Barcelona

Barcelona

Barcelona 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. De ami ennél fontosabb, hogy a világ egyik leghíresebb, legszebb, legizgalmasabb és leghangulatosabb metropolisza, a legtöbben szerepeltetik bakancslistájukon e katalán várost. Ez azonban, például Rómától, vagy a horvát városoktól eltérően nem ősrégi épületeinek, és több ezer éves történelmének köszönhető, pont ellenkezőleg: Barcelona a modernizmus fővárosa, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája. Számos látnivalóját a világ egyik leghíresebb és legelismertebb építésze, az organikus építészet, és a modernizmus jeles képviselője, Antoni Gaudí (1852–1926), valamint Luis Doménech i Montaner (1850-1923) néha meghökkentő, a megszokott építészeti konvenciókat teljes mértékben elvető alkotásai adják. Több híres nevezetesség pedig az 1992-es Olimpiai játékok elnyerése után került kialakításra vagy felújításra, ahogy ekkor a várost is rendbe szedték, teljes negyedeket újítottak fel, példásan kidolgozott városfejlesztési tervet valósítottak meg. Ennek, és az azóta is példás városmarketingnek és városfejlesztésnek köszönhetően Barcelona Európa egyik legfelkapottabb, leglátogatottabb városa lett. A helyiek szerint már réges rég túlságosan látogatott is. De a város modernizmusa nem merül ki az épületeiben: az utcalámpák, az erkélyek, és Barcelona számos más eleme ezt a légkört erősítik. Persze a régi Barcelonával is megismerkedhetünk a Barri Gothic vagy El Born negyedek labirintusszerű, középkorú hangulatot árasztó, rendkívül hangulatos szűk utcáit járva, illetve a városnézés után Barcelona homokos strandjain is megmártózhatunk.

Modernitás, ugyanakkor a hagyományok tisztelete. Homokos tengerpart, kék tenger. Hegyek, lélegzetelállító kilátási pontok, elsőrangú kirándulási lehetőségek Barcelonában és környékén. Remek hangulat, és gasztronómia. Vidám, mosolygós, élettel teli emberek, mediterrán légkör és növények. Csodálatos utcák és épületek a látványosságokon kívül is. Izgalmas, gyönyörű nevezetességek, érdekességek, és időtöltési lehetőségek, melyek közül a legjobbakat az alábbiakban igyekszünk bemutatni. Mindezek Barcelonát a világ egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb városává teszik, melyhez kevés hely hasonlítható Európában.

A Szent Család temploma Spanyolország leglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága. Évente 3 millió turista nézi meg belülről, amivel megelőzi a madridi Prado múzeumot. Gaudí élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 éven keresztül kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. Itt is temették el, miután 73 éves korában elütötte egy villamos. A Sagrada Familia több, mint 135 éve épül (1882-ben kezdődött a kivitelezése). Elkészülte után, 172,5 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma, valamint Barcelona legmagasabb épülete lesz, és 18 toronnyal fog rendelkezni. A tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be az építését. Ekkorra a tornyok, és a szerkezet lesz kész, de a dekorációkon még a tervek szerint 2032-ig dolgoznak. A központi, legmagasabb torony, a Jézus Krisztus torony építése 2018. októberében kezdték, üveglift lesz benne. Amikor Gaudít a rendkívül hosszú kivitelezésről kérdezték, ő állítólag csak ennyit mondott: “Az ügyfelem nem siet.

A Szent Család templomot XVI. Benedek pápa 2010. november 7.-én szentelte fel, és nyilvánította bazilikává. Ebből az alkalomból misét is celebrált, amely a templomban tartott első szentmise volt. 2018-ban, mivel több mint 135 éve nem rendelkezett építési engedéllyel, a katolikus egyház 31 millió Eurót fizetett Barcelona városának, mely hozzájárul a tömegközlekedés, és a bazilika környékének a fejlesztéséhez, cserébe a Sagrada Familia innentől legálisan épül. Mint Gaudí más alkotásai a városban, a Sagrada Familia is a Világörökség része. A bazilika az organikus építészet mintájának számít, de sorolják a szecesszióhoz, és a kubizmushoz is. A világ egyik leglenyűgözőbb, legkülönlegesebb, legérdekesebb temploma, az építészeti csodákat a remek fényjáték is kihangsúlyozza. Azoknak is érdemes bemenni, akik egyébként nem szívesen látogatnak katedrálisokat. Az épület semmi máshoz nem hasonlítható, mindentől különbözik, amit a látogatók korábban láttak.

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Az 1900 és 1914 között épült parkot Antoni Gaudí eredetileg egy modern “luxuslakóparknak” szánta, távol a belváros akkori gyárainak füstjétől, azonban a park üzletileg sikertelennek bizonyult olyannyira, hogy senki sem akart itt lakni. Csak két ház készült el, és végül maga Gaudí költözött ide családjával, házában jelenleg a Gaudí-múzeum működik. Az épületek, a sétányok, és a lépcsők, mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilághoz hasonlítanak, ezt nehéz leírni, ezt látni kell!

A Passeig de Gracia 43 alatt található szecessziós ház 1904-1906 között épült Gaudí, és Josep Maria Jujol tervezésében, és szintén a világörökség része. Gaudí egy 1877-ben épült lakóépületet alakított át. A Barcelona egyik igen előkelő negyedében álló lakóépület eredetileg egy középosztálybeli család számára készült. A Casa Battlóra nézve úgy tűnhet, hogy a tervezők célja nem más volt, minthogy az egyenes vonalakat teljes mértékben mellőzzék.

A két híres Gaudí épület, a Casa Batlló, és a Casa Milá a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián található, amelyről önállóan is érdemes megemlékezni. Ez Barcelona legszebb, és legimpozánsabb sugárútja, a katalán város Champs-Elysées-je, vagy Andrássy útja. Az Avenida Diagonaltól a Placa Catalunyáig húzódó sugárúton találhatók a legjobb boltok, üzletek, éttermek, és kávéházak – persze mind nagyon drágák. Gaudí két épületén kívül más fantasztikus modernista alkotások is találhatóak itt. Kiemelendő, és érdemes megnézni még a 35-ös szám alatti Casa Lleo i Morerát (1902-1906 között építette át Lluís Doménech i Montaner), és a 41-es szám alatti Casa Amatllert (Puig i Cadalfach, 1898-1900), melyek egy háztömbben találhatók a Casa Battlóval, utóbbi közvetlenül mellette. A 20. század első felében épült házak lakói Barcelona leggazdagabb polgárai voltak.

Híres nevezetesség Barcelonában, tehát természetesen ismét Gaudí műve, és ugyancsak az UNESCO Világörökség része. Kőbánya, avagy La Pedrera néven is ismert a Passeig de Grácia 92. szám alatt lévő lakóház. A Casa Milá Gaudí utolsó lakóháza, melyet egy gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milá megrendelésére tervezett, és 1905-től 1910-ig épült. Ebben az öt emeletes bérházban valósítja meg Gaudí leginkább a természet és az építészet összeolvasztását – mintha egy lepusztult, barlangos hegyet látnánk. A Casa Milá gyakorlatilag mindennek az ellenkezője, mint amit szokványos építészetnek ismerünk.

Érdekesség, hogy a Casa Milát terv nélkül, csupán vázlatok alapján építették fel. A tetőn lévő kémények pedig a szürrealista szoborművészet előfutárainak számítanak. A Pedrera legérdekesebb része is ez, a teteje, sokak számára a belső tér nem annyira lenyűgöző, mint a Casa Batlló esetében.

A La Rambláról nyíló Carrer Nou de la Rambla utcában található Gaudí egyik első lakóháza, melyet a mester Eusebi Güell gróf, egy gazdag textiliparos számára tervezett, aki családjával itt élt 1888-1910 között, amikor is átköltöztek a Güell parkba. Az építkezés 1886-1889 között zajlott. Csupán egy 18×12 méteres hely volt az épületre, ezért Gaudí úgy tervezte, hogy nagyobbnak tűnjön, mint amilyen: ezt kupolával és nagy üvegablakokkal érte el.

A Güell-palota ugyan kevésbé ismert, mint a Pedrera vagy a Casa Battló (talán mert 2004-2011 között restaurálták, és 2008-ban nyitottak még részben, 2011 áprilisában pedig teljesen a látogatók előtt), de sokak számára mégis ez az épület tetszik a legjobban Gaudí művei közül, bár homlokzata talán kevésbé látványos a La Pedrerához vagy a Casa Battlóhoz képest. Leghíresebb, legszebb része a tető.

Fantasztikusan nagy élményt nyújtó, gyönyörű, mindenkit elkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A zene a klasszikustól (Verdi, Strauss, Mozart) a modern, kortárs zenéig terjed. A show 15 perces, de nem baj, ha pont lemaradunk a kezdésről, hiszen 15 perc szünet után újrakezdődik. Érdemes fentről, lentről, középről, és több nézőpontból is megnézni az előadást. A fantasztikus látvány ráadásul ingyenes, így ez egy olyan látnivaló Barcelonában, amit nem szabad kihagyni.

A szökőkút sok mással együtt, az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján épült, majd az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.

Barcelona fő sétálóutcája a széles és hosszú La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. Az 1,2 km hosszú Rambla a Placa Catalunya és a tengerparthoz közeli Colombus-szobor között húzódik. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, bárok, butikok, üzletek, trafikok találhatók. A korzózókat komédiások, zsonglőrök, és mutatványosok is szórakoztatják. De ha megéhezünk, semmiképp se a Rambla túlárazott, és nem is kifejezetten jó, kiülős, turisták számára létrehozott éttermeiben együnk (hanem inkább pl. az El Born negyedben, ill. lásd oldalunkat Barcelona válogatott éttermeiről: Barcelona éttermek). Ez alól csak a La Boqueira piac a kivétel, ahol viszont érdemes valamit megkóstolni. A turisták mellett a zsebtolvajok kedvelt célpontja is a Rambla.

Itt található Barcelona 1847-ben nyílt operaháza (Gran Teatre del Liceu), és a legrégebbi színháza is, az 1568-ban alapított, de azóta többször újjáépített Teatre Principal. A Rambláról nyíló Carrer de Colom utcán keresztól elérhető, pálmafákkal, valamint drága kávézókkal és éttermekkel, és éjszakai mulatókkal teli szép teret, a Placa Reialt is érdemes megnézni a Ramblán sétálva. A teret a 19. században alakították ki, koncertek, ünnepségek színhelye is. A Rambláról nyíló, a tengerhez közeli végéhez található Passatge de la Banca utcában, a 7-es szám alatt a Museo de Cera panoptikum helyezkedik el, amely azonban nem feltétlenül éri meg az árát (2020-ban felnőtteknek 15 EUR, 5-11 év között 9 EUR), nem olyan jó, nem hasonlítható össze a Madame Tussauds-val.

A Rambla alsó végén található 60 méter magas, 1888-ra elkészült Kolombusz-emlékmű tetejéről szép panoráma tárul elénk. Lift visz fel. Belépő 2020-ban 6 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 4 EUR. Online vásárolva 10%-al olcsóbb a jegy: 5,40 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 3,60 EUR.

A Rambláról nyíló Mercat de Sant Josep de la Boqueria nevű piacon minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat (és egyéb tengeri ételeket elképesztő választékban), felvágottat, péktermékeket vagy akár kézműves édességeket vehetünk. És tapast, készételeket ehetünk, frissen facsart gyümölcslevet ihatunk. Itt elérhető áron lehet bevásárolni kiváló minőségű ételekből. Emellett egy teljes értékű barcelonai látványosság is, valóban Európa egyik legjobb, leghangulatosabb (de igen zsúfolt, és turistás) piaca. A színek, hangok, ízek és illatok kavalkádja lebilincselő, egy gasztronómiai élmény ide ellátogatni. Érdemes még délelőtt jönni. A Boqueria piac első említését 1217-ből találjuk, de jelenlegi helyén és épületében 1840 óta működik.

Barcelona gótikus negyede a város óvárosának a központi része. Számos középkori épület van itt, valamint néhány még régebbi, a római időkből származó, a római városfal maradványai is felfedezhetők. A gótikus negyed egy labirintusra emlékeztet: a szűk, kanyargós utcák terekbe nyílnak, melyek különleges, igazi középkori atmoszférát adnak a helynek. A turista minden sarkon valamilyen meglepetésbe botolhat, valamilyen érdekességgel találkozhat: egy templommal, egy palotával, egy múzeummal, egy képtárral, egy tapas-bárral, vagy egy kávézóval.

A negyedben érdemes megnézni, többek között, a szép, békés Placa Sant Felip Neri teret is. A Ramblához hasonlóan, a gótikus negyed is a zsebtolvajok egyik kedvelt vadászcélpontja.

Érdekesség a gótikus negyedben az El Pont del Bisbe, a helyi “sóhajok hídja”, ami a Carrer del Bisbe, 1 alatt helyezkedik el, és 1929-re, a barcelonai világkiállításra építettek. Valamint a csók c. kerámiamozaik, mely Joan Fontcuberta alkotása, aki a helyi lakosok fotóiból állította össze. A 8×3,8 méteres mozaikot a Plaça d’Isidre Nonell alatt találjuk, mindenképp sétáljunk el arra is.

Gyalogtúra a Gótikus negyedben:

Barcelona hangulatos negyedében szerveznek magyarok barangolást, ahol megmutatják a városrész nevezetességeit és megismertetik aranykorát. A túra magyar nyelvű és kb 2-2,5 órát vesz igénybe. Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy érintse a legfontosabb látnivalókat, a szűk sikátorokat, ahol minden a régmúlt történelmére emlékeztet, és felidézi Katalónia fénykorát. A túrát vezető, sok éve Barcelonában élő válaszolnak a kérdésekre, és hasznos barcelonai tippek is kérhetők tőlük. Jelentkezni az angela@rabbitbike.es címen lehet. Ára 15 EUR-tól / fő, minimum 2 főtől indítják.

A gótikus negyed központjában magasodik Barcelona gótikus katedrálisa, melynek építése a 13. században kezdődött, de teljesen csak a 19. századra fejeződött be. Helyén már a római időkben, 343-ban is egy bazilika állt ezt a mórok 985-ben lerombolták. Pompás, gyönyörű, hatalmas templom, mindenképp érdemes megnézni az ingyenes időközökben. A katedrális belső udvarának medencéjében úszkáló hattyúk igazi különlegességnek számítanak. A katedrális előtti téren vasárnaponként, délben, a Franco-diktatúra alatt betiltott tradicionális katalán Sardana táncot lehet megtekinteni.

A La Seu-től 400 m-re keletre van van ez a gyönyörű és lenyűgöző 14. századi katedrális. 1329-1383 között épült Katalónia tengeri és kereskedelmi fénykorában. A katalán gótika lenyűgöző példájának számít tisztaságával, és a középkori épületek között szokatlan egységes építészeti stílusával. Belépve a látogatókat, ha engedik, átjárhatja a béke és a nyugalom érzése. Sokaknak jobban tetszik, mint a La Seu, de egy biztos, a gótikus negyedben sétálva, akiket érdekelnek a templomok, a monumentális középkori építmények, ezt is nézzék meg.

A Santa Maria del Mar Székesegyház az El Born negyedben található, amely a Gótikus negyedtől keletre található, a Via Laietana választja el egymástól a két negyedet. A negyed nagyjából a Carrer de la Princesa, és az Avinguda del Marquès de l’Argentera között található. Az El Born az óváros talán “legtrendibb” része. Hangulatos sétákat lehet tenni ebben a bohém negyedben, rengeteg bár, tradicionális, remek, de megfizethető árú étterem, kávézó, üzlet, kis galéria található itt. Itt kevesebb a turista mint a gótikus negyedben, egy autentikusabb résznek számít, és legalább annyira hangulatos mint a Gótikus Negyed, vagy a Rambla, sőt! Ez valószínűleg Barcelona leghangulatosabb városrésze.

A negyedben járva érdemes végigsétálni mindenképp a Carrer de Montcadán. Ez egy szép, szűk, gótikus, középkori hangulatú utca, mely a Picasso-múzeumnak is helyt ad.

A Barcelona városközpontjához közel található 185 méter magas, a kikötőre néző Montjuic domb (szó szerinti fordítása: zsidó hegy) rengeteg látványosságot kínál, melyek közül sok az 1929-es világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült, vagy ezek alkalmával újították fel. Nézzük is, mi minden látható itt.

A Montjuic alsó, Placa Espanya közeli részén található a már említett Táncoló szökőkút, és felette az 1929-es Palau Nacional, amely a Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeumnak (MNAC) ad helyet. Ez Barcelona legjelentősebb, és legnagyobb múzeuma. Az érdekes, gazdag szépművészeti múzeumban román, gótikus, reneszánsz, és barokk festmények (pl. El Greco, Zurbarán, Rubens, Velázquez, Cranach művei), szobrok, zománcok kerültek kiállításra, és a 19-20. századi modern katalán festészetből is nagy gyűjteménye van, köztük Picasso festmények is megtekinthetők. Rajzok, nyomtatványok, poszterek és érmék is a gyűjtemény részét képezik. Belépő 2020-ban: 12 EUR, online jegyet véve 5% kedvezmény, diákoknak 30% kedvezmény. 16 év alatt és 65 év felett ingyenes. Mindenkinek ingyenes minden szombaton 15:00 után, valamint egész nap: a hónapok első vasárnapján + május 18.-án és szeptember 11.-énA múzeum hétfőnként, január 1.-én, május 1.-n és december 25.-, és 26.-n zárva. Nyitva októbertől áprilisig kedd-szombat 10:00-18:00, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-15:00. Májustól szeptemberig kedd-szombat 10:00-20:00, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-15:00.

Egy másik múzeum is van erre, a Montjuic lábánál, a Táncoló szökőkútnál, a CaixaForum nevű művészeti központ, ahol időről időre érdekes modernista, és kortárs időszaki kiállításokat tartanak. Akik érdeklődnek ezek iránt, érdemes megnézniük, hogy mi az aktuális kiállítás. Maga az épület is érdekes. A belépőjegy ide 6 EUR, online 5% kedvezmény.

Ezektől gyalog érhető még el a Poble Espanyol (spanyol falu, belépő 14 EUR, diákoknak 10,50 EUR, 4-12 éveseknek 7 EUR, 65 éven felüliknek 9 EUR 2020-ban, online jegyvásárlás esetén 14 EUR helyett 12,60 EUR, ill. 7 EUR helyett 6,30 EUR) amely egy igen népszerű barcelonai látványosság. Ez gyakorlatilag egy skanzen, amelynek 116 épülete Spanyolország különböző területeinek építészetét mutatja be, ezt bejárva kicsiben egész Spanyolországot láthatjuk. Ugyanakkor, a vélemények megoszlanak róla, vannak, akik szerint nem éri meg a rászánt időt és pénzt, és turistacsapdának tartják, míg másoknak tetszik.

Már a Montjuic egy másik részén, feljebb a dombon van az olimpiai falu, és az olimpiai stadion (ingyenes belépés). Hozzájuk közel a Fundació Joan Miró, mely egy csodálatos és érdekes modern művészeti múzeum, a kortárs művészet kedvelői számára kötelező program, Miró-festményekkel, szobrokkal, rajzokkal, kárpitokkal (belépő 2020-ban: 13 EUR, 15-30 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 7 EUR, 15 év alatt ingyenes, hétfőnként zárva).

A domb legrégebbi nevezetessége a csúcsán látható Castell de Montjuic (belépő: 5 EUR 2020-ban, mindenkinek ingyenes vasárnaponként 15:00 után, nyitva november-március között minden nap 10:00-18:00, április-október között minden nap 10:00-20:00), egy hatalmas, 18. századi erődítmény, melynek várfaláról, vagy akár csak a környékéről remek kilátásban gyönyörködhetünk. A dombon számos kert, és park is van, közülük legfigyelemreméltóbb az olimpiai stadion közelében található Jardí Botànic, egy botanikus kert, több, mint 2000 növényfajjal (belépő 3,50 EUR), és a Jardins de Mossèn Costa i Llobera, ahol több száz különböző kaktuszfaj él.

Külön meg kell emlékeznünk a Barceloneta tengerpartról a Montjuicra induló libegőről, mivel az út, és a kilátás semmihez sem fogható, a tengerparti részről a várost így máshonnan nem láthatjuk. Már a libegő a tengerparton lévő tornyából is lenyűgöző a kilátás indulás előtt vagy érkezés után. Érdemesebb inkább a Montjuicról indulni, és a tengerpartra érkezni, mivel a hegyen kevesebben szállnak fel, kevesebbet kell várni.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »