Bódeni-tó

Bódeni-tó

Vorarlberg Tourismus GmbH
Postfach 99 / Poststraße 11
A-6850 Dornbirn
T:+43 (0)5572 377033-0

F: +43 (0)5572 377033-5

info@vorarlberg.travel

www.vorarlberg.travel

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Boden-tó (másként Konstanzi-tónémetül Bodensee,  édesvizű tó AusztriaNémetország és Svájc határán az Alpok északi lábánál. Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után.

A tó a svájci és sváb-bajor fennsíkok között fekszik. Németország Baden-Württemberg és Bajorország tartománya, Ausztria Vorarlberg tartománya és Svájc Sankt GallenThurgau és Schaffhausen kantonja határolja. Hosszabb (69 km) tengelye délkeletről északnyugat felé halad. Északi ujj alakú nyúlványa az Überlingeni-tó (Überlinger See). Északnyugati részén egy 4 km hosszú Rajna-meder csatolja hozzá a kisebb Zelli- vagy másként Alsó-tavat (Zellersee avagy Untersee).

Jobbára dombos vidék veszi körül, csak déli oldalán láthatók messziről a Sentis-csoport és a Rätikon hóval borított csúcsai.

A tóban cölöpépítmények maradványaira akadtak.

Német-római Birodalom örökségeként a tavon sohasem az államok húzták meg a német, az osztrák és svájci államhatárt, mindig a tartományoknak és a kantonoknak kellett megegyezniük a közös használatról.

A tóparti Friedrichshafen elsősorban a Zeppelin léghajók révén vált ismertté.

www.wikipedia.org

Európa egyik legnagyobb és legismertebb tava. Partjain és vizein három ország osztozik, Ausztria, Németország és Svájc. A Bodensee nem elválasztó határ, hanem az összekötő kapocs szerepét tölti be a partjain osztozó három ország között. Ausztria számára nagyon kényelmes vízi utat biztosít Nyugat-Európa felé. Az egész tófelület 538,5 km², ebből Ausztriáé csak 38 km². Hossza 74 km, az Alpok legnagyobb tava. Régen ennél is nagyobb volt, de idővel a Rajna hordalékának feltöltődésével csökkent a területe. A Rajna az osztrák részen ömlik a folyóba, másik végén csodálatos vízesésként, erős sodrású hegyi folyóként jelenik meg. A tó és környéke kellemes, mérsékelt éghajlatú. A II. világháború előtt Európa egyik legszennyezettebb tava volt a Bodensee, a Rajna pedig a legkoszosabb folyó. Mára azonban tökéletesen megfelel mindkettő a környezetvédelmi előírásoknak.     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »