Marmaris

Marmaris

Az Égei-tenger parti üdülőhely minden idelátogatót elkápráztat sziklás öbleivel, vadregényes partjával, homokos strandjaival és a háttérben húzódó Taurus hegység festői látványával. Marmaris óvárosnak egyedi hangulata, a ruha-, bőr-, ékszer- és szőnyegüzletek sokasága csalogatja a látogatókat, de messze földön híres a yachtkikötő is.

A repülőtérről indulva hamarosan elérjük a török tengerpart egyik legszebb öblét, Marmarist és annak környékét. Ha a város mai képét megpillantjuk, nehéz elképzelni, hogy ez a település valaha egy apró kis halászfalu volt.

Ma a város pezsgő élete miatt tényleges méreteinél sokkal nagyobbnak tűnik. Télen viszont, amikor minden bezár, 25 ezer fős, álmos településsé zsugorodik a város. Ilyenkor az itt dolgozó török munkavállalók nagy része is hazautazik szülőhelyére. Télen rengeteget esik az eső, ezért olyan zöld a természet a kora nyári szezonban.

Marmaris messze földön híres pezsgő éjszakai életéről. Egész Európából, sőt még messzebbről is jönnek ide a fiatalok, hogy a több száz szórakozóhelyből álló pazar, este színes fényorgiában pompázó Bar-streetet felfedezzék. A hangulat magával ragadó, a tizedik fényreklám mellett elhaladva úgy érezzük magunkat, mintha egy hatalmas számítógépes kalandjátékba csöppentünk volna, a hangulat itt estéről estére igencsak emelkedett. A szórakozóhelyek sűrűje a Mehtap szállodánál kezdődik, így ezt, és a környéken található többi szállodát tehát főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik az éjszakai életet, és nem zavarja őket az utcáról bejövő hangoskodás, a zene, a bulizó fiatalok.

Marmarisban nemcsak bulizni, hanem vásárolni is lehet. A helyi járattal másfél líráért lehet a központba bemenni, ahol szerteágazó bazársor várja a turistákat. Mint minden török bazárban, a kezdők itt is általában megfizetik a tanulópénzt. Érdemes nagyon megnézni az áruk minőségét, olykor szinte fillérekért tudunk nagyon jó minőségű dolgokat, főleg ruhaneműt, bőrárukat venni, de van olyan is, amire még ennyit sem érdemes költeni, mert szinte biztos, hogy bóvli. Ilyen például a koppintott parfümök áradata. Sokszor a szórakozóhelyek mellett lévő üzletsoron jobban tudunk vásárolni, a minőség is megbízhatóbb, ezek az üzletek éjfélig nyitva tartanak.

Marmaris és környéke nem csupán az éjszaka lovagjainak, hanem az aktív nappalok kedvelőinek is ideális hely. Nemcsak egyénileg deríthetjük fel a lehetőségeket (például a Fethiye irányában található kiváló rafting-pályát), hanem többféle szervezett program közül is választhatunk. Az egyik legjobb aktív szabadidő-eltöltési lehetőséget a közeli vadregényes hegyek nyújtják.

A parton karaoke bárokat találunk lépten nyomon, a strandokon szinte csak külföldiek. Nem kell félnie a turistáknak, hogy nyaralásuk unalmas vagy egyhangú lesz, mivel rengeteg érdekes látványosság érhető el innen. Például a “pamut kastélynak” becézett Pamukkale, ahol a gyógyvízforrásoknak köszönhetően hófehér cseppkő teraszok alakultak ki az évszázadok során vagy Ephesos városa, illetve a paradicsomi szépségű Kleopátra sziget, ami az őt körülvevő, teljesen átlátszó, türkiz kék vízről híresült el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »