Kourion

Kourion

Ciprus talán legfontosabb régészeti területe a sziget déli részén, Limassoltól 17 km-re található. Kourion ősi városa egykor virágzó római település volt, több mint 500 éven keresztül éltek itt emberek.

A Kourion környékére érkező első telepesek háromezer évvel ezelőtt érkezhettek. A terület termékenynek bizonyult, így az évszázadok folyamán a jelentősége is egyre erősödött. A város a fejlődése során többször is gazdát cserélt: laktak itt görögök, rómaiak, keresztények is. Mindegyik kultúra hozzájárult a városhoz a maga értékeivel, melyeket az épületek növekvő száma, és ezek sokrétű stílusa egyaránt magán visel.

A hajdani élettel teli város falai között a polgári házak mellett többek között megtalálható volt a tágas piactér (agóra), több melegvízzel ellátott, nyilvános fürdő, ókeresztény bazilika, szökőkutak egész hálózata, több mint 2000 főt befogadni képes amfiteátrum. Utóbbiban rendszeresen gladiátorjátékokat tartottak, és külön kiképző épület is tartozott hozzá.

A régészek által feltárt lakóházak, villák padlóinak mozaikjai gyönyörű állapotban maradtak meg, a látogató emelvényen járhatja körbe és tekintheti meg őket.

A görögök és rómaik által egyaránt használt, tengerre csodálatos kilátást biztosító színház még az időszámításunk előtti 2. században épült. Helyreállítását az elmúlt évtizedekben végezték el: ma is aktívan használják, rendszeresen tartanak benne színielőadásokat és hangversenyeket.

A környék régészeti jelentőségét először 1873-ban fedezték fel, ám az ásatások csak évtizedekkel később, 1934-ben kezdődtek. Ezek még a mai napig sem fejeződtek be teljesen, a régészek ma is aktív kutatómunkát végeznek a környéken.

A több hektáros, meglehetősen nagy méretű kiállítási területen a látnivalók egymástól kisebb-nagyobb távolságokra terülnek el. A bejáratnál található, ingyenes térképet érdemes használni, mivel részletesen bemutatja az egyes régészeti leletek helyét, és rövid leírásukat. A tájékoztató épületben Kourion makettje is megtekinthető, emellett ajándéktárgyak, könyvet is vásárolhatóak.

Kourion közelségében, attól csupán néhány km-re nyugatra (a főút mellett tábla is jelzi) egy 400 méter hosszú stadion romjai is megtekinthetőek. Fénykorában akár 7000 néző is élvezhette a falakon belül a sportolók vetélkedését. Utóbbit bárki szabadon látogathatja, belépési díj nincs.

Kourion főbb épületei:
 

A színház
A gladiátorok háza
Achilles háza
Eustolios háza
A nyilvános fürdő

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »