TORUŃ

TORUŃ

TORUŃ – A KÖZÉPKORI VÁROS

A város nem csak Lengyelországban híres – ez a nagy csillagásszal, Kopernikusszal összefüggő gazdag hagyománynak, a híres toruni mézeskalácsok ízének valamint Európa egyik legszebb, évszázadokon át változatlan óvárosa hangulatának köszönhető. Ennek városrendezési és építészeti kincseit értékelték az UNESCO Világörökség listájára való felvétellel. 

A középkori Toruń Európa e részének vezető gazdasági és kulturális központja volt. Virágkorának öröksége a jól megőrzött épületegyüttes, amelyet a legnagyszerűbb gótikus építészeti alkotások között tartanak számon. Ezek az Óvárosi Városháza – észak Európában a legimpozánsabb, ma értékes gyűjteménnyel rendelkező múzeum; a Szt. János katedrális – méreteivel és belső tereinek történelmi berendezéseivel tűnik ki; a Szt. Jakab templom –gótikus freskókkal és gyönyörű  boltívekkel; a Mária Mennybemenetele templom szintén történelmi értékű, gazdag belsőkkel; polgári házak együttese, melyek közül a Csillaghoz (Pod Gwiazdą) valamint a Kopernikusz Ház emelkedik ki, a híres csillagász szülőháza, amely jelenleg múzeum. A középkori óvároshoz tartoznak még a német keresztes lovagvár romjai, a védőbástyák és kapuk a Visztula partján húzódó városfalakkal és sok más középkori eredetű épület.
Toruń egyben egy jelenleg is fejlődő város, nagy egyetemi központ (Mikołaj Kopernik Egyetem), rangos művészeti események otthona. A városban, mely a híres csillagászhoz kötődik, nem hiányozhat a Planetárium, mely egyike a sok látványosságnak.

Linkajánló  VISIT TORUN

A részletes leírás és további részleteke a www.lengyelorszag.travel.hu oldalon és a www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »