Korfu

Korfu

Korfu Görögország legnagyobb szigetcsoportjának, a Jón-szigeteknek a legészakibb, leglátogatottabb, valamint Kefalónia után a második legnagyobb tagja. Ehhez a szigetcsoporthoz tartozik még Zakynthos, Paxosz, Lefkada, és Ithaki is, valamint több kisebb sziget. Korfu népessége 110 ezer fő, ez a Magyarországhoz legközelebb eső görög sziget. Talán a legzöldebb görög sziget, ezt a november és március közötti nagy esőzéseknek köszönheti (de nyáron, a többi görög szigethez hasonlóan itt se nagyon kell nedves időjárástól tartanunk). Nem olyan változatos, és nem nyújt annyi látnivalót, és programlehetőséget, mint pl. Kréta, ugyanakkor Korfu egy kifejezetten bájos, kellemes, és békés sziget. Buja zöldben pompázik, olajfák, ciprusok, pineák, és virágok: hibiszkuszok, oleanderek, kúszónövények díszítik sok más, kopár görög szigettel ellentétben. És valahogy az emberek is igen barátságosak itt, és mint sziget is az egyik legbarátságosabb a görög szigetek közül. Korfu partja rendkívül tagolt, jellemzőek a gyönyörű öblök, és a sziklák alatt megbúvó strandok. Északon és délen széles homokos strandok, míg a sziget nyugati részén a sziklás öblök, és háborítatlan, akár 100 m magas sziklák alatt megbúvó homokos partok a jellemzőek. A keleti parton van a legtöbb szálloda, de itt keskenyebbek a strandok. Érdemes felfedezni a sziget belső részének csodálatos kis faluit is, ahol Korfu tradicionális életét megismerhetjük. Kulturális, régészeti látnivalókat csak a sziget fővárosában, Korfu városban (görögül: Kerkira), találunk, amely valószínűleg Görögország leggyönyörűbb városa.

Korfun néha olyan érzésünk lehet, mintha Olaszországban járnánk, a több mint 400 éves (1386-1797) velencei uralomnak köszönhetően. A velenceiek előtt a Római Birodalomhoz (már ekkor is divatos üdülőhely volt), a gótokhoz és a normannokhoz tartozott a sziget. De más szigetekkel ellentétben, a törökök sose tudták Korfut meghódítani, sok más görög szigettel ellentétben ezért itt pl. nincsenek mecsetek. Néró és Tiberius is szívesen időzött itt, később a görög királyi család is gyakran nyaralt Kofrun, Sisi pedig rezidenciát építtetett a szigeten. Velence után, a 19. századtól rövidebb francia és angol uralom alatt állt a sziget mely 1864-ben egyesült Görögországgal.

A 28 ezer lakosú Korfu város, vagy görögül Kerkyra a sziget legnagyobb, és legfontosabb városa. Ide érkeznek a repülőgépek, és a hajójáratok. Egy félszigeten fekszik. Turisztikailag is a legszebb, Korfu várost széles körben Görögország legszebb városának tartják. Tehát nem csak hogy a legjelentősebb hely a szigeten, ez Korfu gyöngyszeme is. A régi és az új erőd között húzódó óvárosának szépségére, és kulturális jelentőségére jellemző, hogy 2007 óta a Világörökség része. A város mai szépségét a velenceieknek, a franciáknak, és az angoloknak köszönheti, az európai hatások nagyon szépen ötvöződtek itt. A velencei építészet, a francia elegancia, és az angolparkok szépsége mind jelen vannak.

A város leghíresebb, és legszebb tere az Esplanade, az óváros keleti részén, a régi erődtől nyugatra húzódik. Ez egyszerre egy tér, kávézókkal, éttermekkel, és egy városi park, egy varázslatos hely Korfun. A franciák építették Napóleon uralma alatt, a párizsi Rue du Rivoli mintájára, az angolok krikettpályával bővítették.

A teret egy mesterséges csatorna választja el a Régi Erődtől (Paleo Frourio). Az erőd egy földnyelv végében áll az óváros keleti csücskében, tetejéről gyönyörű a kilátás. A 2017-es áron 6 EUR-s belépő megéri az árát. Az erődöt 1550-1559 között a velenceiek építették. Az erőd alatt egy 1840-ben, az angolok által épített lenyűgöző templom, a Szent György templom áll, melynek homlokzatát a dór templomok mintájára alakították ki. Az erőd alatt a hétfőtől szombatig 7-14-ig tartott piacra is érdemes valamelyik nap ellátogatni.

Az óvárost nyugatról az Új Erőd (Neo Frourio) határolja. 1576-ban építették, az erődön belüli épületek pedig a brit időkből származnak. Az Új Erőd kevésbé látványos, mint a régi, a kettőből inkább a régibe érdemes bemenni, de a kilátás innen is csodálatos.

Korfutól 10 km-re, Gastóurinál tekinthetjük meg a sziget egyik fő látnivalóját. Sisi császárné, aki a szépség megszállottja volt, 1890-1891 között építette nyaralóját klasszicista stílusban, haláláig szívesen és gyakran időzött itt. Ezután II. Vilmos császár vette meg, aki szintén gyakran látogatta. A kastély külső és belső része mellett csodálatos szobrokkal teli parkja is szép, ráadásul a környezet is csodálatos.

Korfu legdélebbi települése, Kavos (Kávosz) az éjszakai élet központja, számos nagy és remek klubbal. Itt nyaralni csak azoknak érdemes, akik kifejezetten bulizni szeretnének a szigeten (akik pihenni is szándékoznak, azoknak érdemes máshol szállást kivenniük, és esténként átjönni Kavosba). Rengeteg itt az angol, ez az angol fiatalok egyik első számú nyári bulicélpontja. Szépséget, igazi Görögországot, csendet, nyugalmat, tisztaságot ne Kavosban keressünk.

Sidari

Egy másik nagy nyaralóhely, jelentős éjszakai élettel, de Kavossal ellentétben az idősebbeknek, és a csendesebb fiataloknak is megfelel, csendesebb részei is vannak. Viszont Kavoshoz hasonlóan egy teljes mértékig a turizmusnak szentelt város, melynek régi szépségéből és hangulatából már semmi sem maradt, de természeti szépségei lenyűgözőek: a homokos strandok, és a sziklák gyönyörűek. Az itt nyaralóknak rengeteg féle kikapcsolódást kínál, akik számos bár, étterem, és több strand közül választhatnak.

Sidariban található a híres szerelmesek csatornája, a legenda szerint a csatornát átúszó párok örökre együtt maradnak. Ugyanakkor, Sidari strandjait sokan meglehetősen koszosnak tartják, itt a víz valóban nem olyan tiszta, és szép mint a sziget sok más strandján.

Roda

Szintén népszerű turistacélpont, de az előző kettőnél sokkal barátságosabb. Homokos stranddal, vízi sportolási lehetőségekkel rendelkezik, és remek a szél a szörfösöknek. Némi éjszakai élet is van, de nem a bulizást keresőknek ideális, hanem viszonylag csendes, családok számára megfelelő üdülőhely, strandja is sekély.

Paleokasztríca

A Korfu északnyugati részén elterülő Paleokasztríca Korfu egyik legszebb nyaralóhelye, melynek környékén a sziget legfestőibb strandjai terülnek el. Az öböl feletti szikla tetején található kolostor Korfu egyik legnépszerűbb, legszebb látnivalója, ahonnan a kilátás is gyönyörű.

Paelokasztricán egy elég jó akvárium is van (belépőjegy 2017-ben 6 EUR, 6-14 éveseknek 4 EUR). Csendes, békés nyaralóhely, éjszakai élet nélkül, bár sajnos strandjai zsúfoltak. Kisgyerekes szülőknek a sok domb, és szikla, a kissé vad természeti környezet miatt kevésbé ajánlható.

Kassiópi

A Korfu északkeleti részére épült Kassiópi (Kássziopi) Paleokasztríca mellett egy másik igen festői, romlatlan üdülőtelepülés. Évről évre egyre forgalmasabb, mára már Korfu egyik legnépszerűbb üdülőhelye, de máig megtartotta eredeti báját, kis halászfalu hangulatát. Békés csendes hely, de valamennyi éjszakai élet is van (persze nem ez a sziget partyközpontja), tehát családoknak, és fiataloknak is ideális. A strand kicsi, sziklás, hajótaxival érhető el innen homokos strand.

Barbati

Barbatit is ki kell emelnünk, mint kis szép, csendes korfui nyaralóhelyet. Kavicsos-sziklás, kristálytiszta vizű, jól felszerelt strandja Korfu egyik legmagasabbra értékelt partja. A strand különösen szép, és hosszú, ahol lehetőség van vízisportok kipróbálására. Napernyők, napágyak bérelhetők. A strand mellett több taverna közül választhat, aki megéhezett, vagy inni szeretne valamit. A strand talán gyerekes szülők számára nem a legjobb, mivel gyorsan mélyül, és durva a kavics és a kő.

Halikounas strand

A Halikounas strand (vagy Chalikounas néven is gyakran látható a térképeken, jelzőtáblákon) Korfu egyik legkedveltebb, és legszebb strandja. Hosszú, homokos, csendes, és gyakran szeles strand, ezért a szörfösök paradicsoma is. Korfu délnyugati részén található, ez a strand választja el a Korission-tót a tengertől, tehát a tenger mellett a tóra is szép kilátás nyílik a strandról.

Itt éttermek, tavernák nincsenek, egy kis bárból lehet italt, és harapnivalót vásárolni, de napernyők, napágyak is bérelhetők. A strand mellett nem húzódnak szállodák, épületek, éppen ezért is egy romlatlan strand, ahol nincs tömeg. Tehát azoknak ajánlható, akik szeretnének kicsit kiszakadni a tömegből. A strand lassan mélyül, de a sokszor erős szél miatt igencsak nagy hullámok lehetnek. Busszal nem, csak autóval érhető el

További információk és szállás: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »