Rab sziget

Rab sziget

A Rab sziget a Kvarner öböl kellős közepén helyezkedik el. Magyarország felől könnyen és gyorsan megközelíthető. A Rab sziget egy nagyon érdekes hely, hiszen a keleti – a szárazföld felé eső – oldala kopár, míg a belső részek, üde zöldek. Egy igazi mediterrán szigetről van szó. Csak kevesen tudják de a Rab szigeten található a legtöbb homokos strand Horvátországban. 

Rab sziget megközelítése

Javasolt útvonal: Rab sziget autóval könnyen és gyorsan megközelíthető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábot megkerüljük, majd az A1-es autópályán haladunk tovább. Mindig Split / Zadar felé tartsunk. Senjnél lesz kitáblázva a Rab szigeti lehajtó (Otok Rab). Itt térünk le az autópályáról. Innen hegyvidéki úton ereszkedünk le Sejnig, majd Zadar irányába tartva, rövid autóúttal elérjük Jablanac települést. Jablanacról autós komppal hajózunk át a Rab szigetre (Budapest Rab távolsága 560 km).

Mikor megérkezünk a jablanaci kompkikötőbe, s a kompra való várakozás közben a szemközti kopár sziklafalakon pihen a szemünk, sokunk agyában felvillan a gondolat: Mit fogunk csinálni ezen a kopár helyen, a következő egy hétben?

Rab sziget egy nagyon különös sziget, hiszen a keleti – vagyis a szárazföld felőli – partját hatalmas sziklafalak zárják, a nyugati oldala pedig lankás. A keleti magas sziklafalak – melyek a szemünk előtt vannak – felfogják a hegyekből érkező hideg szeleket. A sziget keleti oldala kopár, míg belső területeire a mediterrán klíma a jellemző. Rab 90 km2 területű, közel 10 ezer lakosa van.

Rab első lakói az illírek voltak. Ők a Kr.e. IV. században telepedtek meg a szigeten. Az első írásos emlékek Arba néven nevezik Rabot. Az illír arb szó jelentése: sötét, zöld, erdős. A tudósok szerint az ősidőkben fekete szigetnek hívták a Rab szigetet, ezzel utalva a szigeten található erős fenyőerdős részekre. Kr.e. II. században megjelent a Római Birodalom Rab partjainál, elfoglalta és fontos támaszpontot létesített. A rómaiak Scadurna néven ismerték Rab szigetet, és ők alapították Rab városát is.

A V-VI. században püspöki székhely lett Rab, majd a bizánciak, a velenceiek, az (Árpád házi) magyar királyok, a frankok, az Osztrák-Magyar Monarchia, az olaszok és a horvátok csatároznak a szigetért. Az egyes nációk hosszabb-rövidebb ideig uralmuk alatt tartották a szigetet. Rab sziget “véres” történelme ezzel még nem ért végett. A II. világháború idején egy olasz koncentrációs tábor működött Kamporban, ahol több ezer embert végeztek ki. A tábor helyén ma egy emlékhely található.

A II. világháború után Jugoszláviához csatolták – az összes többi horvát várossal és szigettel együtt -. 1991-ben Jugoszlávia felbomlásával került vissza Rab Horvátországhoz.

Adria kilencedik legnagyobb szigete.

Mára több mint 120 éves hagyománnyal rendelkezik a helyi turizmus, így Rab sziget nyaralási nagyhatalomnak számít a horvát tengerparton. Ha megérkezünk a Rab szigetre, rögtön a főúton tesz le a komp. Innen egyenes úttartással érjük el Rab, majd Lopar városát.

Az egész sziget legnagyobb és legszebb városa a Rab város. A javaslatunk egyébiránt az, vagy itt Rab városban foglaljunk szállást (előtte BarbatBanjol településeken). Ha gyerekkel érkezünk Lopar az első számú úticél, de Supetarska DragaKampor egyaránt jó választás.

Szépsége és mediterrán hangulata miatt, viszont egyértelműen Rab város a legjobb választás.

Ide majd minden este be fogunk sétálni.

Rab város egy hosszú félszigeten helyezkedik el. Sok helyen még ma is láthatók az eredeti, középkori várfalak. A horvátok azt mondják Rab úgy néz ki, mint egy négyárbócos hajó, utalván ezzel a félsziget hegyes orrára és a négy kiemelkedő templomtoronyra. Ha hasonlatot kéne mondanunk, szerintünk inkább egy középkori Titanicra hasonlít, az volt ilyen hosszú, vaskos. Mindegy is, térjünk most vissza Rab város felfedezéséhez! Ahogy beérünk Rabra, rögtön a parkolóknál ér véget a főút. Itt parkoljunk le, majd induljunk el az óváros irányába

Rab óvárosa a Főtérrel kezdődik (Szent Kristóf tér). Külön érdekesség, hogy sok helyen a mai napig megmaradt az eredeti várfal, így teljesen középkori hangulatot áraszt magából Rab. Ahogy betérünk az óvárosba, fényesre koptatott, macskaköves sikátorokban sétálgathatunk. Vakolt, színes házfalak törik meg a kőházak folytonosságát, melyeket boltívek, lépcsősorok, színes bazárok, éttermek tesznek még hangulatosabbá. Tudjuk nehéz elhinni, hogy ennyire északon vagyunk, mégis úgy érezhetjük magunkat, mintha Dalmácia valamelyik erődvárosában sétálgatnánk. Szerintünk északon, még Rovinjnak van ennyire hangulatos óvárosa.

A legmagasabb templomtorony, az egykori Szent János templom, épségben megmaradt tornya. Ide fel lehet menni és érdemes is felmenni, mert

innen lehet nagyon szép képeket készíteni Rab óvárosáról.

A nyári főszezon során, nagyon sok rendezvényt tartanak az óvárosban. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy majd minden este találunk élőzenés éttermeket és minden szombatra jut valamilyen fesztivál. A város legfontosabb rendezvényei a május 9-ei Győzelem napja, a június 25-ei Függetlenségi nap illetve

július 27-én van a legnagyobb ünnepség, a város névadójának a napján, a Szent Kristóf napon.

Ilyenkor középkori ruhába öltöznek a lakosok és bemutatják milyen volt Rab élete a középkorban. Van íjászverseny, kézműves szakmákat mutatnak be élőben, például van kőfaragó, bőrdíszműves, kovács, agyag edénykészítő mester. Lányok hajába középkori díszeket fonnak. Van középkori fánk sütöde, házi készítésű mézet, olívát, lekvárt tudsz venni, illetve lent a parton halat, húst sütnek. Van házi bor és sok-sok vidám ember. Ha valamilyen különös programon szeretnénk részt venni, úgy érdemes időzíteni a nyaralásunk, hogy a Szent Kristóf nap – vagyis július 27-e – beleessen.

Rögtön itt Rab városnál is homokos strandokat találunk. Rab strandzónája az óvárossal szemben, a hajókikötőtől indul. 3 öböl található itt: a Padova 1, 2, 3 strandok. Azzal kell számolni, hogy

a Rabbal szemben fekvő 3 öböl mind homokos, a kis kiugró félszigetek pedig kavicsosak, sziklásak.

Ahogy említettem a Padova strandok alapvetően mind homokosak, de a partjuk – ott ahol a tenger és a strand találkozik – pár méter hosszan kavicsosak. A Padova 2-es strandnál a napozó rész is kavicsos, a Padova 3-as strandnál nincsenek kövek, viszont egészen apró sóderes a part. Lehet a horvátok lábát nem szúrja, az enyémet szúrta. A lényeg, Rab városba mindenképpen hozzunk magunkkal úszócipőt!

Lopart kisgyerekes családoknak javaslom. Helyileg a Rab sziget északkeleti részén vagyunk.

Egy hatalmas és nagyon lassan mélyülő, homokos strand található itt.

Itt tényleg az a finom, süppedős, forró homokos tengerpart fogad. Nyáron annyira forró a homok, hogy mezítláb égeti a talpad. A tenger rendkívül lassan mélyül. Simán bele tudsz futni a tengerbe, s ahogy befele haladsz, alig van süllyedése. Megteszel 50-60-80 métert és még mindig csak térdig ér a víz. Ez a legjobb homokos strand egész Észak-Horvátországban. Fél éves gyerektől kezdve biztonságosan strandolhatsz itt.

Kampor

Kampor falucska Rab sziget nyugati partján fekszik. Igazából maga a város a földrész közepén található, de az üdülőtelepek lehúzódtak az északi és a déli öblökbe. Apró, néhány apartmanból álló háztelepek vannak az öblökben. Mind az északi, mind a déli öböl homokos.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »