Bled

Bled

Talán Bled a legnépszerűbb látnivaló Szlovéniában. A Júliai Alpok lábainál, egy hegyvidéki területen húzódik meg a Bledi tó. A tó különlegessége, hogy egy kis szigetecske és egy templom található a tó kellős közepén. Egy különös legenda kapcsolódik a templomhoz. Eredetileg egy pogány templom állt itt. Az élet és a termékenység kegyhelye volt. Ziva-nak hívták az eredeti szentélyt. Miután a bajorok elfoglalták ezt a területet, bevezették a kereszténységet, a pogány szentélyeket felszámolták. A XV. században épült a Mária Mennybemenetele templom. Két földrengésben súlyosan megsérült a szentély, végül még egy villám is bele csapott, így a XVII. században teljesen újjá kellett építeni.

A XVII. századtól ugyanígy néz ki a szentély. Különlegessége, hogy a harangtornyában 3 harang található, ha pedig megnéznéd a szentélyt, 99 lépcsőt kell megtenned a tóparttól. Azt mondják, ha felmászol a 99 lépcsőn és harangozás közben elmondasz egy kívánságot, az teljesülni fog! Ezért a kívánságok harangjának hívják a bledi harangozást.

Eredetileg egy tektonikus medence volt itt, melyet a Bohinji gleccser alakított ki. Csupán egyetlen szikla állt útjába, melyet nem sikerült lecsiszolnia. Ez a szikla lett későbbiekben a Bledi sziget. A gleccser elolvadt, ebből alakult ki a Bledi tó. Külön érdekesség, hogy termálforrás található a tó keleti oldalán. 

Ez a környék már a kőkorszak óta lakott. 1004-ben említik először Uelden néven, amikor II. Henrik német-római császár, I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket. A XII. században Habsburg Rudolf német királyhoz kerül. Bled a középkorban Krajnai Hercegséghez tartozott, majd a XIX. század elején Napóleon foglalta el, őt követte Ausztria végül, az Osztrák Magyar Monarchia része lett. Az I. világháború után a Jugoszláv Királysághoz csatolták, majd 1991-ben a délszláv háború kitörésekor – Horvátországgal együtt – Szlovénia lecsatlakozott Jugoszláviától, s önálló állam lett.

6 kilométer hosszú a Bledi tó partvonala. Könnyed sétával jó 40 perc alatt végigsétálható. Teljesen változó az útvonal. Van ahol a víz felett pallókon haladunk, van ahol kis kerékpár út jellegű mellékúton, máshol felvisz az út a főút mellé. Rengeteg kis pihenő, stég található az út mentén. Érdemes több helyen megállni és körbenézni, mert a tó megkerülése közben a Bledi sziget mindegyik oldalát megcsodálhatjuk. Lesz a tónak olyan része, amikor a vár lesz velünk szemben, lesz olyan amikor a sziget lépcsősora, lesz olyan is, amikor a templom kitakarja a várat, s végül amikor majd az északi parton sétálunk, a templom pont háttal lesz nekünk. A legszebb képeket a Mária Mennybemenete templommal szembeni öböl partjáról készíthetjük.

További információ: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »