Zakopane

Zakopane

Zakopane egy természetes zöldövezetben, a Tátra lábánál fekszik. Egy város, mely legenda, sajátságos aurájú üdülési központ, mely a górálok személyisége tesz még különlegesebbé. Podhale fővárosa és Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa. 

Művészek, politikusok, a kultúra hírességei és turisták óriási tömegei járnak ide egész éven át. Az egészségükért, a pompás panorámáért, a sportért, a Zakopanéba vonzó, meg nem szűnő divatért. Itt csendet és nyugalmat lelnek, anélkül, hogy le kellene mondaniuk a városi kényelemről, rátalálva itt a letagadhatatlan góral vendégszeretetre. A tavaz itt új életet jelent – felébreszti téli álmukból az alvókat, a nyár a nyílt tér és az égbolt közelségéből áradó örömmel teli. Az ősz az önmagukat kereső vándorokat vonzza, a tél pedig – a fehér tombolás szerelmeseit. Zakopanét évről évre turisták ezrei keresik fel. A város vonzereje a Tátra, mely sokak számára a legszebb hegyeket jelenti. Mágnesként vonz változatossága is : a hegyek alatti lankákat az alpesi csupasz sziklás hegycsúcsoktól csupán 3-4 órányi járás választja el. Ez a hely nem mindennapi esztétikai élményeket és sport attrakciókat nyújt. A Tátra a nemzetközi bioszféra rezervátum része.

Maga a város a Tátra- aljai Árokban (Rów Podtatrzanski) fekszik, a Tátra és a Gubałówka között. A városi rész 750-1000 méterrel fekszik a tengerszint felett. Zakopane központja a Krupówki és a Kosciuszki utca kereszteződése 838 méteren van. Zakopane klímája hegyi, alacsony évi középhőmérséklettel (+5,1C fok). A leghidegebb hónap a január (-4,5 C fok), a legmelegebb a július (+14,5 C fok).

Zakopane és a Podhale régió egyik legnagyobb látványossága az igazi élettel teli góral folklór. Sok kultúra ötvözeteként jött létre: a lengyel, szlovák, magyar és balkáni kultúrákból, a kárpáti civilizációk elemeit is magába foglalva. A fizikai erő és ügyesség kultusza valamint a földhöz való kötődés a zord éghajlaton és hegyi körülmények között zajló élet következményei. A modern góral zene a reggae, a jazz és a rock ritmusaival gazdagodott.

Zakopane központja Krupówki utca, ez Lengyelország öt leghíresebb utcáinak egyike. Számos nemzetiségű turista sétál rajta, árusok árulják portékáikat, portrékat festenek az ecset mesterei. Az utca lüktet. Évente egyszer felhangzik rajta a legelőkre kihajtott birkák bégetése is.

És természetes itt síelni is lehet, sőt kell.

Lengyelország legismertebb és egyik legrégebbi síterülete. A hegyekben a hótakaró rendszerint a legnagyobb vastagságot március második felében éri el, s ekkor a tavaszi napsütésben a legjobbak a síelési viszonyok. A síszezon általában május elejéig tart.
A sízésnek Zakopanéban több mint 100 éves tradíciója van, nem véletlenül nevezik a lengyel síelés bölcsőjének és fővárosának. Zakopanéban összesen kb. 50 kisebb-nagyobb sífelvonó található. A sípályák is nagyon különbözőek: a tanulásra kiválóan alkalmas tisztásoktól a nagyon nehéz lesiklópályákig minden kategória megtalálható. Krokwia lábánál fekvő része a lengyel tradicionális síelés központja, ahol többek között síugró tornyok, téli stadion és futó pályák találhatók. Innen keletre emelkedik a Nosal hegy, melyen FIS által elismert szlalom pálya van. A város északi részen Polana Szymoszkowa (modern 6 személyes székes felvonó), illetve magyarok által jól ismert Gubałówka (síkló, illetve több csákányos felvonó) található.

A zakopanei stílus gyöngyszemei

1890-ben telepedett meg Zakopanéban Stanisław Witkiewicz festő, építész. Elbűvölték a helyi házak és a színes górál folklór, amelyeket alapul véve megteremtette és népszerűsítette a zakopanei stílust, mely a hagyományos podhalei építészetet és a szecesszióval átszőtt népművészet ötvözete. Ennek legszebb és épségben maradt példái az alábbiak:

Willa Koliba, amely 1993 óta ad otthont a Stanisław Witkiewicz nevét viselő Zakopanei Stílus Múzeumának

Az első, Stanisław Witkiewicz által, Zygmunt Gnatowski részére tervezett épület, melyet 1892-1893 között építettek. A gyönyörű belső térben megtaláljuk a zakopanei stílusban készült bútorokat, berendezéseket, és Stanisław Witkiewicz nevével fémjelzett műveket és terveket.

Willa Oksza, 2011 óta itt található a XX. századi Művészet Galériája

Az 1895-96 években épült a Kossakowski család részére; ez Stanisław Witkiewicz harmadik „műve” . Az épület többszöri tulajdonosváltást is megélt, így az 1920-as években például diákok egészségháza volt. A II. Világháború idején ide költöztették Kuznice településről a Gazdasági Iskolát, a háború után pedig gyerekeknek és az ifjúságnak létrehozott prewentorium kapott itt helyet. Az épületet 1965-ben üdülőházzá alakították. 2011-ben került sor az épület restaurálására.

„Dom pod Jedlami” ház (azaz Ház a Fenyők tövében)

Stanisław Witkiewicz egyik következő terve alapján épült a Dom pod Jedlami 1897-ben, Jan Gwalbert Pawlikowski részére. A mai napig az örökösök kezelésében áll. Ez a legnagyobb, zakopanei stílusban épült ház. Méretarányai és díszítésének minősége is tökéletes. A ház lakója volt többek közt a híres költőnő, Maria Pawlikowska- Jasnorzewska. Az épület kizárólag kívülről látogatható.

Kaplica Najświętszego Serca Pana Jezusa, Jaszczurówka

(Jézus Szent Szíve Kápolna – Jaszczurówka)

Az épület 1904-1908 között, fából készült. Magas talapzaton áll, tetőzeteét fazsindely fedi. A főbejárat felett fölé kis kápolnát helyeztek el a Szomorkodó Jézus szobrával (mely a templomnál is idősebb). A templom egyszerű belső tere is Witkiewicz terve alapján készült, a fából készült oltár pedig gorál parasztház formáját idézi.

A Morskie Oko menedékház falán emléktábla emlékeztet arra, hogy a Mount Everest első meghódítója itt járt, s innen nézte a Tátrát.

A részletes leírás és további részleteke a www.lengyelorszag.travel.hu oldalon és a www.wikipedia.org 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »