Poznan

Poznan

Lengyel Nemzeti
Idegenforgalmi
Képviselet
1075 Budapest, Károly krt. 11.

(Europa Center – V. emelete)
Tel.: +36 1 269 7809

Fax: +36 1 269 7810
budapest@pot.gov.pl

www.lengyelorszag.travel.hu

Nagybecsű műemlékeivel és számos múzeumával a poznani Óvárosi Piactér a város központja. A reneszánsz stílusú, palmettasorral szegélyezett pártázatú és megragadó emeleti loggiasorral ékesített Városháza ad ma otthont Poznań Helytörténeti Múzeumának. A piactértől nem messze emelkedik a lengyelországi barokk legnevezetesebb emléke, a fényűző pompájú díszítményeiről ismert plébániatemplom. A templomban orgonakoncerteket szerveznek. Az egykori hercegi vármaradványokkal borított dombon áll az Iparművészeti Múzeum, a domboldalban pedig a barokk Ferenc-rendi templom. Az Ostrów Tumski nevű egykori, tulajdonképpeni városmagban vette fel 966-ban a keresztséget az első lengyel történelmi uralkodó, I. Mieszko.
A gótikus székesegyház altemplomában a X-XI. századból fennmaradt szentélymaradványok és az első Piaszt-házi uralkodók sírjai. Poznań, a nemzetközi vásárváros gazdag kulturális életéről ismert: híres Operája, a Lengyel Táncszínház, de több más színház, vígszinpad, fér.- és .úkórus működik a városban, itt rendezik meg a Henryk Wieniawskiról elnevezett nemzetközi hegedűművészeti versenyeket, s a “Malta” színházi fesztivált A város területén található tavak partjain kirándulóhelyek(Malta, Strzeszynek és Kiekrz tó), evezős versenypályák és az egész éven át üzemelő maltai sísport-központ.
A 600 000 lakosú Poznań fekvése igen jó. El lehet ide jutni vonattal vagy repülővel Európa minden zugából. Még egyszerűbb az út autóval, mivel Poznań a földrész felén keresztülvezető Párizs-Moszkva útvonalon fekszik. Főleg elhelyezkedésének, valamint lakói szorgosságának köszönhetően Poznań kiemelkedő gazdasági eredményekkel büszkélkedhet. Lakosai dolgosak és rendszeretők. Varsó után ez Lengyelország leggyorsabban fejlődő városa. Sok nemzetközi nagyvállalat nyitott itt részleget vagy gyárat. Egyre nő a felsőoktatási intézmények száma is.
Poznań a turistákkal szemben barátságos város. Gond nélkül találunk itt ízletes ebédet, Internet-kávézót és bankautomatát, megértetjük magunkat idegen nyelveken. Poznań nagy egyetemi város sok fiatallal. A több mint tucatnyi egyetemen és főiskolán 100 ezernél is több diák tanul.

Lengyelország bölcsője

A poznaniak nagyon büszkék királyi gyökereikre és a több mint ezer éves történelmükre. A városnézést a legjobb a város legrégibb részében kezdeni. Ez az Ostrów Tumski nevű sziget, ahol a székesegyház van, egykor pedig Mieszko fejedelem és fia, Vitéz Boleszláv, az 1025-ben koronázott első lengyel király vára volt. Szarkofágjuk a székesegyház Arany Kápolnájában van. A sziget első templomát 968-ban építették, két évvel Lengyelország jelképes megkeresztelkedése után. A szigeti séta közben érdemes megnézni az Egyházmegyei Múzeumot, ahol az arany serlegek és más, templomokból származó ereklyék mellett láthatjuk Leon Wyczółkowski képeit és Lengyelország egyetlen van Dyck képét, valamint a középkori szobrászati galériát. A Poznań városközpontjában található Piactér közepén van a reneszánsz Városháza, amelyben most Várostörténeti Múzeum van A múltból fennmaradt használati tárgyakat és dokumentumokat láthatnak itt az érdeklődők. Pontosan 12 órakor a Régi Piactér közepén levő Városháza tornyán szarvával egymásnak ugrik két fémből készült kecskegida. Ez minden Poznańi kirándulás stabil pontja. Nem szabad elfeledkezni a Piactér mellett levő Királyi Várról sem. A Királyi Várban II. Przemysł, Lengyelország utolsó Poznańban uralkodó királyának székhelyén a háború után helyreállított részben kapott helyet az Iparművészeti Múzeum. A Régi Piactértől nem messze egy gyönyörű barokk templomot találunk, mely nem csak belsejével nyűgöz le, hanem műemlék orgonájával is elkápráztat. A város híres az orgonamuzsikáról és a fiúkórusokról, pl. a Lengyelországi Pacsirtákról.

Vásárok ritmusában élő város

Poznań évek óta híres a vásárokról és kiállításokról. Már a háború előtt itt zajlottak az ország legfontosabb vásárai. A Poznańi Nemzetközi Vásár nevű cég évente kb. 30 nemzetközi és hazai szakkiállítást és vásárt szervez. Az üzletemberek az egész világból tömegesen érkeznek az olyan, Lengyelországban legnagyobb szakkiállításokra, mint az élelmiszer ipari Polagra, vagy az építőipari Budma vásár. Ezek Európa legnagyobb hasonló jellegű rendezvényei közé tartoznak. Szinte egész évben érkeznek látogatók a vásárokra, mivel Poznańt vonzó célpontnak tartják mind az üzletemberek, mind az utazók. Poznań területén van néhány tó. A Malta nevűn gyönyörű kikötő van. A tó körül rekreációs övezet található: az emberek kerékpároznak, görkorcsolyáznak, a MaltaSki sáncon egész évben síelnek. Ezen a környéken évente kerül sor a ‘Malta’ Nemzetközi Színházi Fesztiválra. Június végén az egész város az előadásoktól hangos, a néhány nap alatt több mint száz darabot tekinthetnek meg az érdeklődők.
Poznań körül tiszta vizű tavak vannak, a várostól északra pedig a Noteci Vadon húzódik. A város közelében van a Nagylengyelországi Nemzeti Park jégkorszakból maradt tájakkal.

A Nagy-lengyelországi vajdaság központja, Nyugat-Lengyelország fontos gazdasági, kereskedelmi, tudományos, kulturális és turisztikai központja; itt található az ország legfontosabb vásárközpontja .

 Régi korok műemlékei

 A Poznań városközpontjában található Piactér közepén van a reneszánsz Városháza, amelyben most Várostörténeti Múzeum működik. A múltból fennmaradt használati tárgyakat és dokumentumokat láthatnak itt az érdeklődők. Pontosan 12 órakor a Régi Piactér közepén levő Városháza tornyán szarvaival egymásnak ugrik két, fémből készült kecskegida. Ez minden Poznańi kirándulás biztos pontja. Nem szabad elfeledkezni a Piactér mellett lévő Királyi Várról sem. A Királyi Várban II. Przemysł, Lengyelország utolsó Poznańban uralkodó királyának székhelyén, a háború után helyreállított részben kapott helyet az Iparművészeti Múzeum. A Régi Piactértől nem messze egy gyönyörű barokk templomot találunk, amely nemcsak belsejével nyűgöz le, hanem műemlék orgonájával is elkápráztat. A város híres az orgonamuzsikáról és a fiúkórusokról, pl. a Lengyelországi Pacsirtákról

 Az Ostrów Tumski nevű szigeten, ahol a székesegyház áll, egykor  Mieszko fejedelem és fia, Vitéz Boleszláv, az 1025-ben megkoronázott első lengyel király vára volt. Szarkofágjuk a székesegyház Arany Kápolnájában van. A sziget első templomát 968-ban építették, két évvel Lengyelország jelképes megkeresztelkedése után. A szigeti séta közben érdemes megnézni az Egyházmegyei Múzeumot, ahol az arany serlegek és más, templomokból származó ereklyék mellett láthatjuk Leon Wyczółkowski képeit és Lengyelország egyetlen van Dyck festményét, valamint a középkori szobrászati galériát.

 A pihenés is fontos

Ha vásárolni akarunk, akkor a legjobb hely  a Stary Browar, amelyet 2005-ben a  Nemzetközi Bevásárlóközpontok Tanácsa (ICSC) a világ legjobb közepes méretű bevásárlóközpontjaként ismert el. A komplexum a kereskedelmi területeket egy művészeti galériával ötvözi, ahol modern szobrokat és installációkat állítanak ki. Számos kulturális esemény helyszíne is. A szinte a belvárosban található mesterséges Máltai-tó (Malta) a vízi sportok rajongóinak kedvelt helye. A környező területen többek között egy egész évben működő sípálya található felvonókkal, szánkópályával, valamint egyéb sport- és szabadidős lehetőségekkel. Élvezheti itt a Máltai fürdő, Lengyelország egyik legnagyobb víziparkja kínálta lehetőségeket. A keskeny nyomtávú „Maltanka” vasúttal közvetlenül elmehet az Új Állatkertbe, hogy találkozzon szibériai tigrisekkel, bölényekkel, medvékkel és sok más egzotikus állattal.

 Ha vágyik a trópusok után,  belemerülhet a több mint 100 éves poznańi Pálmaház párás, forró levegőjébe. Nagy utazás ez a távoli kontinenseken, a különböző klimatikus zónák gazdag növényvilága  között. A Pálmaház a Łazarz kerület szecessziós részén található.

Nem messze, a Poznań Główny vasútállomás mellett vannak a Poznańi Nemzetközi Vásár csarnokai is. Poznań évek óta híres a vásárokról és kiállításokról. Már a háború előtt itt zajlottak az ország legfontosabb vásárai.

FINOM ÍZEK

Mint minden, magát valamire becsülő város, Poznań is büszkélkedhet saját külön konyhaművészettel. A helyi konyha alapja a poznaniak által imádott krumpli, amit itt „pyry”-nek neveznek. Csemege a plindza, azaz krumplis lepény, amit általában cukorral vagy lekvárral kínálnak. Emellett ismert a héjában főtt burgonya, amelyet forrón, tejföllel kevert túróval, hagymával, sóval és más fűszerekkel tálalnak (pyry z gzikiem). Az ínyencek számára a poznańi cukrászok tartogatnak még valami specialitást – a poznańiak csemegéjét – a finom mogyorós-mákos töltelékű Márton kifliket (rogal marcinski).

 Érdemes felkeresni a Stary Rynek 59/60 sz. alatt található Turisztikai Információs Irodát. Vásárolhat ott ajándéktárgyakat, köztük az ikonikus kecskés zoknikat vagy a Poznańi Turista Kártyát, aminek használatával a  Poznańba látogatás még élvezetesebb és olcsóbb lesz.

Ha többet szeretnél megtudni: portal turystyczny Poznania

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »