Skiathos

Skiathos

Skiathos egy kis sziget, amely az Égei-tengerben fekszik a Szporádok szigetcsoportjának tagjaként. Területe mindössze 48 km2, és 5200 lakossal rendelkezik.

A sziget a ’70-es években nyerte el népszerűségét, és azóta is rengetegen látogatják. Ennek főleg az az oka, hogy rendkívül könnyen megközelíthető, csodás tájakkal rendelkezik, az éghajlata is kiváló, ráadásul 60 aranyhomokú partja van, amelyek mindegyikéhez igényes, kellemes, jól felszerelt strandok társulnak.

Mivel a szigeten nem találunk sok nevezetességet, ezért a skiathosi nyaralás annak ajánlott legfőképpen, aki egyszerűen csak pihenni, strandolni, szórakozni vágyik. Ugyanakkor a sziget alkalmas a túrázásokra, kirándulásokra is, amit a fenyvesekkel tarkított hegyeinek köszönhet.

Fővárosa Skiathos-város, amelynek kikötőjében rengeteg utazási irodát találunk, így arra is van lehetőség, hogy részt vegyünk egy-egy szervezett kiránduláson.

A városból ezen kívül minden órában legalább egyszer buszok is közlekednek a sziget többi településére, valamint lehetőségünk van motort, autót, sőt még motorcsónakot is bérelni. Ha motort bérelünk, nagyon fontos, hogy motorozás közben mindig a fejünkön legyen a bukósisak, ugyanis ha rajtakapnak sisak nélkül, 90 euróra is megbüntethetnek minket.

A sziget lakosságának kb. a 90 %-a a fővárosban él. Itt van a legtöbb szállás is, persze különböző árakon, így aki nem szeretne annyira mélyen a zsebébe nyúlni, az találhat valamivel kedvezőbb áron is kényelmes, tiszta szálláshelyet. De ha még előrelátóbbak vagyunk, és nem szeretjük a hőséget, akkor érdemes tavasszal vagy ősszel utazni Skiathosra, ugyanis ilyenkor rengeteg privát kiadó szoba és apartman van, amelyek természetesen versenybe szállnak egymással, így alkudhatunk is az árakból.
Skiathoson ezen kívül öt kempinget is találunk.

A szigeten sokkal magasabbak az árak, ami inkább az éttermekre és a szállásokra vonatkozik. Így itt érdemesebb inkább a szupermarketekben bevásárolni, persze egyszer mindenképpen ki kell próbálni az ottani éttermek egyikét is!

Skiathos-város a sziget délkeleti részén fekszik. A várost két hatalmas sziklára építették, így mindkét oldalról festői öböl veszi körül. Skiathos-várost 1830-ban alapították. A régi főváros, Kastro lakosai települtek ide. Jellegzetességei a piros tetős, fehér házai, amelyek alapvetően meghatározzák a város hangulatát. Központjában rengeteg taverna, étterem és szórakozási lehetőség várja a vendégeket, a központon kívül pedig kellemes sétákat tehetünk a szűk, kanyargós utcákban.
A városnak van egy régi halászkikötője, illetve egy modern kompkikötője is, amelyek között egy parány félszigetet találunk. Azért érdemes ide eljönni, mert innen a legszebb a kilátás, ráadásul még egy velencei erőd maradványait is megtekinthetjük.
Skiathos-város nem sok nevezetességgel rendelkezik az erőd maradványain kívül, talán még említésre méltó a 19. századi templom.

Ahogy azt már említettük, a sziget bővelkedik a szebbnél szebb strandokban. A fővárosból számos strand könnyen elérhető. Ilyen például a Megali Ammos nevezetű, ahol mindig nagyon sokan vannak, így ha egy kicsit nyugalmasabb, kevésbé zsúfolt strandolásra vágyunk, a legjobb hely számunkra a kis félszigeten található strandok egyike. Itt különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk.

Most pedig ismerkedjünk meg a sziget másik két fontosabb településével is!

Skiathos délnyugati részén fekszik Kukunaries. Ez a település arról híres, hogy itt van a sziget legszebb strandja, amely bekerült Görögország legszebb partjainak listájára is. Szépségét finom homokjának, kristálytiszta vizének és a strandot körülvevő zöldellő domboldalnak köszönheti.

Kastro Skiathos északnyugati csücskében fekszik. Ez a település volt a sziget régi fővárosa. Ide hajóval és szamárháton is eljuthatunk, de akár még gyalogosan is megtehetjük az utat, ha egy hosszabb sétára vágyunk. A város nagy sziklatömbökre épült, így fantasztikus onnan a kilátás. A sziklatömbök miatt csak egy felvonóhíd kötötte össze a lakókat a külvilággal, így talán ez volt az egyik oka annak, hogy a lakosok elhagyták a várost 1829-ben, majd megalapították Chora városát.

Skiathos nevezetességei:

  • Chora városától kb. 1 óra gyalogútra van egy evangélista kolostor. Ez a sziget egyedüli működő kolostora. A kolostort a 18. században szerzetesek alapították, és arról híres, hogy itt lett legelőször felvonva az új Görögország lobogója. A sziget belső részeiben még néhány elhagyatott kolostort találunk.
  • Ilyen például a Kunisztra-kolostor Trulos-tól nem messze. Története, hogy a kolostor helyén találták meg a 17. században azt a Szűz Mária-ikont, amelyről úgy tartották, hogy csodatévő tulajdonságokkal bír. Ezért Szűz Mária lett Skiathos védőszentje.

Skiathost a fiatalság szigetének is szokták hívni, ami pörgős éjszakai életéből, sok szórakozási lehetőségéből ered. Akinek van rá lehetősége, ne hagyja ki ezt a csodálatos kis szigetet az útitervéből!

További információk:  www.gorogorszag.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »