Lanzarotte

Lanzarotte

Lanzarote a Kanári-szigetek hét nagy szigete közül a legkeletibb, legészakibb és egyúttal a legidősebb. Lakossága mintegy 125 ezer fő, székhelye 1852 óta Arrecife.

A 846 km² területű sziget hossza 60 km, szélessége 12 km. Partvonala 213 km, ebből strandolásra alkalmas 16,5 km (homokos 10 km), a többi sziklás.

Központi tájait csaknem 300 tűzhányó teszi változatossá. A völgyek és sziklás rögök száraz, sivatagos tájait csak néhány farmer pálmaligete vagy citrusültetvénye szakítja meg. Az alacsony sziget északi csücske közelében helyezkednek el a Chinijo-szigetek, vagyis La GraciosaAlegranzaMontaña ClaraRoque del Este és Roque del Oeste.

A rengeteg tűzhányónak köszönhetően a sziget felszíne erősen tagolt. Az utolsó vulkánkitörés 1824-ben volt. Nemcsak domborzati formái különlegesek, de élővilága is – ezek védelmére hozták létre a Timanfaya Nemzeti Parkot.

A szigetet az UNESCO 1993-ban Bioszféra-rezervátumnak nevezte ki.

Chinijo Szigetcsoport Természetvédelmi Terület számos tengeri madárfaj fészkelő helye.

Látnivalók

  • Az 51 km²-es Timanfaya Nemzeti Parkot a sziget délnyugati részén hozták létre, a „Tűzhegyek” (Montañas del Fuego) környékén. A „marsi tájat” Lanzarote történetének legnagyobb vulkáni kitörés-sorozata hozta létre 1730–1736 között, amikor több, mint 100 vulkán tört ki. A nemzeti park a táj megóvása és megőrzése érdekében csak szervezetten látogatható.
  • Az „El Golfo” egy vulkáni kráter félkör alakú maradványa, ahová beáramlik az óceán vize. A kráterben a homok fekete, a víz az algáktól zöld.
  • Cueva de los Verdes lávabarlangnak egy 2 km-es szakaszát turisták is látogathatják.
  • Los Jameos del Agua lávabarlang bejáratánál trópusi kertet alakítottak ki.
  • A 600 főt befogadó, rendkívül jó akusztikájú Jameo Grande hangversenyteremben rendszeresen tartanak zenei fesztiválokat és hangversenyeket.
  • La Gería hagyományosan művelt szőlőskertjeiben a tőkéket egyesével, karó nélkül ültetik kis, kőkorlátokkal kerített mélyedésekbe.
  • Egy régi kőbánya helyén alakították ki a Lanzarotei Kaktuszparkot (El Jardin del Cactus). Több mint 700 kaktuszfaj mintegy 10 000 példányát mutatják be.

Európában kevés helyen látható, nagyon különleges látványt nyújtó táj jellemzi Lanzarotét. Szép, és egyedi természeti szépségek, izgalmas látnivalók láthatók itt, Mindezek mellett jó strandokon lehet fürdeni. Izgalmas, egzotikus és exkluzív nyaralási célpontnak mondható. Az alábbiakban, egy általános bevezető után, bemutatjuk Lanzarote legjobb látnivalóit, kirándulási lehetőségeit, majd nyaralóhelyeit. A leírás végén hasznos közlekedési információkat is közlünk.

A vulkáni eredetű, és ezáltal lenyűgöző természeti szépségeket tartogató Lanzarote a Kanári-szigetek 4. legnagyobb tagja, közülük a legkeletibb, és bizonyosan a legkülönlegesebb. Közvetlenül Fuerteventura szigetétől északra található, attól mindössze 11 km-re. Lakossága 142 ezer fő, ezzel Tenerife és Gran Canaria után a 3. legnépesebb a szigetcsoportban. A 17-19. századi vulkánkitöréseknek köszönhetően létrejött természeti csodák miatt Lanzarotén járva olyan, mintha egy másik bolygón lennénk, gyakran Hold- vagy Mars-szigetnek is leírják. Jellemző még rá, hogy kopár sziget, alig látni fákat. Vulkáni eredete ellenére a száz vulkán szigetén csodálatos, fehérhomokos tengerpartok is találhatóak. Teneriféhez és Gran Canáriához képest kevésbé zsúfolt, valamivel exkluzívabb, így némileg drágább szállásokat kínáló sziget.

A 60 km hosszú, és 25 km széles Lanzarote egész évben kellemesen meleg, szubtrópusi-sivatagi éghajlattal rendelkezik. A többi Kanári-szigethez hasonlóan, télen is alkalmas a nyaralásra. Eső szinte sosincs, a nyári hónapokban tényleg nulla. Az átlag legmagasabb hőmérséklet a leghidegebb hónapban, januárban 21oC. Összehasonlításképp: ez Budapest májusi átlagos hőmérsékleti értéke. Augusztusban pedig 29oC, ami Budapest júliusi átlagos legmagasabb hőmérsékleténél 2,5 oC-al magasabb. Lanzarote valószínűleg az első meghódított sziget a Kanári-szigetek tagjai közül, már Kr. e. 1100-ban éltek itt emberek. Platón, és Herodotus is elismerően írt a sziget szépségeiről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »