Montserrat

Montserrat

Montserrat egy hegy SpanyolországbanKatalóniában Barcelona közelében.

Montserrat felületét rózsaszín konglomerátum, az üledékes kőzet egy fajtája fedi. A hegy a hegymászók körében igen népszerű.

Nevezetessége az a bencés apátság, amelyben a Montserrati Szűz szentélye található, a hegy ezért ismert zarándokhely. Az apátság közúton, fogaskerekű vasúttal vagy drótkötélpályán érhető el, a hegy csúcsára siklóval lehet feljutni. A csúcson mára elhagyott kunyhók állnak, ezek régebben a világtól elzárkózottan élő szerzetesek lakhelyei voltak. A kápolnához, melyet arra a barlangra építettek, melyben a legenda szerint megtalálták a Montserrati Madonna szobrát, szintén sikló visz. Montserrat legmagasabb pontja a Sant Jeroni (Szent Jeromos), melynek a tengerszinttől számított magassága 1236 méter

Montserrat nem tartozik a Costa Bravához, de egy costa bravai nyaralás, vagy barcelonai városlátogatás esetén mindenképp érdemes egy kirándulást megejteni ide: a túra nem fog csalódást okozni! A Monistrol de Montserrat egy Barcelonától 50 kilométerre, észak-nyugatra található 1236 méteres hegyen (Montserrat hegy) fekvő bencés kolostor a 11. századból. Ide fel roppant izgalmas, szerpentines út vezet autóval, tömegközlekedéssel pedig lenyűgöző, izgalmas, lélegzetelállító látványt nyújtó libegős úttal is elérhető. A tériszonyosok inkább a hegyi vasutas eljutást válasszák. A kolostor melletti bazilikát 1559-1592 között építették. A Montserratban őrzik a „Fekete Madonnát”, így évente több, mint 1 millió ember zarándokol ide, és kéri a szűz közbenjárását. A kolostorba a belépés ingyenes. A kolostortól tovább az 503 m hosszú Sant Joan siklóval, majd ezután oda-vissza összesen további 3 órás gyalogúttal (a kolostornál adnak térképet) elérhető a hegy legmagasabb pontja, a Sant Jeroni csúcs, ahonnan majdnem egész Katalónia, szép idő esetén pedig még Mallorca is látható – csodálatos látvány, az egyik legszebb Európában. A kolostortól egy másik sikló is indul, lefelé, a Santa Cova barlanghoz.

A templom falai között található a montserrati fekete szűz gyermekével, akit csak „La Moreneta”-ként (A kis fekete) emlegetnek (valószínűleg megéghetett). A szobor 718 környékén került oda, hogy megvédjék a mórok támadásától, de később eltűnt. A megtalálása rejtélyes esemény volt 890 környékén. Egy nyáját legeltető pásztor fényt látott és énekszót hallott a hegy belsejéből. A Szűz Máriát és a fején koronát viselő gyerek Jézust ábrázoló kegyszobrocskát a legenda szerint Lukács evangélista faragta, és maga Szent Péter hozta a sziklák közé Krisztus születése után 50 évvel.

A csodás jelenség tiszteletére Sifredo el Valloso barcelonai főúr kis templomot állíttatott a Montserraton. A kolostor a XI. században létesült, a bazilika építése 1559-től 1592-ig tartott. Az épületegyüttest a napóleoni háborúk idején lerombolták, a teljes felújítás a múlt század hetvenes éveiig eltartott.

Montserrat ad otthont Európa legrégebbi fiúkórusának, az Escolaniának. Előadásaikat a bazilikában nyár és a karácsonyi ünnepkör kivételével kora délután lehet meghallgatni

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »