OPOLEI VAJDASÁG

OPOLEI VAJDASÁG

Lengyelország legkisebb vajdasága, amely gazdag kultúrájával rengeteg kincset tartogat a turisták számára; itt mindenki talál valami kedvére valót, akár újdonságokat felfedezni, akár pihenni szeretne: festői elhelyezkedésű tavak és folyók, ismert várak és kastélyok, természetvédelmi, történelmi és történelem előtti helyek; Opolszczyzna fővárosa a „megénekelt” Opole…

Opolei vajdaság – és ízek 

Meg lehet enni a sziléziai eget? Hány terme és tornya van Moszna várának? Merre járnak a dinoszauruszok? Mit rejt Szent Anna hegye? – a régió különlegességei felfedezésre várnak.

A sziléziai égbolt (Śląskie niebo) főtt füstölt húsból készült étel aszalt szilvás szósszal, könnyű gombóccal tálalva, amit megkóstolhatunk az  „Opolski Bifyj”, az  Opolei vajdaság Kulináris Útvonalán. A kredenc, vagyis a  bifyj volt a legfontosabb elem az Opolei Szilézia régi konyhájában vagy étkezőiben, ahol a családi élet folyt.

A mesés Moszna várnak  99 tornya és 365 helyisége van. Állítólag a középkorban templomos lovagok laktak benne, azután évszázadokon keresztül  a német nemesség és arisztokrácia újabb családjai. A várat megnézhetjük egy extrém útvonalon végighaladva, vagy a Virágzó Azáleák Zenei Ünnepén, ott tölthetjük az éjszakát is, regenerálhatjuk a lelkünket és testünket is a vár SPA részlegében.

Moszna a következő, regionális „slágerlistán” is rajta van, vagyis az  Opolei Várak és Kastélyok Útvonalán. Az itt felkereshető számos műemlék között találjuk a Sziléziai Piastok Várát Brzegben.    A kezdetben erődöt, majd később elegáns rezidenciát, ma pedig a Sziléziai Piastok Múzeumát   a sziléziai Wawelnek is nevezik.

A zöld erdőkkel körülvett Jura Park  Krasiejówban 70 mezozoikumi kétéltű és hüllő  közel 200 modellje  európai viszonylatban is egyedülálló tanösvényt alkot. Az „Idő kapszula” és az „Idő alagút” a világmindenség több milliárd évén visz keresztül. A  Paleontológiai pavilon biztosítja a kontinens triász időszakból való legnagyobb  hüllő kövületeit, amelyeket az üveg padlón keresztül nézhetünk meg. Ez a világ egyetlen múzeuma, amely működő paleontológiai terület fölött van. Ezen kívül várja még a turistákat az Emberi Evolúció és Tudomány Parkja, amelyben a látogatók az evolúcióval kapcsolatos számos érdekességet ismerhetnek meg.

A Szent Anna hegy  a  Chełmski hegységben évmilliókkal ezelőtt működő vulkán volt. Ma a hegycsúcsot egy szentély koronázza a Szent Anna harmadmagával csodatévő figurájávalA kolostor-kálvária együttes fő eleme az egyhajós kisebb bazilika,  Jézus nagyanyja életéből vett jelenetekkel díszített barokk  belső térrel. Itt őrzik a Máriát és gyermekét, Jézust átölelő 54 cm-es hársfa alakot. Mivel a templom történelmi emlék, ezért felkerült Lengyelország 30 legértékesebb műemléki objektuma és együttese közé. Körülveszi az 5051 hektáros  Szent Anna hegy Tájvédelmi Körzet, ami az Opolei  Tájvédelmi Körzetek Együtteséhez tartozik  (a  Stobrawa TK  és az  Opawa TK között). A természetbarátokat elvarázsolja a  Turawskie-tó, ami Opoléből megközelíthető biciklivel, hogy azután vitorlázzunk,  kitesurfözzünk, süllőt fogjunk, vagy a homokos lagúnákból megfigyeljük a madarakat. Opoléből  Śląsk Opolskin keresztül vezet az út, a Szakrális Faépítészet útja, ahol tizenkét bájos, öreg templomot csodálhatunk meg. Ezek közül is kiemelkedik a legrangosabb műemlék, a Szent Anna zarándok templom, amelynek alaprajza rózsát formáz.

A  Nysa Kłodzkán található víztározó, vagyis a  Nyskie-tó, ahonnan kilátás nyílik a  Opawskie hegységre és a cseh  Rychlebské horyra, ideális hely strandolásra, kempingezésre, horgászásra és vitorlázásra. A nyári szezonban turistahajók is közlekednek. Érdemes elmenni a lengyel Carcassonnébe, vagyis Paczkówba  vagy Byczynába –  azokba a kisvárosokba, amelyeket szinte teljesen körülvesznek az eredeti városfalak. Rendezvények, amelyeken érdemes részt venni:  Lengyel dalfesztivál Opolében,  Virágok Nyara OtmuchówbanVár Napok Nysában (és feltétlen meg kell nézni a várost!), Nemzetközi Lovagi Torna  Biskupicében  Byczyna mellett  vagy Műemlék Parkok és Kertek Carl Maria von Weber   Zenei Fesztivál Pokójban.

Ha többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa opolskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »