MAZÓVIAI VAJDASÁG

MAZÓVIAI VAJDASÁG

Rengeteg élményt tartogat az aktív turizmus  és a műemlékek kedvelőinek egyaránt, Chopin életének és művészetének emlékeivel; a legnagyobb lengyel vajdaság az ország fővárosával, Varsóval, amelynek óvárosa az UNESCO listáján szerepel;  közvetlen mellette, délre egy gyógyüdülő, észak-nyugatra pedig egy nemzeti park (a Kampinoski); ezen kívül   Mazóvia kanyargó útjai olyan településekre vezetnek, amelyek közül mindegyiknek érdekes a története…

Kötelező útvonalak

A sárkánykígyó egy olyan sárkány, amelynek csak két hátsó lába, az első lábak helyett  denevérszárnya, és gyorsan mozgó, tüskés farka van. Sapkowski írta le a Vajákban. Ugyanilyen hüllő volt a mazóviai hercegek pecsétjein és zászlóin a középkorban. A  Piastoknak ez a mazóviai oldalága gyakorlatilag az alapoktól kezdve,  nemzedékről nemzedékre építette fel államát és tartotta meg függetlenségét három évszázadon keresztül. Erről beszél a Mazóviai Hercegek Útvonala. Több mint 100 város maradt utánuk, köztük ZakroczymCzerwińskWyszogródSerockPrzasnyszCiechanów

Czersk és Sieciechów.

Mazóvia  érdemes felkeresni  néhány további tematikus turista útvonal miatt is.  A Chopin Útvonal olyon helyekre visz, ahol Chopin élete első húsz évét töltötte. Żelazowa WolaWarszawaSanniki és Brochów.

A történelem tanúi

A mai napig fennmaradt zsidó örökség megmutatja, milyen nagyban járult hozzá a lengyel kultúrához a Mózes hitűek több évszázados jelenléte a Visztula partján.  A régi zsidó kisvárosokban, a stetlekben megmaradt zsinagógákat, temetőket és emlékhelyeket megnézhetjük a következő településeken:  OtwockKarczewGóra Kalwaria vagy Przysusza.  Płockban található a  Mazóviai Zsidók Múzeuma.  A  Holokauszt drámáját mutatja be a  Harc és Mártíromság Múzeuma  Treblinkában, ahol a háború idején a németek munkatábort és haláltábort működtettek. A haláltáborban közel  780  ezer zsidót öltek meg, főleg a varsói gettóból, amely a legnagyobb gettó volt Európában.

Népiesen


Mazóviai Falumúzeum meglátogatása Sierpcben  lehetőséget nyújt a helyi szokások és hagyományok megismeréséhez. A skanzenben az autentikus parasztgazdaságok mellett van kocsma, templom és harangtorony, sőt, találunk itt  egy udvarházat is kerttel.  Itt megszállhatunk, lovagolhatunk, kipróbálhatjuk az aratást. A  Radomi Falumúzeumban két  egységet  alakítottak ki: egy falusi  házakból állót és egy udvarházat majorsággal,  kovácsműhellyel,  magtárral, tyúkóllal, sőt, vécével.

Egészségünkre!

 Konstancin-Jeziorna az egyetlen gyógyüdülő Mazóviában. Ismertetőjele a  sólepárló, amely a nem messze található , 7,5 százalékos ásványi anyag koncentrációjú, így gyógyhatású  sósvíz lelőhelyből táplálkozik. A sólepárló körüli levegő a sós víz párolgásának köszönhetően a tengerihez hasonló,  sajátos mikroklímát teremt. Az itteni kórházban légúti, neurológiai,  kardiológiai, gégészeti rehabilitáció folyik.


Ha többet szeretnél megtudni:
 regionalny portal turystyczny województwa mazowieckiego     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »