Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana Szlovénia fővárosa. Gyakorlatilag bármerre is menjünk, Ljubljana mindig útba esik. Innen indulnak a fontosabb útvonalak, autópályák, s minden ide tér vissza. Ljubljana egy nagyon hangulatos, romantikus kis város. Ha hosszabb szlovéniai nyaralást tervezünk, érdemes legalább egy napot itt eltölteni. 280 ezer lakosa van. Nem Budapesthez, inkább Debrecenhez lehetne hasonlítani.

Ljubljana óvárosát a Ljubljanica folyó szeli ketté. Ljubljana név eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint a Ljubljanica folyó után kapta, mások viszont a ljubity vagyis a szeretni szóból származtatják. Mind a két verzió teljesen reális, hiszen Ljubljanának egy nagyon hangulatos, romantikus óvárosa van. Érdemes folyóparton végigsétálni, vagy befizetni egy sétahajózásra, mely végigvisz a Ljubljanica legszebb részein. Az óváros legérdekesebb része a Hármashíd (Tromostovje). Ahogy a neve is mutatja, egy csomópontból indulnak ki a hidak, majd 3 irányban szétágaznak.

A híd története az, hogy itt eredetileg egy fahíd állt (Stari Most). A megnövekedett forgalom miatt, a XIX. században a fahidat lebontották és egy erős, kőhidat építtek helyette. Mivel még tovább növekedett a forgalom, a szlovének nem akarták lebontani az eredeti kőhidat, helyette mindkét oldalára, 1-1 vasbeton sétálóhidat építettek. Eredetileg a kőhídon vaskorlátok voltak. A 2 segédhíd megépítésekkor, lett egységes a hidak kinézete.

A Hármashíd a Prešeren térbe fut bele. A tér legszebb épülete az Angyali Üdvözlet ferences templom. A hely érdekessége, hogy a középkori Ljubljanának pontosan a szentély helyén volt az egyik városkapuja (körülötte pedig várfal volt). Amikor elbontották a várfalakat, akkor alakították ki a Prešeren teret. A XIX. században nagy földrengés volt, s a legtöbb épület súlyosan megsérült. Újjáépítésük csak a XX. század első felére fejeződött be, így az összes palota szecessziós stílusban lett újjáépítve. A tér közepén France Prešeren szlovén költő szobra áll. A Prešeren tér tulajdonképpen Ljubljana főtere. Nyáron a legnagyobb rendezvényeket itt tartják, télen pedig itt van az Adventi vásár.

További információ: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »