Krk sziget

Krk sziget

A Krk-sziget a horvát Adria legnagyobb szigete, amely hazánkhoz is közel fekszik. Éppen ezért ideális nyaralóhely a magyarok körében is, ahol sok remek tengerpart, strand található.

Hossza 38 km, legnagyobb szélessége 13 km, tengerpartjának hossza majdnem 200 km. Általában dombos, nagyobb emelkedések csak a déli részein vannak, legmagasabb pontja az Obsova (569 m). Nyugati része lankás, míg keleti tájait kevésbé tagolt vidék, meredek, hegyes sziklák, lombos erdők és kevés település jellemzi.

Rijekánál ágazik el az autópálya, az A7-esen kell dél felé haladni. A Smrika településnél lévő elágazónál kell a 102-es úton menni tovább és elérjük a szigetet és a szárazföldet összekötő 1,5 km-es hidat.

A hídon áthaladásért díjat kell fizetni, de csak az odaúton, kifelé már ingyenes!

Krk város

Krk sziget központja, a Krk grófok egykori székhelye.

A sziget délnyugati részén, az azonos nevű tágas öböl északi partján fekszik. Az ország azon mediterrán városai közé tartozik, ahol a látogató szinte minden lépésnél a történelmi múlt nyomaiba botlik.

Krk óvárosa megőrizte középkorias jellegét, ma is 15. századi városfalak veszik körül, szűk utcákkal és sikátorokkal. Szinte nem is találunk itt 100 évesnél fiatalabb épületet az óvárosban.

városfalak tekintetében Krk Horvátország 3. legnagyobb városfalú település. Falait még az illírek kezdték építeni, majd a századok során tovább építették, illetve többé-kevésbé az eredeti helyükön építették újjá őket. A város a szárazföld felől teljesen körbe van véve falakkal, melyeken keresztül négy kapu nyílik.

Leghíresebb épülete a Frangepán-kastély, amely a Kamplin téren áll. A Frangepánok régi középkori horvát nemesi család volt, meghatározóak voltak a horvát történelemben. A kastélyt az írások szerint a 12. században építették, az épületegyüttes már a 14. századra elnyerte végleges formáját.

A kastély mellett áll a Mária mennybemenetele székesegyház, amelynek látványa uralja a városképet. A háromhajós bazilika a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit is magán hordozza.

Krk főterén, a Vela Placán található a Városháza 15. századi épülete. A toronyszerű épület alsó szintje egykor városkapu volt. A téren álló hatszögletű kút a 16. században készült.

Baska

A sziget déli részén található település rejti Horvátország egyik legszebb tengerpartját. A várost két oldalról nagy sziklafalas hegy határolja, így a látványért is megéri eljönni ide!

A majdnem 2 km hosszú fő tengerpart, a Vela plaza (Nagy part) déli tájolása miatt jól védett az erős szelek ellen. Partja kavicsos, vize pedig gyönyörű kristálytiszta.

A tengerpart egészen a kikötőig nagyon jól kiépített, a sétányon rengeteg étterem, bár található.

A település felett áll a Kastel Baska, egy várrom és a Sveti Ivan, egy katolikus templom. Érdemes felmenni, mert nagyon szép a kilátás a városra és fél óra alatt fel lehet érni.

Stara Baska

A falu délkeleti részén találunk egy szintén népszerű strandot (Zala Stara Baska), amely egy kis öbölben lévő kavicsos tengerpart.

A strand feletti Szent Jeromos templomromhoz is mindenképp menjünk fel, a kilátás nagyon szép a tengerre és a környékre.

Vela Luka és Mala Luka strand

Ha szeretnénk élvezni hegyoldalról a csodás kilátást és egy kis túra is belefér, Baska keleti oldaláról gyalog eljuthatunk a két tengerparthoz.

Szárazföldről csak gyalog közelíthetjük meg a két strandot, emiatt itt nem nagyon zsúfolt az öblökben lévő strandrészek.

Vela Luka 4 km-re, Mala Luka 5 km-re van Baska-tól. Az aprókavicsos strandok azonban megérik a kis túrát!

Oprna-öböl

Hangulatos, rövid partszakasz Stara Baska-tól nyugatra.

Aprókavicsos tengerpart, lassan mélyülő és kristálytiszta víz várja a látogatókat. Megközelítése egy kicsit kalandos, a fenti útról egy szerpentinúton kell leereszkedni.

Malinska

A sziget észak-északnyugati részén található, amely több településsel összenőve népszerű nyaralóhely.

Leglátogatottabb strandja a Rupa, amely Kék zászlós part. Gyerekek számára is ideális, mert a vízpart első része részben homokos is.

Vrbnik

A sziget keleti részén található kisváros egy igazi mediterrán típusú település, szűk utcákkal, sikátorokkal. Nem hiába mondják rá, hogy toszkán hangulata van.

A település és környéke jellegzetessége a Vrbnicka Zlahtina bor, amely a csak itt termő zlathtina szőlőből készül.

Érdekesség, hogy itt van a világ egyik legkeskenyebb utcája, a Klančić, melynek szélessége mindössze 40 centiméter körüli.

A várostól északnyugatra, Risika falu közelében áll az egykori vrbniki erőd (Gradec) romja. A várat a benne levő Szentlélek templommal a Frangepánok építették a 12. században, ez volt a család első székhelye.

www.utazaskatalogus.hu

További információk és szállás: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »