Santorini

Santorini

Santorini szigete az Égei-tengeren fekszik a Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagjaként. A sziget egy vulkanikus robbanás következtében alakult ki az eredetileg egyetlen szigetről leszakadva. A robbanás az időszámítás előtti 15. században történt, ez gyakorlatilag kettétörte a szigetet, amelyből kb. 80 km2-nyi rész a tengerbe süllyedt, és hatalmas, 210 méter magas szökőárakat okozott. Ennek következtében jött létre a sziget 400 méter mélységű belső tengere is, amelyet Kaldera néven emlegetnek.

A tudósok megbizonyosodtak arról, hogy a minószi kultúra pusztulásának is ez a katasztrófa volt az okozója, egy elmélet szerint pedig a sziget kialakulásához köthető Atlantisz pusztulása is, amely a feltételezés szerint a robbanás miatt tűnt el a felszínről.
Santorini területe 73 km2, fővárosa Fira, de ezen kívül a fontosabb városai közé tartozik még OiaKamari és Perissa is. A szigeten több kisebb település, falucska is van, amiket érdemes meglátogatni, hiszen ezek között is találhatunk néhány nevezetességet, amit vétek kihagyni, ha a szigeten járunk. Ilyen települések például: FirosztefaniImerovigli, Messzaria (a szigeti bortermelés központja) és Pirgosz.

Santorini nagyon jó közlekedéssel rendelkezik: repülők és hajók is rendkívül gyakran érintik, valamint a környező szigetekről is sűrűn érkeznek ide kirándulóhajók.

Santorini szigetén különösen finom borok készülnek, amelyek jellegzetes ízüket a vulkanikus kőzetnek köszönhetik. Ha a szigeten járunk, érdemes megkóstolni valamelyiket a világhírű boraik közül. Ezt a Sigalas, a Boutari és a Hatzidakisz pincészetekben tehetjük meg. A legjellegzetesebb az Assyrtiko nevű boruk.

A szigetet az ókorban Sztrongülének, azaz kereknek, valamint Kalliszténak, azaz szépnek is hívták. A hivatalos neve ma Thíra, amely egy thébai hős fiának, Thérásznak a nevéből ered.

A Santorini név, ahogyan a legtöbben emlegetjük, a középkorban alakult ki Szent Irén nevéből, aki a sziget védőszentje.
Ez az egyik legszebb sziget Görögországban, még a világ 7 csodája közé is nevezték. Ezért nem meglepő, hogy Santorini az ország egyik leglátogatottabb szigete, és az egyik legismertebb úti cél Európában.

További információk:   www.gorogorszag.info

Santorini a görög tengerpart egyik legexkluzívabb, legromantikusabb helye. A naplementét képeslapi környezetben nézhetjük, a települések gyönyörűek, és jókat kirándulhatunk is a szigeten belül. Ugyanakkor kiemelkedő strandokban, és régi műemlékekben nem bővelkedik a sziget. Felkapott, trendi helyként, mindig nagy tömegre kell számítani itt, de sokaknak pont tetszik is a sziget pezsgése. Az alábbiakban bemutatjuk Santorini híres helyeit, nyaralóhelyeit, nevezetességeit, strandjait. Kitérünk a sziget közlekedésére, a reptéri bejutásokra. Kiváló ár/érték arányú szállásokat is ajánlunk, ahogy éttermeket is.

Santorini (vagy magyar helyesírással sokszor: Szantorini) az Égei-tenger gyöngyszeme, a világ egyik luxusüdülőhelye. Európa egyik legismertebb, legfrekventáltabb turisztikai célpontja, a világ 7 csodája közé is nevezték. A vulkanikus sziget, luxusszállásai mellett, a kispénzű turisták számára is kínál megfizethető alternatívákat, de mindezek mellett is az egyik legdrágább görög szigetnek számít. A kék tenger, a hófehér házak, és a peremi sétányokról a tengerre és a környező szigetekre irányuló pompás kilátás, valamint Oia festői, a világ egyik legszebbjének tartott naplementéje igencsak idillikus, csodaszép, és az egyik legromantikusabb üdülőhellyé teszik Santorinit. A növekvő idegenforgalom, és a turisták hada ellenére Santorini máig egy csoda, egy bájos, idillikus, biztonságos sziget.

A szigeten emellett ókori emlékek is találhatóak, de, szépsége mellett, különösen sok építészeti, történelmi látnivalóban a sziget nem bővelkedik, és a strandok sem itt a legkülönlegesebbek, legszebbek a görög szigetek közül. Szantorini tehát nem a különösen szép strandjairól híres. A strandok közül mindenesetre a legjobbnak Perissza strandját tartják, és van egy igazán különleges strand is, az Eros.

Santorini félhold alakját a Kr. e. 1450-ben bekövetkezett vulkánkitörés után nyerte el, azelőtt kerek sziget volt. A természet munkája, a történelem legnagyobb vulkánkitörése egyrészt igazán egyedi csodát alkotott a vulkánkitörés után keletkezett kalderával, emellett termékeny talajhoz is juttatta a szigetet, és kialakította fekete homokját. Ugyanakkor, a kitörés után keletkezett szökőár hozzájárult a krétai civilizáció pusztulásához. Sokak szerint az elveszett Atlantisz legendája valójában Santorini története. A természet erejét nem is annyira rég is érezhették a helyiek: egy 1956-os földrengés néhány házat romba döntött a szigeten.

Fira

Fira Santorini mindig nyüzsgő fővárosa, és legnagyobb városa, továbbá egész Görögország egyik leggyönyörűbb helye. A város egy kalderára (vulkáni szikla tetejére), háromszáz méter magasra épült, mindössze 200 évvel ezelőtt. Igen zsúfolt, központi elhelyezkedése miatt sokan választják bázisuknak a sziget felfedezéséhez. A legismertebb település, hiszen akik hajóval érkeznek, a Fira alatt fekvő kikötőben kötnek ki. Remek éjszakai élet, rengeteg étterem, és üzlet szolgálja az itt nyaralók kikapcsolódását. Oia még szebb, de Fira pezsgőbb.

A kikötőből libegővel (ár egy irányba 6 EUR, gyerekeknek 3 EUR), vagy 600 lépcső megmászása után egy hosszú szerpentines úton, vagy szamárral lehet feljutni a városba. Gyönyörű település, a fekete vulkanikus sziklafalba vágott teraszokra épült hófehér, szorosan egymás mellé épült, különleges formájú, vulkanikus kőzetből épült házaival, barlanglakásaival, szűk sikátoraival, kacskaringós utcáival, kék háztetőkkel. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor. Fira luxusüdülőhely, drága szálláshelyekkel, luxusszállodákkal, és luxusüzletekkel, sok híresség, hollywoodi sztárok is ellátogatnak ide.

Fira leghangulatosabb, legszebb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is található: a kék kupolás, fehér harangtoronnyal rendelkező templom Fira egyik jelképe. Fira régészeti múzeumában a Théra és Akrotiri környéki ásatások kincseit őrzik Kr. e. 3. évezredtől a római korig.

A város főtérén lévő buszvégállomástól busszal bejárhatjuk a szigetet (vagy éppen ha más településen nyaralunk Santorinin, a buszok oda érkeznek). A buszok egyébként elég olcsók (pl. a Fira-Oia út csak 1,60 EUR), de meglehetősen ritkán járnak, a menetrend  megtekinthető. Oia és Fira között 2,5-3,5 óra alatt gyalogtúrát is tehetünk. A túra gyönyörű, és felejthetetlen élményt, életünk folyamán ritkán látott szépségeket fog nyújtani, Santorini gyönyörűségét a leginkább így, Oia és Fira között gyalogolva tapasztalhatjuk meg, azonban az erős napsütés miatt korán reggel induljunk!

Firában, vagy tőle sétatávolságra nincs strand. A legközelebbi strand Kamari fekete, kavicsos-sziklás strandja, 8 km-re helyezkedik el. Annál közelebb van a feketehomokos Monolithos strand, 6 km-re, de az nem olyan jó, ugyanakkor gyerekekkel előny lehet, hogy homokos.

Firosztefani ma már szinte Fira „elővárosának” számít, annyira egybeépültek, hogy a legtöbb turista nem is tudja, hogy már egy másik településen jár. Firánál csendesebb. Fehér házak, remek éttermek, hangulatos kávézók, és csodás panoráma jellemzi a kicsi falut, szép a rálátás innen a kalderára. Remek választás annak, aki Firához, annak nyüzsgéséhez közel szeretne lenni, viszont valami csendesebb, nyugodtabb, kevésbé emberekkel teli helyen szeretne megszállni.

Imerovigli Fira szomszédja, tőle mindössze 2 km-re található, míg Firosztefanitól csak 200 m-re van. Szintén a kaldera peremére épült, romantikus, szép, csendes hely. Imerovigli előnye, hogy a kalderánál van, de nem annyira zsúfolt mint Fira vagy Oia. Ugyanakkor itt is rengeteg luxusszállás található. És talán innen a legszebb a naplemente, még Oiánál is szebb. Nevezetessége kolostora és több szép kis temploma.

Valamint innen érhető el a Szkarosz-szikla is, melytől lenyűgöző a kilátás – előttünk a kaldera, balra Fia, és jobbra Oia! Aki fel akar menni a sziklára, annak jó cipő, kalap, és más nap elleni védelem, valamint némi kondíció szükséges. Az utolsó rész már nehéz, és kissé veszélyes, kevesen mennek teljesen a csúcsra, de már előtte is szép a látvány. A szikla alatti templomot is érdemes megnézni.

Oia Santorini leggyönyörűbb, legromantikusabb városa. A sziget északi csúcsán, sziklán fekvő csodálatos Oia naplementéjéről is világhíres. A különösen szépséges santorini napnyugta Imerovigli mellett innen a legcsodálatosabb. Oia naplementéjét sokan a világ legszebb naplementéjének tartják, melytől nagyon sokaknak könnybe lábad a szeme. Emellett, a kilátás is lenyűgöző. Ha a napnyugtát Oia egyik éttermében szeretnénk élvezni, érdemes asztalt foglalni, mivel naplemente előtt rengetegen érkeznek ide. Az alkony élvezetének népszerű és remek helyszíne a csúcson lévő 15. századi bizánci vár romja is. Oda is időben kell érkezni, hogy jó helyünk legyen. A várhoz, a kiváló kilátás miatt egyébként is érdemes felmenni.

Az 1956-os földrengés Oiában okozta a legnagyobb károkat, de épp a földrengés utáni csodálatos újjáépítés tette Oiát ennyire széppé. Oia hangulata, fehér házai, kék kupolás templomai hangulatban Firához hasonlóvá teszik. De Oia valamivel kevésbé zsúfolt, és még Firánál is exkluzívabb, még inkább luxus nyaralóhely. Firánál ugyanakkor kevésbé központi, és a strandoktól valamivel messzebb van. Firához hasonlóan Oia is csak gyalogos város, még a szemetet is szamarakon viszik el. És Firához szintén hasonlóan, ahogy szinte egész Santorini, drága, de kiváló szállásokat kínáló, luxusnyaralóhely, sok üzlettel, és étteremmel. Firából Oia egyébként könnyen elérhető Fira központi buszpályaudvarától.

Oia szélmalma a város egyik szimbóluma, gyakran jelenik meg képeslapokon, és láthatjuk vissza Santorinin nyaraló ismerőseink fényképein.

Oia tengerészeti múzeumában régi hajódíszek, tengerészeti felszerelések, festmények, rajzok, hajómodellek tekinthetők meg.

A város melletti strandok gyalogosan, 214 vagy 286 lépcsőfok megtételével közelíthetők meg. De a legközelebbi igazi strand a Baxedes, 4 km-re északra, a sziget északi csücskében van. Igazán jó strandhoz azonban legalább Kamariig kell menni, jó strandok a sziget délkeleti részén vannak (Kamari, Perissa, Perivolos, Agios Georgios).

Az Oia alatt 200 lépcsőfokkal lévő hangulatos Amoudi-öbölbe mindenképpen ereszkedjünk le, a sziget egyik kihagyhatatlan attrakciója tradicionális görög tavernákkal, és friss, ínycsiklandozó halételekkel. Remek gasztronómiai élményben, és lenyűgöző látványban lehet részünk.

Kamari a magyar turisták legnépszerűbb célpontja, és a sziget legnagyobb üdülőközpontja. Itt Santorinihez képest, viszonylag elérhető árakon lehet szállást foglalni. Fejlett, minden igényt kielégítő, jó infrastruktúrájú üdülőváros. Nyaralásra Santorinin gyerekekkel a legjobb hely. Firánál sokkal nyugodtabb, csendesebb, de itt is megtalálhatók a klubok és a bárok. Kamari Firától 10 km-re délnyugatra, a sziget másik oldalán helyezkedik el.

Firától és Oiától eltérően, már nem a sziklán, hanem közvetlenül a tengerparton fekszik. Kamari két km hosszú tengerpartja különösen szép: fekete, sziklás és kavicsos. A víz nagyon tiszta. Napernyők, napágyak ingyen is kaphatók, ha a környező éttermek valamelyikében fogyasztunk. A sziget egyik legjobb, legismertebb strandja. A tenger ugyanakkor itt gyorsan mélyül. Kamariból könnyen és olcsón Firába lehet jutni busszal egy felejthetetlen kirándulásra. A város mellett található az ókori Théra

Pirgosz 8 km-re, délre található Firától és a sziget legmagasabb, 566 m magas hegyének lábánál fekszik. Gyönyörű utcák, és templomok díszítik. A hegy tetején a Profitilisz Iliász kolostor áll, ahonnan csodás a kilátás. Szintén remek kilátóhely a Pirogszban lévő Santo Wines borgazdaság, ahol a helyi borok, sajtok és olívabogyók kóstolása mellett gyönyörködhetünk az egyik legjobb, a szigetre táruló látványban, ami igen hangulatos, felejthetetlen élmény lehet.

Perissza csendes, nyugodt nyaralóhely, feketehomokos tengerparttal, mely Szantorini talán legjobbja. Hatalmas, és nem zsúfolt tengerpartja 8 km hosszú. Megtalálhatók itt is a bárok, az olcsóbb és drágább éttermek. Számos vízi sportolási lehetőség is adott, búvárkodni is lehet, napernyő, napágy is elérhető – több étterem ingyen kínálja fogyasztó vendégeinek, figyeljük az erre utaló kiírásokat. Kamarihoz hasonlóan, Santorinin belül olcsóbb szálláslehetőségeket találhatunk itt. Egy, inkább a gyerekek számára élvezetes (csak két „felnőtt csúszdával” rendelkező) aquapark is van Perissza tengerpartján. Perissa strandja és Kamari közöt vízitaxi közlekedik. Perissza után Perivolosz következik, Perivolosz valamivel csendesebb.

A sziget déli részén, Perisszához közel, Vlichadából a jelzéseket követve elérhető Eros (Theros) strand Santorini egyik top-strandja a helyiek és a turisták szerint is. Csendes, félreeső, nyugodt part, a sziget egyik titkos kincse, de a strandon lévő kis bárban lehet enni, inni, és napernyő, napágy is bérelhető. Az Eros strand a partot övező hihetetlen formájú, különleges sziklákról is nevezetes. Csak autóval elérhető, érdemes délelőtt érkezni, mert kevés a parkolóhely, és a napernyő. Az Eros strandra sokszor mint Vilchada strand hivatkoznak, Vilchada strandjának a folytatásáról van szó.

Turisztikailag nem annyira fejlett, ide főleg az őskori Akrotiri miatt látogatnak el a szigeten nyaraló turisták, amely a modern Akrotiri mellett található. Az ásatásokat 1967-ben kezdték meg, és egy több mint 3000 évvel ezelőtti virágzó, igen fejlett (még csatornahálózat is volt) város nyomait tárták fel: több szintes házakat, kerámiákat és falfestményeket találtak a bronzkorból. A régészeti helyszín a világ egyik legjobban megmaradt ókori emléke. Ez a vulkánkitörésnek köszönhető, amely, amellett, hogy elpusztította, bámulatosan konzerválta is e őskori civilizáció emlékét. Úgy tartják, hogy jelenleg még csak 10%-át tárták fel a területnek. Egyesek szerint Platón Atlantisza nem is kitalált történet, hanem Akrotiriről szól.

Kamariból 1-1,5 óra gyaloglás után érhetők el az ókori Thera romjai. A Kr. e. 9. században alapított város a 369 m magas Messa Vounón található. Az ókorban ez volt a sziget fővárosának kikötője. Az ásatási terület 800×200 m-es. Templomok, épületek romjai, kerámiák, cserépedények, pénzérmék mutatják be a sziget múltját. A megmaradt romok a város hellenisztikus és római korából, Kr. e. 7-3. századból származnak. Csupán délután fél3-ig van nyitva!

Santorini időjárás, éghajlat

  • Santorini éghajlata forró félszáraz, mediterrán jegyekkel. A sziget éghajlatára a nagyon meleg, csapadékmentes nyarak, és a nagyon enyhe, csapadékos telek jellemzők.
  • Az átlagos napi legmagasabb hőmérséklet (zárójelben az összehasonlítás miatt Budapest átlag havi legmagasabb hőmérséklete): áprilisban 18 °C (Budapest: 16,3 °C), májusban 23 °C (21,4 °C), júniusban 27 °C (24,4 °C), júliusban 29 °C (26,5 °C), augusztusban 29 °C (26 °C), szeptemberben 26 °C (22,1 °C), októberben 23 °C (16,1 °C).
  • Átlagos tengervíz hőmérsékletek: április: 16 °C, május: 18 °C, június: 22 °C, július: 24 °C, augusztus: 24 °C, szeptember: 23 °C, október: 21 °C.

További információk és szállás: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »