Zdar

Zdar

Zizkova 227/1, 591 31

Zdar nad Sazavou
telephone 566 688 111

fax: 566 621 012

meu@zdarns.cz

www.zdarns.cz

A Zelená Horán (Zöld hegyen) található zarándoktemplomot a žďári kolostor apátja építtette 1720-ban, tisztelgésként Nepomuki Szent János vértanú és szent emléke előtt.
Giovanni Blasia Santini a neves építészmester szimbólumként választotta az őtágú csillagot, mert a legenda szerint a vízbe fúlt mártír teste felett egy öt csillagból álló korona jelent meg. A barokk-gótikus stílusú épületre jellemző az ötágú csillag kompozíció (az alaprajz maga is csillagot formáz, a templomnak öt kijárata van, a főoltáron öt csillag és öt angyal van).
A főoltár a mártírt ábrázolja, amint a Mennyországba kísérik őt az angyalok.
A mellékoltárokon lángnyelvek között a négy evangélista látható. A templom belsejében az ovális oldalkápolnákat keskeny ablakok kötik össze a középső, henger alakú térrel. A középső teret egy hullámos kupola koronázza, melyet tíz pillér tart.
Ahogy többi épületénél, Santini itt is kihasználta a fény adta lehetőségeket. Így nyílik mód a fény barokk értelmezésére, Isten jelenlétének jelképeként.
Giovanni Blasia Santini művében a gondolatok eredetisége és a briliáns megvalósítás mutatkozik meg, amiben megtalálhatók barokk és gótikus elemek is, ezeket egy csodálatos cseh barokk-gótikában ötvözve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »