Rovinj

Rovinj

Horvát Idegenforgalmi

Közösség

Akadémia u. 1

1054 Budapest

Tel: +36 1 267 55 88

fax: +36 1 267 55 99

info@htz.hu

www.horvatorszag.hr

Az “Adria ékszere”, az egykori velencei kikötő Jules Verne-t olyannyira elbűvölte, hogy nálunk is népszerű regénye, a Sándor Mátyás jó pár epizódjának helyszínéül választotta ezt a ma 15 000 lakosú várost. A keskeny Monterosso-félszigeten – melyet 300 évvel ezelőtt még csak hídon keresztül lehetett elérni a szárazföldről – épült festői óvárosnak kétségtelenül legvonzóbb része a messzire kimagasló Szent Eufémia templom és az onnan kiinduló szűk utcák és sikátorok. A közelében lévő 22 sziget közül a Katerinát, Crvenit és a Limski-fjordot mindenképp érdemes felkeresni. Strandjai sziklásak, kavicsosak.

Távolság Budapestről: 590 km.
Útvonal:
1) Budapest – Letenye – Zagreb – Karlovac – Rijeka – Opatija (az UCKA alagúton keresztül a nyugati partra) – Rovinj
2) (Szlovénián keresztül) Budapest – Letenye – Varazdin – Maribor – Celje – Ljubljana Koper felé – Umag – Porec – Rovinj

Rovinj az Észak-Adria ékköve, Horvátország egyik legszebb városa. Rovinj óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. Ahogy kocsival Rovinj felé tartunk, a szemünk folyamatosan követi majd a Szent Eufémia templom harangtornyát. Ha Rovinjban sétálgatunk, szintén a harangtorony lesz az elsőszámú tájékozódási pontunk. Számos kis sikátor és velencei palota teszi különlegessé Rovinj óvárosát.

Rovinj megközelítése

Javasolt útvonal: Rovinj autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya, itt átváltunk az A1-es autópályára. Karlovac után elágazik az autópálya. Az Isztria / Rijeka felé tartó, A6-os autópályán folytatjuk utunkat. Rijekánál véget ér az A6-os autópálya. Megkerüljük Rijekát, majd ráhajtunk az A8-as jelű autópályára. Kanfanarnál elágazik az autópálya – Pula illetve Umag irányába – itt egyenesen haladjunk tovább. Rátérünk a 303-as jelű útra, mely Rovinjba vezet be. Rovinj busszal / vonattal: a Flixbusnak közvetlen járata van Rovinjba (9e Ft-tól tudunk jegyeket venni).

Rovinj egy fantasztikusan szép, tengerparti, igazi romantikus város. Ez az egyik kedvenc horvátországi úticélom. Minden Olvasómnak csak javasolni tudom, érkezz akár tavasszal, nyáron vagy egy őszi kirándulásra. Úgy érdemes szállást foglalni, hogy minél többször be tudjuk sétálni Rovinba. Már önmagában Rovinjban drágább szállás árak vannak, mint a többi északi városban. Természetesen az óvárosban találhatók a legdrágább szállások.

Rovinj alapítói az illír törzsek voltak. Eredetileg Rovinj egy kis sziget volt, itt kezdtek el építkezni az illírek. Az illíreket kiűzte a Római Birodalom és a szigetet katonai bázissá alakították át. Erős várfalakat és lőtornyokat építettek.

A XIII. század vége és a XVIII. század vége között a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott Rovinj. A velenceiek fontos kikötővárossá alakították át a római erődítményt. A közel 500 évig tartó velencei uralom alatt, nyerte el Rovinj mai alakját. Ebben az időben épült a legtöbb palota, díszes kapubejárók, ablakkeretek és erkélyek.

A XVII. században a környező falvak lakói Rovinjba menekültek a tomboló pestisjárvány elől. Ekkor, hogy a város be tudja fogadni a menekülteket, a házak tetejét eltávolították és további szinteket építettek rá, így ugyanazon az alapterületen akár hat- nyolcszor annyi ember fért el. Így alakultak ki a rovinji tenger mellett álló magas, girbe-gurba házak. A XVIII. században a mai főtér és a piac tengelyét képző egykori tengeri csatornát feltöltötték és összekötötték a szigetet a szárazfölddel. Innentől kezdve Rovinj nem sziget, hanem félsziget.

Az I. világháború után Rovinjt Olaszországhoz csatolták. A II. világháborúban Németországhoz csatolták, majd az új szocialista államhoz Jugoszláviához. A délszláv háborúk után 1991-ben került vissza Rovinj az anyaországhoz, Horvátországhoz.

Akár az északi, akár a déli részen foglaltunk szállást, a Főtértől érdemes indítani a rovinji felfedező túránkat. Ha kocsival érkezünk, az 1-es pontnál található a városi parkoló.

Főtér

Rovinj eredetileg egy kis sziget volt. Ahol most állunk a Főtéren, itt tenger volt. A Főtér és a piac között húzódó tengeri csatornát, a XVIII. században – a velencei uralom alatt – feltöltötték. Ha a Főtéren körbenézünk, olyan érzésünk támad, mintha egy olasz kisvárosban lennénk. Ennek az a magyarázata, hogy közel 500 éven át Rovinj a Velencei Köztársaság része volt. Nagyon sok olasz él a mai napig itt, így a legtöbb utca tábla olaszul is ki van írva.

A Főtéren az Óratorony (4. pont a térképen) ami különlegesség. A XVII. században épült, de a későbbiekben többször is átépítették. Az épület alsó szintjén fogda működött. Az Óratornyot még ma is Velence címere – a szárnyas oroszlán – díszíti. Ha megfordulunk, látható lesz a Városkapu (9. pont a térképen). Rovint a VII. századtól kezdve, vastag városfalak és erős kapuk veszik körül. Az eredeti hét városkapuból, mára három maradt meg: a Szent Benedek, a Portico és a Szent Kereszt kapu. A Városkaput a XVII. században építették a velenceiek. A kapu ékkövén kívülről egy török, belülről egy velencei emberfej látható. A kapu külső timpanonján a velencei szárnyas-oroszlán látható, alatta pedig ez a felirat: „VICTORIA TIBI MARCE EVANGELISTA MEVS” vagyis Dicsőség neked, Márk evangélista.

Az óváros

Ha bemegyünk Rovinj óvárosába rögtön látható, hogy teljesen más Rovinj kinézete, mint a többi horvát / dalmát városé. Megszokhattunk már Dalmáciában, hogy minden ház nyers kőfallal rendelkezik és 2, maximum 3 szintes. Ezzel szemben Rovinjra a színes, girbe-gurba, sokszor 4-5 szintes épületek a jellemzők.

Ennek magyarázata az, hogy a XVII. században egy pestisjárvány tombolt a környéken. Az emberek ide menekültek Rovinjba, ami akkor még csak egy sziget volt. A helyiket a házak tetejét lebontották és a 2-3 szintes épületekre, még kettőt ráépítettek.

Tulajdonképpen a pestis járványnak és a Velencei Köztársaságnak köszönheti Rovinj ezt a különös, romantikus, megjelenését.

Három utca vezet felfele a Szent Eufémia templomhoz. Sokszor jó meredekek ezek az utcák. Jól csúsznak a fényesre koptatott macskakövek, így óvatosan haladjuk, főképp lefele. Az óvárosban igazából csak az Eufémia templom, ami külön nevezetesség.

A Szent Eufémia templom

A Szent Eufémia templom (6. pont a térképen) Rovinj legnagyobb épülete, fő látványossága. Nevét a város védőszentjéről kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. Érdekességképpen megfigyelhetjük, hogy a homlokzatot díszítő burkolat csak a templom oldalának a feléig tart. A hátsó fele nyersen maradt. A templom oltáránál található Szent Eufémia kőkoporsója.

A Harangtorony szorosan a katedrális mellé épült. Ugyanaz a Alessandro Monopola olasz építész tervezte, aki a velencei Szent Márk templomot. Érdekes látnivaló a torony tetején álló Szent Eufémia szobor, hiszen

a szobor nem a szentély elé néz, hátat fordít annak és a helyi uralkodó szélirányt mutatja a hajósoknak.

A toronyba fel lehet menni és érdemes is. 63 méter magas a torony. 180 lépcsőfok mire felérsz a tetejére. Jól belátható innen nemcsak Rovinj óvárosa, de az egész környék is!

Rovinj tényleg egy romantikus, egy nagyon különös város. Több olyan étterem található itt, amelyik tengerparti terasszal rendelkezik. Az egyik ilyen étterem a Revera. Ezt Rovinj északi partján találod. Pont a piac mellett van, ott ahol a félsziget elindul. A Revera tulajdonképpen egy tapas bár. Vagy 15-féle borból, pezsgőből tudsz válogatni, s kb ugyanennyi koktél van, amihez chipset, sajt- sonka- lazac tálat, valamint mini szendvicset kérhetsz.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »