Rabac

Rabac

Horvát Idegenforgalmi

Közösség

Akadémia u. 1

1054 Budapest

Tel: +36 1 267 55 88

fax: +36 1 267 55 99

info@htz.hu

www.horvatorszag.hr

Az Isztriai-félsziget keleti partszakaszának gyöngyszeme Opatija és Pula között félúton található. Védett, zöld környezete, fenyőerdőkkel és olajfákkal borított öblei – ahol kavicsos és sziklás partok váltják egymást – biztosítják felejthetetlen nyaralásukat. A 150 évvel ezelőtt még csak tíz házból álló halászfalu mára fejlett, 1500 lakosú üdülőhellyé fejlődött; tengerparti sétányán éttermek, bárok, üzletek és diszkó várja az idelátogatókat. Nyaranként itt rendezik az isztriai könnyűzenei fesztivált. Mindenképp érdemes felkeresni a Rabac fölé magasodó, tőle 3 kilométerre található, 4000 éves Labin városát. Maslinica: Rabac leghíresebb, kékzászlóval kitüntetett, kavicsos, lassan mélyülő strandja.

Távolság Budapestről: 560 km.
Útvonal: Budapest – Letenye – Zágráb – Karlovac – Rijeka – Opatija – Rabac

Rabac Horvátország egy igazi gyöngyszeme a Kvarner öböl keleti partoldalán. Kristálytiszta tenger és kellemes mediterrán légkör jellemzi a városkát. Rabacon talán az a legjobb, hogy a domboldalból rálátni a teljes Kvarner öbölre. A lábunk előtt terülnek el a Cres, a Losinj és a Krk szigetek. Kétség kívül egy Rabac nyaralás elsősorban a nyugalomról és a strandolásról, hajós kirándulásokról szól. Nagyon sok kisebb helyvidéki város érhető el innen, mint Krsan, Barban vagy Labin. Ismerjük meg jobban Rabac történelmét és a helyi strandokat, programlehetőségeket.

Rabac az Isztriai-félsziget keleti oldalában fekszik. A hely érdekessége, hogy közigazgatási szempontból még az Isztria régióhoz tartozik, de már a Kvarner-öbölben helyezkedik el. Ezt bizonyítja a legjobban, hogy Rabacot a Kvarner gyöngyszemének szokták nevezni. Talán nem véletlenül. Rabacot a kristálytiszta tenger, az üde, zöld természet és a fehéren virító kavicságy jellemzi. A domboldalból az egész Kvarner-öblöt belátni. Egyszóval egy tökéletes nyaralási helyszín.

Rabac Horvátország egy apró halászfalva volt hosszú évszázadokon keresztül. Alig volt 10 ház a tengerparton a XIX. századig. Az első fontosabb vendég – Richard Francis Burton angol író – a XIX. század végén érkezett ide. Beleszeretett Rabac különleges kinézetébe és egy könyvet írt Az Isztria partjai címmel. A XIX. század végén az Osztrák-Magyar Monarchia nemesei elkezdték felfedezni az Isztriai félsziget eldugott tengerparti városait, így érkeztek el Rabacra is. Az első nemesi család a cseh származású Prohaska volt. Sajnos a Prohaska villa megsemmisült a II. világháborúban, de a Prohaska név fennmaradt, mely ma egy városrészt jelképez.

A fokozódó arisztokrata érdeklődés miatt szállodaépítésbe kezdetek a városban. Az első szálloda – Hotel Quarnero – 1889 június 11-én nyílt meg. Sok osztrák nemes itt töltötte a nyaralását. 1907-ben az osztrák-magyar trónörökös Ferdinánd herceg is ellátogatott Rabacra. Az első nagyobb szálloda 1925-ben épült meg. Az olasz befolyás hatására a Trieste nevet kapta, melyet mára Coast-ra kereszteltek át (a szálloda a mai napig egy monumentális látnivaló a tengerparton).

A XX. században Rabac nem tudta tartani a lépést Pula és Opatija fejlődésével, így nem vált akkora üdülőparadicsommá, mint ezek a városok. Ma Rabac egy csendes és nyugodt kisváros, ahol megtalálunk mindent, ami egy kényelmes nyaraláshoz szükséges. A város a főszezonban mintegy 10 ezer turistát képes befogadni egyszerre, akik összességében egymillió éjszakát töltenek itt.

Egy Rabac nyaralás egyet jelent a nyugalommal és a felhőtlen pihenéssel. A városban 15 hotel és számos jól felszerelt apartmanház található. A legtöbb szálláshelyről, pár perc sétával könnyen el lehet érni valamelyik strandot. A helyi látnivalókat a XIX. századi villák, a kikötő mesés kinézete és az érintetlen természet teszi ki.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »