Gozo

Gozo

A Máltai Köztársaság második legnagyobb lakott szigete. Gozo sok mindenben ellentéte Málta szigetének. Jellege inkább falusias, a mezőgazdasági termelés dominál. A sziget zöldebb, ritkábban lakott, nyugodtabb, mint Málta.

Gozo Máltától észak-nyugatra található.

Fontosabb települések:
Victoria (máltaiul Rabat): a sziget központja
Mgarr: a kikötővároska
Xlendi, Marsalforn, Xaghra

Megközelítés
A szigete Málta felől lehet megközelíteni rendszeres kompjárattal (Cirkewwa és Mgarr között vagy Sliemából indulva). Mindkét komp szállít járműveket is. A máltai nemzetközi reptérről helikopterrel is tovább lehet repülni Gozora, ennek menetrendje azonban az igények szerint változó.

Látnivalók, nevezetességek
Minden településen van legalább egy szép templom (minden 680 lakosra jut egy belőle), ezek közül az egyik leglátogatottabb a Rotunda Xewkijában.
A legtöbb látnivaló Victoriában van. A város régi része a Cittadella, amely magába foglalja a Katedrálist (érdekessége, hogy nincs kupolája), a Régészeti, a Folklór, a Természettudományi Múzeumokat és a Szent Görgy-templomot. Itt is, mint minden városban színesen nyüzsgő a Piactér
(Pjazza Indipendenza).
Érdemes felkeresni Marsalfon környékén a működő sólepárlókat, Xaghra mellett pedig a Ramla-öblöt homokos strandjával (!) és a Calypso barlanggal. (A legenda szerint itt tartotta fogva Calypso Odüsszeuszt hét évig.)
A sziget igazi vonzereje a számtalan búvárkodási lehetőség, Gozo nyugati része, Dwejra Point erre a legalkalmasabb hely. Itt található a Beltengernek nevezett tavacska, amely víz alatti összeköttetésben áll a tengerrel, az Azúr Ablak (érdekes formájú szikla) és alatta a Kék Lyuk (vízalatti kijáró a nyílt vízhez)

Gozo a második legnagyobb sziget: sokkal vidékiesebb, a meghatározó ágazatok a halászat, az idegenforgalom, a kézműipar és a mezőgazdaság.

Gozonak és lakosainak saját karaktere és identitása van, szemmel láthatóan eltérő életstílussal, akcentussal és dialektussal. A gozoiak köztudottan barátságosak, örömmel fogadják a látogatókat, és nagyon készségesen segítik a turistákat, hogy megtalálják úti céljukat..

Az ünnepeknek (festas) és a karneválnak szintén más a hangulata Gozon, mint Máltán. Nadur falu a karnevált fekete humorral ünnepli szemben más vidámabb helyszínekkel.

Gozo igazi szépsége – pompás tengeri tájképén és belső részén kívül – falvaiban lakozik. Itt tényleg úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. A helyiek kincsként őrzik békéjüket, a falvak pedig csendesek, és a látogatók számára csodálatos pihenőt jelentenek a mindennapi élet megpróbáltatásaitól és gyötrelmeitől.

A falusi kocsmák korán nyitnak, hogy kiszolgálják a korán kelőket, akik a reggeli első mise előtt betérenk és késő éjjel zárnak, hogy kiszolgálják a helyiek és a látogatók „társadalmi élet” igényét. Ezek a kocsmák évtizedek óta változatlanok; a múló időt csupán a tömör pultokra és az Edward-korabeli üvegvitrinekbe kitett, eladásra kínált ételek és italok jelzik.

A mai stresszes életvitel mellett teljesen szükségszerűvé vált, hogy az ember néha leeresszen és csak úgy létezzen. Azok számára, aki kikapcsolódni és regenerálódni kívánnak, Gozo az ideális hely.

A sziget történelmileg különbözik Máltától; az eltérő mérföldkövek, hagyományok, események és topográfia megkülönböztetik a szigetet mind országos szinten, mind úti célként. A kisebb népsűrűség és a lassabb urbanizáció hozzájárultak a sziget jellegzetes aurájának megőrzéséhez, amely mindig meghódítja a lassítani kívánó utazót.

Bármerre néz, a tenger sosincs kőhajításnál távolabb, és pontosan Gozo figyelemre méltó partvonala az, ami annyira serkentően hat a képzeletre: kis patakok, vörös homokos strandok, türkizkék öblök, parányi sós mocsarakkal tarkított mészköves sávok és a tiszta víz fölé meredeken emelkedő fenséges, magas kőszirtek.
Az evés-ivás a mindennapi élet fontos részét képezi Gozon. A Földközi-tenger által körülvett dombos, termékeny sziget az egészséges és ízletes termények kitűnő termelőhelye.

Éttermekből széles a választék, az elegáns helyektől a hagyományos ételeket kínáló hétköznapias étkezdékig. Gozon található a szigetek néhány díjnyertes étterme, és mivel a kikötők és öblök festői látványt nyújtanak, igazán könnyű mutatós környezetben lévő éttermet találni. Rabat, Mgarr, valamint Marsalforn és Xlendi halászfalvakban csak úgy hemzsegnek az éttermek.

Olívaolaj- és borkóstolással egybekötött, nem mindennapi gasztronómiai jeep túrák is szerepelnek a kínálatban. Októberben rendezik meg az Olívaolaj Szüreti Fesztivált, ami ideális a gasztronómia iránt igazán érdeklődők számára.

A falusi kocsmák korán nyitnak a korán kelők miatt, akik a reggeli első misére járnak és elég későn zárnak éjjel, hogy kiszolgálják a helyiek és a látogatók igényeit a társadalmi életre.

 

Victoria és a Citadella

Gozo szigetén minden út a Victoriaként is ismert Rabatba vezet. A tájból meredeken kiemelkedő Citadel a sziget szinte minden pontjáról látható.

A Gozo szigetén található Citadel gyökerei a késő középkori időszakba nyúlnak vissza, a hegy azonban már a neolitikus idők óta lakott terület volt. A Citadel századokon keresztül menedékhelyként szolgált a barbár kalózok és szaracénok támadásai alkalmával. Gozo történelme során ezek a fosztogatók többször is rabszolgasorba taszították az itt élő lakosságot.

Az 1565-ös Nagy Ostrom után a lovagok nekifogtak a Citadel újra megerősítésének, hogy 

menedéket és védelmet biztosítsanak a további támadásokkal szemben. 1637-ig Gozo lakosságának törvény írta elő, hogy az éjszakákat saját biztonságuk érdekében a Citadelben töltsék. A későbbi békésebb időkben ezt a korlátozást feloldották, és az emberek a Citadel falain kívül telepedtek le, és létrehozták a jelenleg Victoriaként ismert Rabat gazdag és virágzó városát.

Victoria nem csak Gozo földrajzi szíve, hanem a mindennapi tevékenységek központja is egyben. Piacainak és üzleteinek nyüzsgő élete nyugodt és meghitt légkörrel párosul. Nagyszerű hely a szigetlakók megfigyelésére mindennapi dolgaik intézése közben, különösen, amikor a fő piactér, az It-Tokk életre kel.

Nézzen körül Victoria piacán és keskeny kanyargós utcáin, ahol az ízletes friss áruktól, sajtoktól és boroktól az antik tárgyakig, kézműves árukig, halászhálókig és kötöttáruig minden megtalálható. A város teljesen sajátságos, egyre élénkülő kulturális élettel is rendelkezik, és olyan meglepő látványosságokat kínál, mint az ünnepnapokon a főutcán bemutatott operák vagy a lóversenyek.

További információk: www.visitmalta.com/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »