Az Onyar egyik hídját, az Eiffel gyalogoshidat ugyanaz a cég építette, amely az Eiffel-tornyot.

A vasútállomástól a Pont de Pedra (az Onyar egyik hídja) vezető út mentén megtalálható Girona óvárosának a bejárata, amely egy igen érdekes, és varázslatos séta kezdetét jelzi. A macskaköves utcák, és a régi házak között fantasztikus túrát lehet tenni, és néha megpihenni egy kávézóban, vagy inni egy pohár bort, ha már Spanyolországban járunk.

Gironában van a világ legjobb étterme, az El Celler de Can Roca, a C/Can Sunyer, 46 alatt. Hogy miért is ez a világ legjobb étterme: az 1986-ban nyílt étterem Spanyolország 8 db három, azaz a legmagasabb számú Michelin-csillaggal kitüntetett étterme között található. Ezen felül a neves Restaurant magazin 2013-ban és 2015-ben is a világ legjobb éttermének választotta, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben pedig második helyezést ért el az El Celler de Can Roca. Világelsőségét ezen kívül is több más toplista megerősíti. A nemzetközi utazási értékelési portálon pontszáma 5/5, a hozzászólók szerint valóban nem túlzás, hogy ez a világ legjobb étterme. Az étterem konyhája tradicionális katalán. Természetesen asztalt akár hónapokkal, sőt, 1 évvel előre kell asztalt foglalni, és az árak nagyon magasak, személyeként akár 250-300 EUR-t is kell fizetni. Akik azonban szeretik a hasukat, szeretnének egy életre szóló kulináris élményt szerezni maguknak, és pénztárcájuk megengedi, mindenképp jöjjenek el ide.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »