Milánó

Milánó

Az 1,3 milliós Milánó, Róma után, Olaszország 2. legnagyobb városa, ugyanakkor az ország legfontosabb, legjelentősebb városa. Olaszország ipari fővárosának tartják. A legmodernebb város az országban: ha Róma a “régi”, Milánó mindenképpen az “új”. Kozmopolita, elegáns, nyüzsgő város, elegáns, fényes üzletekkel, forgataggal. Remekül keveredik itt a régi a modernnel, de néhány szempontból, turistaként nem olyan vonzó. Milánó néhány téren mintha nem is Olaszország része lenne, más az atmoszférája: nem színes, inkább szürke, nem ráérős, hanem sietős, elfoglalt, nem művészi, inkább egy üzletorientált metropolisz. Aki Olaszországot szeretné megismerni, az ne Milánóval kezdje. De akinek van türelme és ideje felfedezni, az sok szépséget találhat itt – Milánóban ezek nincsenek annyira szem előtt mint több más európai nagyvárosban.

Milánót nem tartják olyan szépnek, mint más ismert olasz városokat, turistaként sokak szerint inkább a “milánói életstílust” lehet élvezni: az operát, a vásárolgatást, a focit, és az éjszakai életet. A mi véleményünk szerint a belváros egyáltalán nem csúnya, azért rondának nem mondhatjuk Milánót. Szép házak és utcák vannak. De valahogy talán az olaszos karakter, hangulat hiányzik Milánóból, vagy éppen a más híres városokra jellemző egyedi, magával ragadó atmoszféra, és nincs is igazán sok, valóban izgalmas és felejthetetlen időtöltési lehetőség, nincs nagyszámú, csak Milánóban látható, csak a városra jellemző különleges látnivaló, ami több napos kikapcsolódásra adna lehetőséget. Persze azért több világhírű nevezetesség várja az ide utazókat, és itt található a világ leghíresebb festménye, Leonardo da Vinci utolsó vacsorája is.

Milánó komoly vonzereje, hogy innen számos (nagysebességű vonatoknak köszönhetően akár viszonylag messzi) olasz város, több szép tó, vagy akár a svájci Alpok is könnyen és gyorsan elérhető, ezekről a cikk végén, a kirándulási lehetőségek részben lehet olvasni. Milánó látnivalói közül a legjelentősebbeket, legszebbeket az alábbiakban bemutatjuk

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, 96 vízköpőjével, 2245 szobrával lenyűgöző. Ehhez képest meglehetősen egyszerű a belső része. Méretei ugyanakkor lenyűgözőek, 10186 km2-es területével a Szent Péter bazilika, és a sevillai Dóm után, Európa 3., valamint a világ 5. legnagyobb temploma.

Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a mai formáját a 18. században elnyerő klasszicista királyi palota (Palazzo Reale), az érseki palota (Palazzo Arcivescovile), valamint a modern művészeti képtár, a Museo del Novecento (lásd később). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található, valamint rendszeresen érdekes és értékes időszaki kiállítások.

Galleria Vittorio Emanuele II

A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Duómót, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók ebben a bevásárlóutcában, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak – de még McDonald’s is. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak “Milánó szalonjának” (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1877-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Tervezője, Guiseppe Mengoni a Galleria építése közben, az állványzatról lezuhanva hunyt el, röviddel az átadás előtt.

A Galleriában néha embereket látunk forgolódni: a padlóján lévő torinói bika tökén a sarkunkon történő háromszori körbeforgás a legenda szerint szerencsét hoz – annyian forognak ott, hogy a bika hasánál ma már csak egy lyuk látszik. A bikát a Galleria közepén, a McDonald’s-hoz közel keressük.

Teatro alla Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettházának tartják. Olyan művészek léptek itt fel mint Maria Callas vagy Pavarotti.

Santa Maria delle Grazie templom, Az Utolsó Vacsora

A templom építését 1469-ben fejezték be. A II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450×870 cm-es Utolsó Vacsora c. festmény miatt világhírű, azt ezt ábrázoló fal a bombatámadás alkalmával épen maradt. Ugyanakkor a freskó (nem igazi freskó, hiszen nem nedves, hanem száraz falra, temperával festette a mester) állapota az évszázadok alatt folyamatosan romlott, a legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt. Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz.

Basilica di Sant’Ambrogio

A 379-386 között, Szent Ambrus által építtetett bazilika Milánó egyik legrégebbi, és egyik legszebb temploma. Igen érdekes kriptájában megnézhetők Szent Ambrus, és más szentek ereklyéi. Belépve szinte érezni lehet a történelmet, azt, hogy a templom majdnem 2000 éves, és, amennyiben éppen nem lepik el a turistacsoportok, a templom békéje is átérezhető. Végigkövethetjük a kereszténység történetét a katolikus egyház kezdetétől, a Római Birodalmon keresztül addig, míg a kereszténység világvallássá vált.

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Az 1503-1518 között épített, bencés apácák által alapított templom ma múzeumként és koncertteremként működik. Milánó egyik legszebb belső terű temploma, bibliai történeteket ábrázoló freskókkal. A belső szépsége kívülről még nem látható. Két része van, egy publikus, és egy rejtett. A Dóm közelében van, ingyenes, és gyorsan bejárható, emellett nagyon szép, tehát érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a művészet, és a szép templomok. Sokan “Milánó Sixtus-kápolnájaként” emlegetik.

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro

Egy másik szép templom, de inkább belülről impozáns. Szintén ingyenes ide a belépés, tehát mindenképp érdemes betérni, ez is Milánó egyik leghíresebb, legszebb templomának számít. A dóm közelében található, bár kicsit nehéz megtalálni. A kis templomról kívülről nézve nem is gondolnánk, milyen szép freskók, kápolnák vannak benne, és micsoda optikai illuziót hoztak létre, melynek köszönhetően sokkal nagyobbnak tűnik, mint kívülről. A legtöbb látogató elámul, hogy a jelentéktelen homlokzat után milyen szép a templom belső dekorációja. Egy 876 óta álló kisebb bazilika helyére 1472-1482 között építették reneszánsz stílusban, de ma is láthatók 9. századi oszlopfők és falrészletek.

Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne: képtárnak (15-18. századi művekkel), iparművészeti múzeumnak, bútormúzeumnak, hangszermúzeumnak, régészeti múzeumnak, és egyiptomi múzeumnak ad helyet. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.

A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból (Torre Branca) csodálatos kilátás nyílik a városra, az 5 EUR-s belépő megéri a toronyba. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Chiesa di San Bernardino alle Ossa

A Dómtól 5 perces gyaloglással elérhető, 13. században épített, de leégett, végül 1776-ban felszentelt templom csontrakási miatt ismert és látogatott. A templom belső részéből, jobb oldalról elérhető kis kápolnájának falát a padlótól a plafonig emberi koponyákkal és csontokkal “díszítették”. A csontok azért kerültek ide, mert 1210-ben a szomszédos temetőben elfogyott a hely. Érdekes, lélegzetelállító, egyedülálló, bizarr, kissé félelmetes látnivaló. Közvetlenül mellette a 11. századi Santo Stefano Maggiore templom látható.

Navigli

A Navigli egy hangulatos, nyüzsgő negyed, ahol a csatornák mentén éttermek, kávézók, bárok, üzletek helyezkednek el. A hangulat mellett az éttermek miatt érdemes idelátogatni – mindenképpen sötétedés után. Itt Milánó egy teljesen másik, és igen érdekes arca tapasztalható meg.

Bosco Verticale

Ha a Porta Garibaldi környékén járunk, vagy több időnk van Milánóban, érdemes megnézni ezeket a különleges épületeket is. A 2009-2014 között épített, többszörösen díjnyertes 2 toronyház (az egyik 111 méter, a másik 76 méter magas) erkélyein, teraszain fák nőnek (több mint 700), így egy varázslatos függőleges erdőt alkotnak. A Bosco Verticale az építészet és a természet csodálatos kombinációja.

Piazza Gae Aulenti

Gae Aulentiről, a 2012-ben elhunyt híres olasz építészről, a párizsi Orsay múzeum, és Pompidou központ tervezőjéről nevezték el ezt a kör alakú teret. Az utcaszint felett 6 méterrel található tér 2009-2011 között épült. A modern építészet, a metropoliszok, a futurisztikus helyek kedvelőinek tetszését fogja elnyerni a lenyűgöző, felhőkarcolókkal, modern épületekkel körülvett, modern szobrokkal, szökőkutakkal díszített tér, ahonnan szép a kilátás is Milánó magas házaira. Akiket nem érdekel a modern építészet, azoknak nem szükséges a tér miatt, ami kívül esik a többi nevezetességtől, ide kijönniük. Nyáron sokszor szinte csak itt lehet Milánóban igazán hűsölni, ugyanis itt mindig van szellő. A tér környékén remek a hangulat, több üzlet, és étterem is található.

Via Monte Napoleone

Az elegáns és drága utcában ékszerboltok, és a nagy divatházak fényes üzletei sorakoznak. A világ egyik “divatfőutcájának” tartják, mivel Milánó a divat fővárosa, és a Via Montenapoleone a város fő divatutcája. A világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, és székhelye is itt van. A Via Monte Napoleone a II. Világháború után vált a párizsi Rue du Faubourg Saint-Honoré, a római Via Condotti a londoni Bond Street és Oxford Street vagy a firenzei Via de’ Tornabounihoz hasonló jelentőségű divatutcává. A Via Monte Napoleone mellett a környék több másik utcája is Milánó divatközpontjához tartozik. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »