BYDGOSZCZ

BYDGOSZCZ

A Kujávia – pomerániai vajdaság két központjának egyike,  a  várost kettészelő Brda folyó mellett fekszik, gazdag kulturális, üzleti, sport és turisztikai élet jellemzi…

 A város felfedezését egy vízibuszon  tett utazással érdemes kezdeni. A két turista  útvonalat  – Słoneczna  (Napos) és Staromiejska (Óvárosi)  –  úgy alakították ki, hogy bemutassák a város legfontosabb látványosságait. A második útvonal kiválasztásakor további érdekesség a zsilipelés, különösen, mivel több kis hajó és sok kenu is van a környéken. A kapuk kinyitásának és bezárásának, a vízszint emelésének vagy csökkentésének teljes „művelete” 20 percet vesz igénybe, ennek során megcsodálhatja a több mint 100 éves, nemrégiben újjáépített 2. számú Városi Zsilipet – még a téglákat is  megtisztították a csatornában!  

Mit látunk a vízről?

Bydgoszcz legrégebbi temploma és egyben legrégebbi épülete a gótikus Szent Márton és Miklós templom rokokó berendezéssel és a múlt században készült nagyon színes polikrómjaival, amelyek Mehoffer vagy Matejko festményeit idézik. Ebben a környezetben ragyog az arany, a képen a koronás Istenanya rózsával,  bal karjával a melléhez vonja a kisdedet. A Madonnát ábrázoló képet hat évszázadon át övezi tisztelet, és itt található a Szép Szerelmetes Szűzanya Szentélye. A székesegyház Bydgoszcz óvárosának legfontosabb műemléke. Jól látható a vízibusz fedélzetéről, akárcsak a Lengyel Posta neogótikus épülete. Három különböző magasságú, szinte egymásnak préselt favázas magtár is található itt a Brda mellett, azokra az időkre emlékeztetnek, amikor Bydgoszcz a kereskedelemből élt, kihasználva a Visztulát a Bydgoszcz-csatornán keresztül a Noteć-csel és az Oderával, azaz Nyugat-Európával összekötő vízi út előnyeit. Ma a magtárak a  Leon Wyczółkowski nevét viselő helyi Múzeum  kiállítótereként szolgálnak.

 Az egyedülálló TeH2O

A TeH2O Ipari és Kézműves Víziút egy tematikus ipari útvonal, amely összeköti a Brda, a Visztula és a Bydgoszcz-csatorna környékén található tizenöt helyet.  Közéjük tartozik az Exploseum (az Ipari Örökség Európai Útvonalának része, és rendelkezik POT- tanúsítvánnyal), egy interaktív kiállítás a Harmadik Birodalom fegyverkezésének helyszínén, a Brda folyónál található Magtárak, a Szappan és a Szennyeződés Történetének Múzeuma (POT – Tanúsítvány), ahol szappant készíthetünk  magunknak, valamint a Młyńska-sziget (POT- tanúsítvány), amelyet az Opera Novától csak a folyó fölött átvezető gyaloghíd választ el.


Ezen a zöld területen állt a Bydgoszczi-pénzverde, ahol az egész Lengyel Köztársaság számára verték az érméket. Történetét megismerhetjük a Leon Wyczółkowski  Múzeumhoz tartozó Európai Pénzközpontban. Kiállítottak itt egy 2018-ban, a közeli katedrális felújításakor talált kincset is. Az útvonal része a 120 éves Víztorony is. Az immár üres, 1260 m3-es víztározóban egy galériát alakítottak ki, ahonnan távcsővel nézve gyönyörködhetünk a városra nyíló panorámában, feltéve, hogy előbb felmászunk a tetejére.A Bydgoszcz Csatorna Múzeum érzékelhetővé teszi, hogy Bydgoszcz  a legfontosabb szárazföldi és vízi útvonalak kereszteződésében helyezkedik el. A Bydgoszcz-csatorna volt a kapcsolat a Visztula és az Odera között. A TeH2O Útvonal további látnivalói szeptemberben,  a TehoFest alatt várják a látogatókat.
Bydgoszczi templomok Bydgoszczban érdemes megnézni a klarisszák gótikus-reneszánsz templomát és a város legrégebbi vallási műemlékét,  a Legszentebb Szűzanya  Béke Királynője késő gótikus helyőrségi templomot.  A város legnagyobb temploma a monumentális Páli Szent Vince Kisbazilika, amelynek főhajóját a római Pantheon ihlette.

A testnek is

Bydgoszczban számos kertet és parkot találunk, köztük  van a legnagyobb városi park, a Myślcinek, valamint számos lehetőség nyílik a vízi sportok kedvelői számára (például egy regattapálya, valamint olyan események, mint a Woda Bydgoska vagy a Bydgoszcz Triatlon a folyó belvárosi szakaszán). Az összes vízi sport  kedvelőjét  különösen várjuk az „Irány Bydgoszcz” Bydgoszczi Vízifesztiválra. Nem mehetünk el innen úgy, hogy ne kóstolnánk meg a Bydgoszcz Sörfőzdében a habos italt, (a TeH2O útvonalon)  vagy a kávépörkölés világbajnoka, a norvég Audun Sørbotten  által pörkölt kávét az Audun Coffee-ban. Nagyon finom a helyi libahús és a krumplis kenyér a Frymark ökológiai vásáron. Elfelejthetjük a kalóriaszámlálást a helyi specialitás, a cukormázas, csiga formájú kelt tészta,  valamint az „Adam Sowa” családi cukrászda pralinéi és süteményei láttán .

Ha többet szeretnél megtudni: portal turystyczny Bydgoszczy

A részletes leírás és további részleteke a www.lengyelorszag.travel.hu oldalon és a www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »