Porec

Porec

Horvát Idegenforgalmi

Közösség

Akadémia u. 1

1054 Budapest

Tel: +36 1 267 55 88

fax: +36 1 267 55 99

info@htz.hu

www.horvatorszag.hr

Az ókori rómaiak alapította, két és fél évezredes múlttal rendelkező, 1867 és 1920 között az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, tízezer lakosú város vonzerejét történelmi műemlékekkel teli óvárosa és az enyhe déltengeri klíma biztosítja. Már 1844 óta érintik az adriai hajóutak; az első útikönyvet pedig 1845-ben adtak ki Porecről. A legrégebbi nyilvános strandján – a Szent Miklós-félszigeten – nyaranta több ezer magyar turista hódol a fürdőzésnek már 1895 óta. A fenyőerdők árnyékában megbúvó strandok és a tiszta, kavicsos, sziklás vagy lebetonozott tengerpart mellett rengeteg kulturális esemény csalogatja a vendégeket: komolyzenei koncertek a bazilikában minden pénteken, jazzestek a múzeumkertben, folklór rendezvények a közeli Tar és Funtana településén.
Plava Laguna (“Kék lagúna”): az óvárostól 3 kilométerre, délre, két, egymás melletti félszigeten kialakított üdülőtelep. Tengerpartja sziklás és kavicsos. Porec városával nyaranta kisvonat és kishajó köti össze.
Zelena Laguna (“Zöld lagúna”): az óvárostól 5 kilométerre, délre, egy fenyőerdővel borított félszigeten kialakított üdülőtelepülés, ahol számtalan szálloda, apartman és kemping található. Porec városával nyaranta kisvonat és kishajó köti össze. Tengerpartja sziklás és kavicsos. A településen több étterem, diszkó, éjszakai bár, cukrászda, üzlet, teniszpálya, futballpálya és kosárlabdapálya várja a nyaralókat.

Távolság Budapestről: 590 km.
Útvonal:
1) Budapest – Letenye – Zágráb – Karlovac – Rijeka – Opatija (az UCKA alagúton keresztül a nyugati partra) – Porec
2) (Szlovénián keresztül) Budapest – Letenye – Varazdin – Maribor – Celje – Ljubljana (Koper felé) – Umag – Porec

Porec Horvátország északi partvidékén, Umag és Rovinj között helyezkedik el. Nagyon szép történelmi óvárossal rendelkezik és képzeld el, itt található Horvátországban a legtöbb Kék zászlós strand. Vagy tíz kilométer hosszú tengerparton, 22 strand közül válogathatunk.

Javasolt útvonal: Porec autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya, itt átváltunk az A1-es autópályára. Karlovac után elágazik az autópálya. Az Isztria / Rijeka felé tartó, A6-os autópályán folytatjuk utunkat. Rijekánál véget ér az A6-os autópálya. Megkerüljük Rijekát, majd ráhajtunk az A8-as jelű autópályára. Rovinjnál elágazik az autópálya, itt Umag / Porec irányban haladunk tovább az A9-es pályán. Rövid vezetéssel elérjük a poreci lehajtót, majd a 302-es jelű főúton érkezünk meg Porecbe. Ha Porecre készülünk, Szlovénián keresztül is lehet jönni, arra olcsóbb az autópálya. Porec busszal / vonattal: a Flixbusnak közvetlen járata van Porecbe (9e Ft-tól tudunk jegyeket venni).

A várost a rómaiak alapították Colonia Iulia Parentium néven. A Római Birodalom bukása után a gótok kirabolták Porecet, majd bizánci megszállás következett a városka életében. A bizánci uralom után frankok kezére került Porec. 1267-től – majd fél évezreden keresztül – a Velencei Köztársaság részét képezte a város. A velencei fennhatóság után ismét frank, majd osztrák uralom következett. A két világháború között Olaszországhoz tartozott. 1943. szeptember 10-én csatolták Jugoszláviához. 1990-ben lett a független Horvátország része. Ma Porec Horvátország egyik legdinamikusabban növekvő és legnépszerűbb városa.

Óváros / látnivalók

Ha megnéznénk Porec óvárosát, egy hatalmas, árnyékolókkal ellátott parkoló található az óváros előtt (GPS). Itt pakoljunk le és innen induljunk tovább az óvárosba (itt egyébként elektromos töltő is van). Ha Porecen nyaralunk, kisvonattal is bejöhetünk az óvárosba.

 Slobodne trg

Porec óvárosa egy kis félszigeten fekszik. Az óváros szabályos elrendezése még a római időkből származik. A Decumanus utca osztja hosszában két felé az óvárost, melyről a merőleges kis utcák / sikátorok nyílnak.

Ha a nagy parkolóból az első utcán elindulunk, a Slobodne trg-ra (Szabadság térre) érkezünk meg. Ez ez hatalmas kiterjedésű, díszkővel burkolt tér. Látványossága a Szűz Mária templom. Ennek a szemközti homlokzata sárga, míg az oldalfalai és a templom tornya rózsaszín. Már a Szabadság téren is jól látszódik, hogy Porec óvárosára a Velencei birodalom volt a leginkább hatással. Nagyon sok barokk, reneszánsz stílusú palota, újabb építésű házak és az óvárosban beljebb, római kori épületek a jellemzők.

 Ötszögletű bástya

A Szabadság térről a velünk szemben látható Decumanus utcán induljunk el. Ha megteszünk pár métert, elérkezünk a régi Porec bejáratához. Porecet a rómaiak alapították és erős várfallal, őrtornyokkal vették körbe. Az őket követő nagyobb birodalom, a Velencei Köztársaság volt.

A velünk szemben látható őrtorony az Ötszögletű bástya. Mai formáját a XV. században nyerte el, ennek köszönhetően a torony tetején, jól látható a szárnyas-oroszlán jelkép. Az Ötszögletű torony különlegessége, hogy egy fagyizó található a torony előtt, a bástya tetején pedig egy étterem működik. Ha egy különös helyen, igazi poreci panoráma mellett ebédelnénk, érdemes felmászni.

Ha most nem ebédelnénk, haladjunk tovább a Decumanus utcán. Ez egy nagyon hosszú, egyenes, macskaköves utca, melyet ruha- ékszer boltok, kütyű árusok, pékségek, élelmiszer boltok tesznek színessé. Gyakorlatilag, egy nagyon hosszú bevásárlóutca.

 Euphrasius bazilika

Porec legfontosabb látnivalója az Euphrasius bazilika. Ha a Decumanus utcán haladunk, nagyon nehéz észrevenni a bazilikához tartozó keresztutcát. Az Ötszögletű bástyától számított 3. utcán kell felmenni. Ahogy a főutcán haladunk, érdemes minden keresztutcán jobbra benézni, mert jól látható a bazilika aranyló bejárata.

Kétségkívül, az Euphrasius bazilika Porec első számú látványossága.

A VI. század elején épült egy római szentély alapjaira. A bazilika legszebb része a templom kupolájának és belső részének bizánci festményei. Ezek a bizánci művészet egyik legszebb példái a világon.

A kupola festményein kívül, a gazdagon díszített falak, padló és apszis mozaikok is említést érdemelnek. 1998-ban az UNESCO, a Világörökség részévé nyilvánította az egyedi épület együttest. Amikor nincsen éppen mise, a szentély szabadon látogatható, sőt még a harangtoronyba is fel lehet menni, ahonnan szép kilátás nyílik Porec óvárosára.

 Isztriai parlament

Ha tovább haladunk a Bazilika mellett, elérkezünk a legkülönösebb poreci látnivalóhoz az Isztriai parlamenthez. Ezt, a XIII. században épült ferences kolostor emeletén találjuk. A kolostor egyik dísztermét a XVIII. században barokk stílusban felújították.

A XIX. századig itt ülésezett a horvát parlament. Ma művészeti kiállításokat tartanak itt.

Római városrész

Ha a parlament előtti utcán visszamegyünk a főutcára, a római időkbe érkezünk vissza. Először a római házhoz érkezünk meg, majd a Marafor térre érkezünk ki.

A római időkben, az I. században épült a Marafor tér és az őt lezáró épületek, szentélyek. Ez egy szabályos, négyszög alakú tér. Itt állt egykor a Neptun templom. A Marafor tér különlegessége, hogy az I. században ez a tér, illetve a Neptun templom volt a legnagyobb az egész Isztrián.

Visszafelé, egy utcával kijjebb érdemes visszamenni. Itt Porecen sajnos a rakparton autós forgalom van. Ha a Sveti Muro utcán haladunk, számos középkori, nyers kőfalú házak, villák mellett haladunk majd el. Nagyon sok gótikus stílusú ablakpárkányt, erkélyt fotózhatunk visszafele.

 Körbástya

Amikor elágazik a Sveti Muro utca, a tengerpart irányába haladjunk tovább. Ekkor a Körbástyához érkezünk ki. Eredetileg három bástya védte Porecet. Ahol bejöttünk, ott van az Ötszögletű bástya.

Most egy kicsivel lejjebb a Körbástyánál járunk. A harmadik torony az Északi torony pedig a Piskera öbölnél található, azonban ez annyira megsérült, hogy nem is tettem róla külön említést. A Körbástya viszont egész jó állapotban megmaradt. Egy bisztró működik a lábainál és a bástya tetején. Ha egy különös helyen meginnánk egy limonádét, vagy sört, érdemes felmászni ide is.

 Városháza

A Városháza – más néven Loggia – Porec déli végén a Körbástya után, rögtön a tengerparton helyezkedik el. Érdekes mediterrán kinézete miatt, ez Porec egyik legtöbbet fényképezett épülete.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »