MAŁOPOLSKA

MAŁOPOLSKA

A Kis-lengyelországi vajdaság (Województwo małopolskie) Dél-Lengyelországban található, délről Szlovákiával, lengyel részről pedig három vajdasággal: a Sziléziai,  Szentkereszt és  Kárpátaljai vajdasággal határos.  A vajdaság közel  15 200 km²,  fővárosa Krakkó, és országunk turisztikai, kulturális és természeti szempontból egyik legizgalmasabb régiója.

Kis-Lengyelország – különleges és páratlan

Krakkó varázsához tartozik a hejnał, a régi  házak  fa padlója nyikorgásának a hangja, az udvarházak és szentélyek szépsége, a Dunajec vizének csobogása, a sóbányák szobrai, és a kis várak bája, lenyűgöznek a tátrai legendáik, a helyi ételek és borok íze.

A legnépszerűbb lengyel hegyvonulat – a Tátra, amellett, hogy  szüntelenül látogatják a turisták,  akik különösen kedvelik a Giewontot és a  Morskie Okot, változatlanul megmarad Kis-Lengyelország mágikus  részének. A Tátra fővárosa, Zakopane  mindenkit vár, azokat is, akik a főutcáján, a Krupówkin szeretnének sétálni és luxus hotelekben pihenni, valamint a síelőket és túrázókat is, akiket megfelelő infrastruktúra fogad a kijelölt útvonalakon.

Fába álmodott szépség

Szent Lénárt temploma  Lipnica Murowanában,  a kápolna Zakopanéban,  Jaszczurówkában  és a  Nadwiślański Néprajzi Park   Wygiełzówban (nem messze  Krakkótól)  a Faépítészeti Útvonalon találhatóak, ahol 255 műemléket tekinthetünk meg. Köztük a népi anyagi kultúra  legértékesebb műemlékei közé tartozó  festői templomokat, gyönyörű  ortodox templomokat,  régi lengyel udvarházakat, fából épült villákat és skanzeneket.

Nyolc szentély került fel az UNESCO világörökségi listájára. Négy templom a következő településeken: Binarowa, Dębno Podhalańskie, Lipnica Murowana i Sękowa, valamint négy görög ortodox templom:  Powroźnik, Owczary, Kwiatoń és  Brunarany Wyżne településeken. Érdemes tudni, hogy  az UNESCO világörökség listán szereplő  szentélyek egész évben nyitva vannak.

Extrém kalandok


A Dunajec-áttörésben  fa tutajokkal leúszni nemcsak magas adrenalin szintet biztosít, de pazar kilátást is a Pieninek – a Korona-hegy és  Sokolica híres hegycsúcsaira, valamint  Szczawnica gyógyüdülőt is meglátogathatjuk. Szintén komoly élményeket nyújt a Hyperionon való száguldás, amely   77 méterével az Európában  legmagasabb és leggyorsabb –  142 km/óra gyorsaságú Mega Coaster. Ez Lengyelország legnagyobb szórakoztató parkja,   Energylandia NR1 látványossága  Zatorban, ahol nehéz választani a vízi élmények, az extrém zóna, valamint az egész család számára javasolt  szórakozások és meseország között.

A Wieliczkai sóbányában,  135 méter mélyen a sóba faragott termekben felhangzik Chopin zenéje, megcsodálhatunk itt tavakat, bánya járatokat,  sőt, még egy gyógyüdülőt is, ahol  vendéglő,  kényelmes szállás és gyógy-kamra, földalatti sólepárló, könyvtár várja a látogatókat. A Bochniai sóbányában a világon egyedüliként lehet csónakkal átkelni a sós vízzel elöntött termen. Ezen kívül számos multimédiás útvonalat és szállást is kínál a sóbánya.

Szent II. János Pál nyomában

Wadowicében   13 objektum látható a 4,5 km hosszúságú  Karol Wojtyła Útján. Köztük  az újjáépített szülői házban kialakított  II. János Pál Szülőháza Múzeum, multimédiás megoldásokkal, a Szűz Mária bazilika  – ahol megkeresztelték, majd később elsőáldozó lett és bérmálkozott a későbbi pápa. A templom előtti tér, ma II. János Pál tér, amelyen keresztül járt minden nap az iskolába, valamint Karol Hagenhuber Régi Cukrászdája,  ahol kedvenc krémesét ette.


Keresztbe-kasul, vagyis aktívan

Remek módja Kis-Lengyelország megismerésének, ha elindulunk valamelyik kijelölt útvonalán. A Visztula Menti Bicikliút Visztula völgye és mellékfolyói  legfestőibb szakaszain halad. Két keréken eljuthatunk olyan turista látványosságokhoz, mint a Királyi Vár  Niepołomicében, az Útépítési Múzeum  Szczucinben,  olyan történelmi helyekre, mint az  Auschwitz-Birkenau Múzeum,  valamint természetesen Krakkóba, a királyok városába, Lengyelország egykori fővárosába, amely napjainkban a régió központja.

A  Velo Dunajec  a biciklisek körében Lengyelország legszebb bicikliútja. A Visztula mellett vezet a Tátra alatt a  Gorce,   PieninekBeszkidek hegyvonulatainak  útvonalán valamint Tarnów varázslatos környékén.    
Abszolút „hab a tortán”  a Sasfészkek Útvonal, ahol a legszebb műemlékeket láthatjuk, főleg a  Jura Krakowsko-Częstochowska területén.  A sort indító krakkói  Wawelen kívül figyelemre méltóak még Rabsztyn,  Pieskowa Skala,  Korzkiew és Ojców vára.


Különleges helyek

Kis-lengyelországi Borút kialakításánál az volt a cél, hogy kedvet csináljanak a turistáknak a régió borászatainak felfedezéséhez, megismertessék őket a tulajdonosokkal és a borkultúrával, valamint hogy összekapcsolják a borkóstolást és a környék felfedezését. Erre nagyon jó lehetőség nyílik a Nyitott Pincék Napján, valamint  az ENOtarnowskie projekt eseményein. Épp Tarnów környéke az egyik legaktívabb és leggyorsabban fejlődő bor régió Kis-Lengyelországban.

A régió különlegességei közé tartozik még a Maczuga Herkulesa szikla az   Ojcówi Nemzeti  Parkban, a  Błędowi Sivatag, a Lepke Múzeum  Bochniában valamint Lengyelország legnagyobb vízesése, a  Wielka Siklawa, és az Öt Tó Völgye  a Tátrában.

A régió gazdag konyháját, különleges ételeit legjobb úgy megkóstolni, hogy felkeressük a Kis-lengyelországi Ínyenc Útvonalat.
Ha többet szeretnél megtudni: 
regionalny portal turystyczny województwa małopolskieg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »