Thassos

Thassos

Thassos egy kerek sziget az Égei-tenger északkeleti részén, amely 380 km2-en terül el.
Kellemes hangulatát hosszú, homokos strandjainak és kis falvainak köszönheti.
Eleinte leginkább görögök jártak a szigetre pihenni, de az utóbbi évtizedekben már a külföldi turisták is felfedezték ezt a bájos ki szigetet.
Thassos-on számos szállodát és apartmant találhatunk, valamint 5 kempinggel is rendelkezik.

Fővárosa Limenas vagy másik nevén Thassos, amely a sziget északkeleti részén terül el.

Thassos partjai mentén egy autóút található, így könnyedén körbeautózhatjuk a szigetet. Érdemes megtenni ezt az utat, hiszen útközben megállhatunk, és fényképeket készíthetünk a sziget különböző pontjairól.

Thassos már a kőkorban is lakott terület volt. Fontos nyersanyagai az arany és a fehérmárvány, amelyek révén virágzó kultúrára tett szert.

A szigetnek van néhány fontosabb üdülőhelye, amelyekről mindenképpen érdemes néhány szót említeni:
Makriammos Limenas-tól nem messze található kis üdülőfalu. Ez az igényes kis település nagyon szép stranddal rendelkezik, és leginkább a gyermekekkel érkezőknek a legmegfelelőbb úti cél.
Alyki a déli parton található, és a legjelentősebb település is egyben ezen a partvidéken. Strandjain kristálytiszta víz várja a fürdeni vágyókat, emellett pedig egy rendkívül nyugodt, csendes település, festői környezetben.
Limenária Thassos második legnagyobb városa. Ez szintén egy nyugodt, békés település, ami abból ered, hogy a sziget nyugati oldalán fekszik, ahol viszonylag kevesebb a turista a keleti részekhez képest.
Kis falvai közül Skala Maries-t, Skala Kallirahis-t, Skala Sotirát és Skala Prinos-t érdemes megemlíteni. Ezek a falvak mind-mind a tengerpart mentén fekszenek, így remek helynek bizonyulnak a nyugodt strandolásra.

Thassos nevezetességei:

  • Régészeti Múzeum: A Limenas-ban található múzeumban rengeteg tárgyi emléket tekinthetünk meg a szigetről, de mind köül a legjelentősebb az i.e. 6. századból származó kuroszszobor, amelyet egy áldozati báránnyal ábrázolnak. A kuroszszobrok nagyon népszerűek voltak a görög szobrászatban, ezek álló, meztelen, fiatal férfiakat ábrázoltak. De ezen kívül megtekinthetünk egy Aphrodité-szobrot, egy elefántcsontból készült oroszlánfejet, terrakottaszobrokat és rengeteg kerámiát is.
  • Szintén Limenas-ban találjuk a Régi agorát, amelynek a római korban volt nagy szerepe: itt volt a piactér, és ez a hely volt a gazdasági és társadalmi élet központja is. 4 oldalát oszlopcsarnokok vették körül, és itt állt Zeusz Agoraiosz-szentélye is.
  • Limenas egy régi színházzal is rendelkezik, amely i.e. a 4. században épült. A színházban a mai napig is előadásokat rendeznek minden nyáron.
  • A színháztól egy meredek ösvényen keresztül jutunk el az Akropoliszhoz, amire egy erőd is épült a középkorban. Az ókorban Apollón temploma és Athéné szentélye állt ezen a helyen.
  • Alyki városában egy ókori templom dór oszlopait és két ókeresztény bazilika romjait is megtekinthetjük.
  • Alykiből felfelé haladva az Arhangelu-kolostorral találkozunk, ahol vásárolhatunk kézzel festett ikonokat és különböző kegytárgyakat is, amiket az apácák készítenek.

További információk:  www.gorogorszag.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »