Szczecin

Szczecin

Lengyel Nemzeti
Idegenforgalmi
Képviselet
1075 Budapest, Károly krt. 11.

(Europa Center – V. emelete)
Tel.: +36 1 269 7809

Fax: +36 1 269 7810
budapest@pot.gov.pl

www.lengyelorszag.travel.hu

Lengyelország Észak nyugati részén, a német határnál találjuk ezt a várost.

Szczecint zöld városnak tartják – kb. 20% park, és zöld tér, egzotikus fákkal és bokrokkal. Továbbá egyetemista város is.

A VIII. század közepén, a jelenlegi Várdombon szláv vár épült, két évszázaddal később pedig a lábánál szláv váralja. Ma a Pomorski Hercegek Vára (XVI.-XII. sz.) – észak Európa legnagyobb reneszánsz rezidenciája – uralja a dombot, jelenleg fő kulturális központ.

Szczecinben született Zsófia Friderika Auguszta Anhalt-Zerbst, a későbbi II. Katalin cárnő. 30 évvel később szintén itt látta meg a napvilágot későbbi menye Zsófia Dorottya Lujza von Württemberg (I. Pál második felesége), vagyis Maria Fjodorovna, akit Oroszországban a „cárok anyjának” neveznek.

A Szczecinbe látogató turisták a város legizgalmasabb helyeit az 1993-ban kijelölt piros útvonalon (szaggatott piros jel) haladva ismerhetik meg.
Az útvonal a Főpályaudvartól indul az Óvároson és környékén keresztül halad. A jelzés mentén a legérdekesebb gótikus műemlékek találhatók: Szt. János Evangélista templom (XIV. sz.), Régi Városháza (XIV. sz.), Szt Jakab Bazilika ( XIV-XVI. sz.), Hét Köpeny – Hajadon Bástya (XIV. sz.), valamint a Szt. Péter és Pál templom (XIV. sz.). Reneszánszkori a Pomorski Hercegek Vára (XVI. sz.) valamint a Loitz család háza (XVI. sz. közepe). A barokk stílust a Parti és Királyi Bástya (XVIII. sz.), a Pomorski Államok Szejmjeinek Palotája (jelenleg a Nemzeti Múzeum Igazgatósága), Grumbkow Palota („Pod Globusem”), Sasos Szökőkút (1732) és Flóra istennő szobra (XVIII sz.) képviselik. Klasszicista stílusban épült Velthusen Palotája (XVIII. sz.) – jelenleg Zeneiskola.

A város reprezentatív része, a turisták által legszívesebben látogatott, Szczecin tengerhez való közelségét jelképező része az 500 m hosszú Waly Chrobrego promenád, gyönyörű teraszokkal. A promenádról kitűnő kilátás nyílik, szomszédságában pedig a monumentális középületek találhatók. Ezen a helyen rendezik minden évben a tengeri vitorlás találkozókat, 2007-ben itt volt a The Tall Ship’s Races végállomása, nyáron itt szervezik meg a legnagyobb szczecini rendezvényt, a Tenger Napjait, melynek fő attrakciói a sztárok koncertjei, művészeti előadások, sportjátékok, vetélkedők, vízi parádé valamint a tűzijáték.

A sok élmény után számos kávéházban és pubban pihenhetünk.

A színházak, a filharmónia, a Szczecini Opera és Operett a szórakozás széles skáláját kínálják, a számos mozi, pub és disco pedig, sokféle zenét és élő előadást. Minden évben megrendezésre kerül pl. az Országos Utcaszínházi Szemle, a Kis Színházi Társulatok Szemléje, a „Kontrapunkt” és a Művészeti Nyár a Várban.

Az ideérkező vendégeket különböző kategóriájú szállodák és a kulináris élvezetek teljes skáláját nyújtó éttermek várják.

Szczecin nem a tenger mellett található, bár sok turista ezt gondolja a Nyugat-pomerániai vajdaság központjától, amelynek 185 km partja van! A várost azonban az Odera szeli át. Fenséges szépségét a Wały Chrobrego kilátóteraszairól lehet legjobban megcsodálni, de hajóval is elmehetünk előtte, például a 90 méter hosszú német vasbeton tartályhajó, az Ulrich Finsterwalder roncsa felé, amelyet a legutóbbi háború során a Dąbie-tónál süllyesztettek el. Ez Lengyelország negyedik legnagyobb belvizi gyűjtőmedencéje. Strand és fürdő, valamint a város területén található GłębokieDziewoklicz és Miedwie tavak kínálnak remek lehetőségeket

 Must see – a víz körül

A romantikusokat várja a szczecini Velence.  A Városi Kajaktúrák kínálnak utakat, de az ul. Kolumba 88/89-től gyalogosan is eljuthatunk – egy kis hídon a Fecske-szigetre (wyspa Jaskółcza).

A Łasztownia folyósziget, amelynek neve azt a helyet jelöli a kikötővárosokban, ahol árukat raknak ki és raknak fel a hajókra, vagy megszabadulnak a ballaszttót. Ezeknek az időknek a szimbólumai a történelmi daruk a Starówka rakparton – éjszaka világítva őskori lényekre hasonlítanak, ezért nem hivatalos nevük „daruszaurusz”. A gyalogosokat, a futókat, a kerékpárosokat és a horgászokat vonzzák az új sugárutak, tele hangulatos kávézókkal és a parton kikötő csónakokkal, valamint a Régi Vágóhíd Eurorégiós Kulturális Központtal.

Zdroje kerületben található Smaragd-tó, színárnyalata megegyezik a nevével. Itt található a  Puszcza Bukowa Tájpark az egykori krétabánya területén jött létre – a bányagépek részei még mindig az alján hevernek. A tó környéke számos védett állatfaj menedéke, beleértve a közeli bunkerekben és földalatti üregekben telelő denevéreket.

 A történelem fontos része

Ha   rövid időn belül akarjuk megismerni Szczecint, annak remek módja a Városi Turistaút. Ennek útvonalán van a: jéghegy alakú M. Karłowicz Filharmónia, a Pomerániai Hercegek Vára, a Szolidaritás tér, emlékeztetve arra, hogy az 1980. augusztusi megállapodásokat még Gdańsk  előtt,Szczecin írta alá elsőként. Az útvonal része az Áttörés Dialógusközpont Múzeum a város háború utáni történetének szentelt kiállításával, a Szent Jakab katedrális, a Királyi Kapu, a Kikötői Kapu illetve két későbbi orosz cár – Nagy Katalin és Mária Fiodorovna – szülőhelye.

Nyugat-Pomeránia és lakói „regionális, nemzeti és európai identitásának a multikulturális, határokon átnyúló párbeszéd és együttműködés szellemében történő megszilárdítása” küldetését a Szczecini Nemzeti Múzeumhoz tartozó kiállítóhelyek, köztük a Regionális Hagyományok Múzeuma mutatja be.

Milyenek voltak és hogyan működtek  a Szczecinben gyártott járművek: a háború előtti Stoewer márkájú kerékpárok és autók, a felejthetetlen Junak motorkerékpár vagy a „Smyk” személygépkocsi prototípusa – mindezt megnézhetjük  a Műszaki és Kommunikációs Múzeum kiállításán.Hol pihenjünk?

Szczecin, amelyet néha zöld városnak neveznek, összesen több mint 500 ha városi zöldterülettel rendelkezik, ebben benne van: 142 ha összterületű 15 park, 55,2 ha összterületű 90 zöldterület és, 193,87 ha összterületű temető, valamint városi erdők. Érdemes elmenni a Városháza közelében található Jasne Błoniába és a város legnagyobb parkjába, a Kasprowicz-parkba, amelynek szélén a  „Różanka”   botanikus kertben  illatozik 99 fajta, 9 ezer rózsa, és láthatunk itt egy „Madár szökőkutat” is.

Szczecini Központi Temető 170 ha, ez az ország legnagyobb nekropolisza  – igazi „halottak kertje”. A  több száz, gyakran egzotikus fa között kiemelkedő művészek által készített sírköveket láthatunk.

Pogodno lakótelepbe, bár Szczecinben ez a második legnagyobb. lakótelep, bele lehet szeretni. A park zöldjei között a német stílusú, jellegzetes tornyokkal díszített villaépületek dominálnak.

Végezetül pedig ki kell próbálni egy hasét a város kultikus, legrégebb helyén,  az ul. Wojska Polskiego utcában található kis étkezdében.

A legérdekesebb események, amelyeket a városban rendeznek: Odra-napok, Tenger-napok, Tall Ship Races, Jacab Vásár, Pyromagic Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál, Kultúra Ragasztó, Szczecin Jazz, Szczecin Music Fest és a Kontrapunkt Színházi Fesztivál.

Jarmark JakubowyMiędzynarodowy Festiwal Sztucznych Ogni PyromagicSpoiwa KulturySzczecin JazzSzczecin Music Fest oraz Przegląd Teatrów Małych Form Kontrapunkt.

Ha többet szeretnél tudni: portal Szczecina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »