Brac

Brac

A Brac sziget Horvátország egyik legnagyobb kiterjedésű szigete. Helyileg Dalmácia kellős közepén, Split és Makarska között helyezkedik el. Brac egy akkora sziget, hogy egy egész hetes nyaralást kitölt, mire végigjársz mindent. Szinte majd minden napra jut valami érdekes látnivaló. Gyere és ismerd meg velünk Brac legfontosabb látnivalóit, tengerpartjait, foglalj egy tengeri közeli szállást, és nyaralj Te is ezen a gyönyörű szigeten!

Javasolt útvonal: Brac autóval könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább, míg el nem érjük Splitet (csak egyenesen kell haladni). Ahogy elhagyjuk az autópályát, rövid vezetéssel szépen lecsurgunk Splitbe. Splitben folyamatosan a Trajekt / Centrum táblát kell követni. Levezetünk a kikötőbe, megvesszük a jegyünket és átkompozunk Bracra. (Budapest Supetar távolsága 770 km). Brac busszal: a Flixbusnak van közvetlen járata Splitbe (9500 Ft-tól vannak jegyek), majd innen kompozni kell. Split vonattal: nyáron a Máv Adria Expressz járatával Splittig tudunk elmenni (ez a végállomás), majd innen komp.

Brac egy hatalmas kiterjedésű sziget. A Split felé néző oldala lankás, itt található a legtöbb – majdnem az összes – település. Összesen 22 település, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja van. 15 ezer lakosa van a Brac szigetnek, akik a szemközti Splitbe járnak dolgozni, vagy turizmussal / földműveléssel / halászattal foglalkoznak.

Rövid történelem

Brac sziget barlangjai már a vaskortól lakottak, de az első igazi lakóinak az illíreket tekintjük. Mivel Brac, egy igen forgalmas öbölben helyezkedik el, így ie. IV. században görög kereskedők jelentek meg a partokon és évszázadokon keresztül kereskedtek a helyi illírekkel.

Az I. században a Római Birodalom elfoglalta egész Dalmáciát és ezzel együtt Bracot is. Az új római tartomány központja Salona (Split) lett. A szigeten ma is felfedezhetők római villák, kikötők romjai. Mivel Bracon jó minőségű mészkő fejthető, így az akkori építkezésekhez is innen hordták a kőanyagot. Például a szemközti Diokléciánusz-palota is jórészt braci mészkőből épült fel. Skrip közelében ma is fellelhető az egykori római kőbánya. A Római Birodalom bukása után szláv és avar törzsek lepték el Splitet, a menekülő lakosság pedig Bracra menekült.

1268-1357 között a Velencei Köztársasághoz, majd a magyar utána bosnyák fennhatóság alá került. 1420-ban ismételten velencei hajók érkeztek Brac partjaihoz és ismét elfoglalták. A második velencei uralom több mint 400 éven keresztül, egészen 1797-ig tartott. A velencei idők után az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd a napóleoni Franciaországhoz csatolták. 1918-ban a Monarchia bukása után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett. 1941-ben olasz csapatok megszállják a szigetet, majd a II. Világháború után Jugoszlávia része lett. Az 1992-es horvát függetlenségi háború után került vissza Horvátországhoz.

Kirándulási lehetőségek

Ha végigjártuk a Brac látványosságait, kompozzunk át Splitbe. Itt a Diokleciánusz-palotát, illetve a Trogir óvárosát érdemes megnézni. Fizessünk be továbbá egy olyan hajós kirándulásra, mely Hvar városát veszi célkeresztbe, mert Hvar legalább olyan szép, mint Supetar.

Budapest, Brac sziget távolság: 770 kilométer

Brac egy gyönyörűszép sziget. Megtalálhatók itt az eldugottabb tengerpartok, középkori, történelmi városközpontok, forgalmas, népszerű strandok és akad bőven hegyvidéki terület is. Ami a növényzetet illeti: igazi mediterrán hangulat vár Ránk, hatalmas pálmafákkal, ciripelő kabócákkal, ácsingózó aloe verákkal, kaktuszokkal és természetesen a türkizkék tengerrel.

Supetar a Brac sziget legnagyobb települése. Ide kötnek ki a Splitől érkező kompok, s innen indulnak tovább, a sziget autós útjai. Supetar nevét a város védőszentjéről Szent Pétererről (Sveti Petar) kapta. Supetarnak rögtön egy kellemes, mediterrán megjelenése van. Már a kompról is jól látszódik, az Angyali Üdvözlet templom harangtornya. Ez a szentély, illetve ennek környezete Supetar fő látnivalói. Az Angyali Üdvözlet templom egy ókeresztény bazilika romjaira épült. Közvetlenül a szentély előtt áll a Leroy óratorony. A templom mellett VI. századi római mozaikokat fedezhetünk fel. Ha a Brac szigeten nyaralunk, ezt a teret érdemes felkeresni.

Splitska

Egy apró halászfalu Supetar mellett. Amikor a spliti Diokléciánusz palota épült Splitska volt Brac kikötője. Ide hozták a felhasznált mészkő tömböket és innen szállították tovább Splitbe. A település a Boldogságos Szűz Mária-templom körül kezdett el kialakulni. Itt kavicsos és sziklás strandokat találunk. Akkor javaslom, ha egy kis, csendes halászfaluban nyaralnánk.

Postira

Postira, Splitska mellett található. Talán egy picivel nagyobb nála. Viszonylag egy újabb településről van szó. Első írásos emlékek csak a XIV. században említik először. A hely különlegessége, hogy a falucska előtt két félköríves, egészen apró kavicsos – néhol sziklás – strand található. Ha egy kedves, virágos, mediterrán városkában nyaralnátok, jól fogjátok érezni magatok itt!

Sutivan

Brac északnyugati végén járunk. Számomra ez egy nagyon kedves hely, hiszen itt jártam éltemben először Horvátországban. Szintén egy elég kicsi településről van szó. Amikor megérkezel Sutivanba, hatalmas pálmafák fogják közre azt az utat, mely a rakpartra visz le. Tulajdonképpen itt is egy szentély, illetve 40-50 kőház és egy kikötő adja a város magját. Sutivan a kikötőben található Szent János (Sveti Ivan) templom után kapta a nevét. Itt is kavicsos standon tudunk fürödni. Az előbb bemutatott települések közül egyértelműen Supetarban van a legnagyobb élet. Ha picit csendesebb helyen nyaralnál Splitska, Postira és Sutivan egyaránt jó választás.

Pucisca

Pucisca a Brac sziget északkeleti oldalán fekszik, egy szűk és mély öböl végén. A városka különlegessége, hogy itt működik Horvátország legnagyobb kőfaragó iskolája és műhelye. Ennek köszönhetően, díszes faragott lámpaoszlopok vannak a sétányon és sok ház sokkal díszesebb, mint amit megszokhattunk. Pucisca érdekessége még, hogy itt arányában sokkal több a kőház, mint más településeken. Igazából fényképezni érdemes ide jönni.

Bol / Zlatni rat

Az előzőekben írtam már Bolról. Ez a település a Brac sziget déli oldalán helyezkedik el. Mivel Brac déli oldala hegyes, sziklás terület, gyakorlatilag csak ez a település található itt. Bol egy nagyon hangulatos, mediterrán kisváros. Mivel édesvízlelő hely volt itt, nagyjából 5000 éve lakott a település. Az élet a kikötő környékén kezdett el kialakulni. Sok helyen még ma is felfedezhetők a római kori műemlékek maradványai. A város egyik legszebb része a XV. századi dominikánus kolostor.

Bol igazából annyira elnyúlt mára a tengerparton, hogy egy hosszú sétányos, sok-sok éttermes, kávézós kisvárossá nőtte ki magát. A város legfontosabb látványossága a Zlatni rat strand. Ez tulajdonképpen egy földnyelv. Az ellentétes tengeri áramlatok, hullámok alakították ki és formálják ma is az alakját. Ennek köszönhetően a szarv vége, hol erre, hol arra néz.

Az Aranyszarv strand egy erősen kavicsos tengerpart. Viszonylag gyorsan is mélyül. Mivel egy sziklás, meredek oldalfalú területen járunk, így kicsit szeles is. Ennek köszönhetően szinte folyamatosan hullámzik a külsőbb részeken a tenger. A strand távolabbi részein, jó nagyokat lehet hullámozni. Bol várostól kis sétányon érjük el az Aranyszarv strandot. Bol a környék legfrekventáltabb úticélja, így kicsivel magasabb szállás árakkal találkozhatunk, mint máshol. A szállás kínálat is sokkal magasabb színvonalú. Nagyon sok 4 csillagos színvonalú tengeri panorámás apartmant, illetve hotel resortokat találunk itt. Mivel Bol egy lejtős területen helyezkedik el, így ha a domboldalban foglalunk szállást, annak nagy valószínűséggel tengeri kilátása lesz.

Vidova gora

A 778 méter magas Vidova gora csúcs, Brac sziget legmagasabb pontja. Ha autóval Bolra tartunk, kis kitérővel ugyan, de útba esik. Nagyon szép kilátás nyílik innen az Aranyszarv strandra, szépen látható a szemközti Hvar sziget, mögötte kissé homályosan a Vis sziget, tiszta időben pedig még Olaszországig is el lehet látni.

A Vidova gora csúcs jól összeköthető a Blaca kolostorral és az Aranyszarv stranddal.

Blaca kolostor

Blaca kolostor egy nagyon kellemes erdei séta. Tudom, kicsit furán tűnhet, hogy egy csodaszép szigeten nem tengerparti, hanem erdei kalandra invitállak, de hidd el megéri. Visszatérve a kolostorhoz, a Brac sziget délnyugati partján járunk. Egy kavicsos földúton érkezünk meg a parkolóba, ahonnan rövid erdei sétával érjük el a kolostort. Lényegében egy völgyben bokrok és fák között haladunk majd, nem a tűző napon.

A Blaca kolostort a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek építették a XV. században. A szerzetesek a közösségben hittek. Mindenkinek meg volt a saját maga szerepe. Amit közösen megtermeltek az közös is maradt. Nem ismerték a magántulajdon fogalmát. Bor, méz, sajt és pálinka termeléssel foglalkoztak első sorban. A XVIII. század közepén egy hatalmas tűzvész pusztított, mely következtében a Blaca kolostor nagy része megsemmisült. Az újjáépítés barokk stílusban történt meg. A későbbiekben iskolaként is üzemelt. Ma egy múzeum működik a kolostorban. Meg tudjuk nézni a présgépeket, az iskolapadokat, végül mézet, bort vehetünk. Ez egy nagyon érdekes kirándulás. Érdemes itt kezdeni a napot, majd megnézni a Vidova gorát, utána az Aranyszarvon strandolni egyet.

Tomić konoba – a középkori fogadó

Brac sziget kellős közepén, Gornji Humac már a középkorban is egy fontos csomópont volt. Ezen a falun halad át a Bracot hosszában átszelő főút, és innen lehet lecsurogni Bolba. Az ilyen faluk, mindig is pihenő állomásként üzemeltek.

A Tomić konoba megőrizte középkori kinézetét. 800 éves az eredeti épület. Gyakorlatilag nagyon sokat nem kéne változtatni rajta, szinte rögtön középkori filmet lehetne itt forgatni.

A szárított sonka, sajt és a sült bárány a fő specialitás.

Nyárs hús (raznici), grillezett bárány és gill mix, vagyis vegyes hús tál a specialitás, házi savanyúval, vörösborral.

Lovrecina öböl

A Lovrecina öböl a Brac sziget északi partján Postira és Pucisca között fekszik. Az öböl érdekessége, hogy

vörös színű, homokos tengerpart található itt.

Lassan mélyül a part és végig homokos. Akár mezítláb is be tudunk menni a tengerbe. Ez egy tipikusan kisgyerekes strand.

További információk és szállás: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »