Garda-tó

Garda-tó

Garda-tó (Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava. Területe 369,98 km2, legnagyobb hosszúsága 51,6 km, maximális szélessége 17,5 km, partszakaszának hossza 158,4 km (összehasonlításképp: a mi Balatonunk kb. 50%-al nagyobb, 594 km2-es felszíni területével, 195 km-es parthosszával). A tó vize kifejezetten tiszta, és rendkívül mély: legmélyebb pontján 346 méter, átlagos mélysége 65 m. Olaszország északkeleti részén helyezkedik el. Közúton Bresciától 46 km-re, Veronától 50 km-re, Milánótól 131 km-re, Bolognától 194 km-re, Velencétől pedig 200 km-re fekszik.

A tó északi része keskenyebb, a kulisszákat pedig nagy hegyek biztosítják. Ezen a részen rengeteg sportolási lehetőség adódik: vitorlázás, szörfözés, kerékpározás (remek bicikliutakkal), túrázás, hegymászás, sziklamászás próbálható ki. Itt a táj is izgalmasabb. A szélesebb déli részen kisebb dombok vannak, és a hőmérséklet, valamint a víz is melegebb, de azért délen sem mondható kifejezetten melegnek, még nyáron sem. Errefele kiválóan lehet strandolni, de a strandok gyorsan mélyülők, nem homokosak, hanem a legtöbb helyen kavicsosak-sziklásak (ezért mindenképp érdemes strandpapucsot vinni). A déli rész pezsgőbb is, a nyugalomra, csendre vágyók a tó északi részét válasszák. Akik szórakozni is akarnak, azok pedig leginkább Desenzano del Gardát. Délen nem annyira különleges a táj, mint északon, ugyanakkor gyerekekkel jó rész: állatkert, vidámpark, aquapark, termálfürdők és rengeteg egyéb időtöltési lehetőség is van.

Megszámlálhatatlan programlehetőség, gyönyörű tájak, és sok látnivaló várja a Garda-tóhoz látogatókat. Ciprusfák, pálmafák, olajfák, leanderek, várromok, dombok, hegyek, szép és hangulatos városok is jellemzik. Kevés helyen tapasztalható változatos tájakkal, és állat- és növényvilággal találkozhatunk. A Garda-tónál keveredik a mediterrán és a hegyvidéki hangulat. Különleges, rendkívül sokat nyújtó nyaralási helyszínről van tehát szó, ami nem is elsősorban a strandolásról szól, a víz sem a legmelegebb legtöbbször. Ha strandolni akarunk elsősorban, arra Olaszországban sokkal jobb helyek vannak. Nézzük is hát a Garda-tó városait, a legjobb látnivalókat, kirándulási célpontokat

Riva del Garda

Riva del Garda a tó északi részének központi települése, és a Garda-tó második legnagyobb helye (Desenzano után). A Garda-tó északi csücskében, hegyek lábánál, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. A hegyek a kiváló levegőt is biztosítják. Elképesztő természeti szépségeket kínáló túraútvonalak indulnak innen és számos egyéb sportolási lehetőség is adódik: búvárkodás, horgászat, sziklamászás, hegymászás, tenisz, kenuzás, lovaglás.

Kiváló strand van Rivában. Strandolásra a tó északi partján Riva del Garda a legjobb hely, gyerekkel is. A hosszú, jól felszerelt, vízi sportolási lehetőségeket kínáló, (durva)kavicsos és füves, kristálytiszta vizű Spiaggia Sabbioni strandon sok fa, így sok árnyék is van. Gyakorlatilag egy park és egy strand egyben.

Riva egyik legérdekesebb építészeti nevezetessége a 13. századi Torre Apponale. A 34 méter magas óratornyot a Piazza III Novembrén, a város szívében találjuk. 2 EUR kifizetése, és 167 lépcsőfok megmászása után szép a kilátás.

Ahogy már említettük, rengeteg kirándulási, túrázási, hegymászási lehetőség adódik. Például, a Monte Oro utcából kb. fél óra alatt, könnyű úton érünk el a 200 méter magasan fekvő Bastione erődhöz, ahonnan csodálatos a kilátás a tóra, és a környező településekre. További 1-1,5 órát, már viszonylag nehéz és meredek úton gyalogolva végül 650 méter magasra, a Santa Barbara kápolnához jutunk. A nehéz út miatt inkább tapasztalt túrázók haladjanak tovább. Nem is a kápolna, hanem a kilátás miatt érdemes ide feljönni, amely természetesen még jobb annál, mint amit a bástyánál tapasztaltunk.

Remek kirándulási lehetőség Riva del Gardából az erőműtől délre induló Ponale-út is. A 2 órás, nem túl nehéz hegyi séta folyamán fantasztikus kilátás nyílik a tóra és a hegyekre, és végül a Ponale folyó vízeséséhez érünk. Az út folyamán alagutak, elhagyott házak fedezhetők fel. Az utat kerékpárosok is használják – néha meglehetősen nagy tempóban jönnek lefelé, figyelni kell. És arra is, hogy az út első fele kavicsos, fontos a megfelelő cipő.

Ledro-tó

Érdemes ellátogatni a csodálatos Lago di Ledróhoz is, amely talán a leggyönyörűbb hely a tó környékén. A lélegzetelállító szépségű, idillikus, háborítatlan, csodálatos hegyekkel körülvett öbölben fekvő kristálytiszta tónál csendben, nyugalomban is részünk lehet, és persze lehet fürdeni is. A nyári hónapokban van vízimentő, bár, és mellékhelyiségek is a szolgáltatások részét képezik.

Tenno-tó

Sőt, egy másik kis festői tó is megnézhető Riva del Gardából, a Lago di Tenno. Így Riva del Garda környékén nyaralva akár 3 szép tóban is meg lehet mártózni. 2,5 km2-es területével a Tenno-tó tized akkora, mint a Velencei-tó, és 0,3 km2-el nagyobb, mint a Lago di Ledro. A hegyi tó így akár körbe is sétálható, mely teljes partszakaszán meg is tehető. Kb. fél-1 óra alatt végig is járhatjuk. A zöld erdők által körülvett türkizkék, lebilincselő szépségű tó a vizsgálatok szerint Olaszország legtisztább tava. A Ledro-tóhoz hasonlóan, a Tenno-tónál is csodálatos, nyugodt környezetben úszhatunk egyet – bár a víz elég hideg. Kajakot, vizibiciklit is lehet bérelni. A tóban egy kis sziget is van, ahova át lehet úszni. Vagy nyáron akár átgyalogolni, a víz sekély addig – ezzel ellentétben télen a szigetet szinte teljesen ellepi a víz.

A Tenno-tó környékén megtekintésre érdemes az autentikus kis középkori város, Canale di Tenno is, mely több, “Olaszország legszebb helyei” listán is szerepel. A festői, különleges Canaléban sétálgatva úgy érezhetjük, mintha több száz évet utaztunk volna vissza az időben. Szép a kilátás a Garda-tóra, és a hegyekre is innen.

Torbole

Az északi Torbole sur Garda mindössze 4 km-re helyezkedik el keletre Riva del Gardától. Elsősorban arról ismert, hogy szörfparadicsom, nemzetközi hírű szörfözési központ. Az erős szelek kiváló körülményeket nyújtanak e sport gyakorlásához. A sok fiatal szörfös gondoskodik az éjszakai életről is. Az extrém sportok hívei kanyontúrára is indulhatnak (tapasztalat nem szükséges), Torbole közelében szervez kanyontúrákat a Garda-tó vezető ilyen profilú vállalkozása.

Torbole strandja kiemelkedően jó a Garda-tón belül. Kavicsos, nagyon széles és hosszú, gyönyörű panorámát nyújtó, és gyakran szeles. Sok sportolási lehetőséget nyújt, bár, és étterem is van a területén.

A Torbole felett taláható Nago várromjától csodálatos a kilátás a tóra.

Malcesine

Malcesine városát a Garda-tó északkeleti részén találjuk, Riva del Gardától 18 km-re, délnyugatra. Szép, középkori, hangulatos városka.

Fő látnivalója a Castello Scaligero, Malcesine 13. századi vára. Ennek tornyából remek a kilátás (belépő 6 EUR, diákoknak és 65 éven felülieknek 5 EUR, 3-18 éveseknek 3 EUR). A másik építészeti nevezetesség a 13-14. században épült, a tóparton lévő Palazzo dei Capitani. A belső részében pálmakertet láthatunk.

Kihagyhatatlan program Malcesinéből siklóval felmenni a 2218 méter magas Monte Baldora. A libegő, két szakaszban, 1750 m magasra visz. A második szakaszon panorámás, saját tengelye körül forgó felvonó közlekedik. A végállomástól gyalog érhető el a csúcs, de vízszintesen is indul túraútvonal. Fantasztikus a kilátás a tóra, és a még magasabb hegyekre. A libegő végállomásán kávézók, éttermek is vannak. A hegyen gazdag fauna és flóra, birkák, tehenek, és még alpakák is láthatók. Népszerű programlehetőség, így sokszor sorba kell állni a libegőhöz (akár 1-2 órát is), és nem feltétlenül lesz hely az ablak mellett, de a várakozás megéri. 2 sor van, egy a jegyvásárláshoz, egy pedig a libegőhöz, ezért a jegyet érdemes inkább a közeli turisztikai hivatalban megvenni, illetve korán érkezni. Jegyek vehetők online is. Érdemes tiszta, napos időben feljönni.

Limone sul Garda

Riva del Gardától 11 km-re, a tó északnyugati részén fekszik a festői Limone Sul Garda. Ha autóval mennénk, izgalmas úton, számos alagúton keresztül, sziklafalak látványát csodálva juthatunk ide. Hajóval érkezve pedig a sok régi citromültetvényt csodálhatjuk meg (de ma már csak kevesek termesztenek citromot). Limone sul Garda a Garda-tó egyik legszebb elhelyezkedésű települése. A népszerű nyaralóhely házai mögött meredeken emelkednek a sziklák, a másik oldalon pedig a Malcesine feletti hegyekre élvezhetjük a kilátást. A táj szépségét és romantikáját a buja vegetáció: a citromfák, leanderek teszik teljessé. Érdekesség, hogy nem az olasz limone, azaz citrom szóból kapta a nevét, hanem a latin limes, azaz határ szóból: a 20. század elején itt még Olaszország és Ausztria határa volt. Limonéban szűk, macskaköves utcákon sétálhatunk a régi kőházak között. A hosszú tóparti sétányon pedig számos étteremből és kávézóból lehet választani. Mindezeknek, a szép tájnak, remek hangulatnak köszönhetően Limone sul Gardában mindig elég sok a turista.

Gardone Riviera

A Gardone Riviera olyan, mint egy botanikus kert: változatos vegetáció, parkok, és kertek teszik gyönyörűvé a környezetet. Ez az egyik legelegánsabb, legdrágább hely a tónál, ahol számos nagy értékű villát is találunk. A kis, a Garda-tó nagy részéhez hasonló nyugodt, csendes üdülőhely a tó nyugati részén, Desenzano del Gardától 24 km-re északra helyezkedik el. Fontos információ, hogy bár nevéből, mint Gardone Riviera pont az ellenkezőjére következtethetnénk, de magában Gardonéban nincs strand, errefelé a tóban nem lehet fürdeni!

Két remek látnivalói is van itt. A Vittoriale degli italiani a tó egyik legérdekesebb nevezetessége. Ez Gabriele D’Annunzio olasz író korábbi háza, mely meglehetősen szokatlan, bizarr és furcsa. Az egocentrikus író egy hatalmas emlékművet épített maga köré. A különös, eklektikus berendezési tárgyak tükrözik az író viselkedési sajátosságait. Amfiteátrum, mauzóleum is található a területén. Érdekes, furcsa, különleges, egészen hihetetlen helyszín, érdemes megnézni. A furcsasága mellett, egyben gyönyörű is a villa, a kert, és onnan a kilátás a Garda-tóra.

Botanikus kertjéről, a Heller-kertről is ismert Gardone. A szép botanikus kertben különleges szobrokat is megtekinthetünk, valamint tavacskák látványát is élvezhetjük. Mindezek mellett, nem mondható kifejezetten nagy botanikus kertnek. A Heller-kert domboldalon helyezkedik el, így szükség van felfelé gyaloglásra, ugyanakkor a tetejéről szép a kilátás. 

Saló

Saló Gardone Riviera után délre következő, 11 ezer lakosú település. Arról nevezetes, hogy itt van a Garda-tó mentén a leghosszabb parti sétány (mely talán egész Olaszországban is a leghosszabb). A 3 km-es sétány mellett kávéházak, éttermek sorakoznak, remek, hangulatos sétát lehet tenni. Saló másik meghatározó jellegzetességei a település mögött húzódó dombok, hegyek. Itt van a tó mentén az egyetlen székesegyház is: a 15. század közepén, gótikus stílusban épített Santa Maria Annunziata. De nyaralási célpont kiválasztása szempontjából Saló nem a legjobb, mivel a közlekedési kapcsolatai nem túl ideálisak, innen nehezebb, és hosszabb idő kirándulni, mint a tó más részeiről, valamint vannak Salónál szebb települések is.

Sirmione

Sirmione a Garda-tó déli részén található, óvárosi része egy a tóba benyúló szigetnyúlványon fekszik. Ez a Garda-tó egyik legszebb és legnépszerűbb helye, és még a strand is jó. Termálvízforrás is található a területén. Mivel az egyik legjobb hely a tó partján, nyaranta elözönlik a turisták, kis óvárosában nagy a tömeg – az őszi és tavaszi hónapokban azért jobb a helyzet. A szép óváros szűk sétálóutcáiban rengeteg étterem, fagyizó, és ajándékbolt található.

Sirmione legismertebb nevezetessége a Scaligero erőd. A 13. században épült, Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt, gyönyörűen restaurált várkastélya. A hangulatos várkastély tornyából nagyon szép a panoráma. 

Grotte di Catullo egy régi római villa feltárt maradványai, a hegyfokról csodás kilátással. Érdemes elsétálni (vagy kisvonattal elmenni) a csodás romokhoz, a hangulatos helyszínre.

Simionében van a Garda-tó egyik legszebb strandja, a Jamaica. A félsziget északi csücskénél található, sziklás – kavicsos strand nagyon tiszta, lassan mélyülő (ugyanakkor a csúszós sziklák, és a tóba való nehéz bejutás miatt gyerekkel ugyanakkor csak gumitalpú cipővel ajánlott), de gyakran zsúfolt strand. Standpapucs, vagy strandcipő szükséges, ha itt szeretnénk megfürdeni. Szép, különleges strand, szép kilátással, de fürdésre, napozásra nem a legjobb.

Több másik strand is van Sirmionéban. A központhoz legközelebb, a Rocca Scaligera erőd mellett van egy nagyon kis kavicsos strand, a Grifone. A keleti részen, északabbra, további kavicsos – sziklás strandokat próbálhatunk ki.

A legjobb, és legjobban felszerelt strand Sirmionéhez környékén, a Santa Maria di Lugana keleti részén található Lugana strand. A strand füves – kavicsos – sziklás. Bérelhető vízibicikli, ahogy napernyő és napágy is, van étterem és játszótér a területén. Valamint a Lido Galeazzi strand, mely szintén füves és sziklás. Itt is lehet bérelni napágyat és napernyőt, lehetőség van vízisízésre, wakeboardozásra, vitorlázásra. Van játszótér, strandröplabda pálya, trambulin és ping pong.

Egy kiváló, színvonalas termálfürdőt és wellnessközpontot is találunk Sirmionéban. Az Aquaria Termal Spa a tó mellett, egy szép parkban helyezkedik el. Vannak medencék, pezsgő- és gőzfürdők, és szaunák is.

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda a tó délkeleti részén, a Gardaland vidámparkhoz közel helyezkedik el. Itt található az egyik vasútállomás, így sokan először ezzel a településsel találkoznak a Garda-tóhoz érve. Érdekessége, hogy a tó mellett egy másik víz is hangulatossá teszi: a Mincio folyó csatornái szelik át.

Peschiera del Garda építészeti nevezetessége erődje. Békés, csendes látnivaló a 16. században épített Santuario della Madonna del Frassino nevű szentély, amely a városközpontból 1,5 órás gyaloglással érhető el. A templom, és a szép környezet miatt is érdemes ellátogatni, olyan, mintha visszautaznánk az időben néhány száz évet.

Lazise

Lazisét Bardolinótól 10 km-re, délre, Peschiera del Gardától 15 km-re, északra, a Garda-tó délkeleti partján találjuk. Szép kikötője, középkori vára, és autómentes történelmi városközpontja van. A városközpontot körülöleli a középkori városfal, melynek 3 városkapuján lehet bemenni. Érdekes templomok és velencei villák is láthatók. Igazán karakteres, hangulatos város tehát, valamint nyugodt, csendes is.

Lazisében, annak déli részén, a Spiagga D’Oro kemping területén, egy remek homokos strandot találunk.

Három szórakoztató park, valamint egy állatkert is Lazise közelében található, így gyerekekkel jó ötlet errefelé nyaralni. A legismertebb a Gardaland. Az izgalmas vidámparkon kívül, a Caneva Aquapark, és a Movieland Park, és a Parco Natura Viva vadaspark is Lazise közelében van.

Lazisétől 4 km-re, délkeletre, továbbá a Villa dei Cedri termálfürdőt, és wellness-központot is kipróbálhatjuk. Két, 33-34 fokos termáltóban lehet fürödni, vannak hidromasszázs berendezések: jakuzzik, vízesések, szökőkutak, kaszkádok és gejzírek. A wellnessközpontban sókamrákat, szaunákat, és fényterápiát vehetünk igénybe

Gardaland vidámpark

A híres vidámpark a Garda-tó délkeleti részén, Peschiera del Gardától 3 km-re, Lazisétól 6 km-re helyezkedik el. Van egy akvárium része is, valamint nem kevesebb mint 7 izgalmas hullámvasút, és persze számos egyéb izgalmas játék található a parkban, köztük több vizes játék is, melyek nagy melegben remekül hűsítenek. Hogy mennyire félelmetes egy attrakció azt színkódok jelzik, kék, zöld, és piros sorrendben, a pirosak a leginkább adrenalinpumpálósak. A számos különböző intenzitású játéknak köszönhetően, kisebb és nagyobb gyerekeknek, tiniknek, és felnőtteknek is nagy élményt nyújt a Gardaland Park. A Gardalandban sokszor meglehetősen nagy a tömeg, pláne júliusban, és augusztusban, ill. hétvégente. Ahogy a forgalom is hatalmas tud lenni az odavezető úton.

Caneva aquapark

A vidámparkon kívül, aquaparkban is szórakozhatnak a gyerekek a tó déli részén. Kis- és nagyobb gyerekek is megtalálják itt kedvenc csúszdájukat, attrakciójukat. Az extrém csúszdák pedig a nagyobbak, valamint akár a felnőttek igényeit is kielégítik. Ilyen például a Water Jump, ahol szép ívben érkezünk a végén a vízbe, vagy a Stukas Boom nevű kamikaze csúszda, melyről, 40 méter magasról, szinte szabadesésben csobbanunk. Viszont sokszor a Caneva aquaparkban is fel kell készülni a tömegre, és a nagy sorokra.

Movieland park

A Caneva aquapark mellett található Movieland egy filmes témájú tematikus park. Kisebb, mint a Gardaland, de itt is vannak izgalmas játékok. 1-2 elég egyedi, különleges, más vidámparkokban nem látható attrakció is a része. A vidámparki játékokon kívül, különlegességek a showk, ahol élő filmjeleneteket nézhetünk meg, speciális effektusokkal, színészekkel, kaszkadőrökkel. A Gardalanddel ellentétben a Movielandben nincsenek akkora sorok. Főleg fiatalabb gyerekek számára élvezetes.

Parco Natura Viva

A Parco Natura Viva már nem a tó partján van, hanem a Garda-tótól keletre, Lazisétól 7 km-re működik. Az igen kiváló és elismert, Európa egyik legjobbjának tartott állatkert és vadaspark 1969-ben nyílt. 40 hektáros területén 1500 állatfaj életét figyelhetjük meg. A szafari park részt saját autóból lehet megtekinteni, olyan, mintha egy afrikai szafarizáson vennénk részt (az ablakokat le ne engedjük!). Itt zsiráfok, zebrák, antilopok, oroszlánok, hiénák, gepárdok testközelből, szinte természetes környezetükben, kerítés nélkül figyelhetők meg. Ugyanakkor a nyári napokon ezen a részen szinte forgalmi dugók szoktak kialakulni. A fauna park rész pedig egy “klasszikus”, gyalogosan megnézhető, önmagában is nagyon nagy állatkert. A hatalmas állatkert és a szafarizás együtt akár egész napos program lehet.

Bardolino

Bardolino a tó délkeleti részén, Sirmionétól 26 km-re fekvő kisváros. A kis halászfalu mára csendes, nyugodt üdülőhellyé vált. Bardolino híres remek vörösboráról: a Bardolino környéki napsütötte lankákon kiváló szőlő terem, az ebből készült bor megkóstolható a helyi éttermekben, vagy akár egy közeli borospincét is felkereshetünk. A borkedvelők tehát mindenképp ejtsék útba Bardolinót is Garda-tavi kirándulásuk alkalmával.

Borghetto sul Mincio

Borghetto sul Mincio az egyik legjobb kirándulási lehetőség a Garda-tó déli részéről. A Peschiera del Gardától 12 km-re elhelyezkedő, busszal onnan a 46-ossal elérhető, bűbájos, varázslatos kis helyre érdemes ellátogatni. Maximum fél óra alatt be is járható. A kis falu Olaszország egyik legcsodálatosabb helyének számít. Borghetto legkülönlegesebb érdekességei a több száz éves vízimalmai. A szűk, macskaköves utcák egyik kávézójában vagy éttermében pedig kipihenhetjük a kirándulás fáradalmait. Érdemes megnézni a közeli dombon található várromot is, ahonnan szép a kilátás.

A Borghetto sul Mincio közelében megtekinthető másik érdekesség a tőle 2,5 km-re elhelyezkedő, szintén a 46-os busszal is elérhető, gyönyörű Parco giardino Sigurtá botanikus kert. Kifejezetten nagy park, területe 600 ezer m2. Labirintus és állatsimogató (szamarakkal, csirkékkel, pulykákkal, kacsákkal, kecskékkel) is a részét képezi. 

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »