Nápoly

Nápoly

Az 1 millió lakosú Nápoly (olaszul: Napoli) Róma és Milánó után Olaszország 3. legnagyobb, és egyben Dél-Olaszország legnagyobb városa. A világ egyik legrégebbi, ma is lakott városa, kb. Kr.e. 680 óta megszakitás nélkül élnek itt emberek. A város történelmi városközpontja, mely 1700 hektáros területével Európában a legnagyobb történelmi városközpont, a Világörökség része. Számos történelmi műemlékének köszönhetően Nápolyt „élő múzeumnak” is nevezik. Nápoly a pizza szülőföldje, a világ legelső pizzériája, az 1830-ban megnyitott Antica Pizzeria Port’Alba még ma is működik a Via Port’Alba 18 cím alatt (bár az nem mondható a város legjobb pizzériájának, inkább, például, a híres L’Antica Pizzeria da Michele-t, vagy az egészen kiváló Sorbillo pizzériát próbáljuk ki). A városnak csodálatos fekvése, és hamisíthatatlanul olaszos hangulata van.

De Nápolyban nem minden fenékig tejfel: hatalmas a korrupció, de ami az ide látogatókat leginkább érinti, hogy egyesek túl kaotikus, hangos, koszos, zsúfolt városnak tartják, valamint éjjel veszélyes is lehet, de nappal is érdemes figyelni a zsebtolvajokra. A város szegény, és szemetes, sok részén nem nagy élmény sétálni. Viszont sokaknak éppen hogy vonzó hogy itt igazi élet van, egy vibráló, élő város, mely az arra fogékonyak számára életre szóló élményt nyújthat. A város itt nincs olyan „karbantartott” állapotban, mint sok más népszerű európai nagyváros, de egyesek ezt is vonzónak tartják, azt mondják, a kosz, és a graffitik is hozzátesznek a város igazi arcához. És persze amellett, hogy szemetesek az utcák, minden graffitis, még a történelmi műemlékek is, ne feledjük, hogy mennyi csodálatos látnivaló van itt!

Azt is meg kell említeni, hogy remek adottságai mellett Nápoly elsőrangú bázisként szolgálhat számos gyönyörű hely felfedezéséhez. Mint pl. Pompeji, Vezúv, Capri, Procida és Ischia szigete, vagy az Amalfi-part. Részletes eljutásokról, belépőjegyekről ezekről a helyekre a leírás végén, a Nápoly környéke, kirándulási lehetőségek részben írtunk.

A Piazza Garibaldi és a Piazza Plebiscito között elhelyezkedő régi történelmi városközpontban középkori, és római kori műemlékek láthatók óriási töménységben.

A történelmi városközpont egyik legszebb látványossága, egyben Nápoly egyik legjobbra értékelt látnivalója a Cappella Sansevero. Az 1590 körül épült kápolnában a késői barokk művészet 30 csodálatos műalkotása tekinthető meg. A legismertebb szobor Guiseppe Sanmartino műve, az 1753-ban alkotott Krisztus a lepel alatt.

Duomo (ingyenes belépés) Nápoly hatalmas katedrálisa. A 14. században épült, de miután a 17. században egy földrengésben megsérült, barokk stílusban építették újjá. A gyönyörű dómban a város védőszentjének, Szent Januáriusznak a vérereklyéjét őrzik. Az ereklyét minden évben szeptember 19-én kihozzák a templomból. Az egyébként szilárd vér ilyenkor cseppfolyósodik. Ezt sokan Isteni csodának tartják, de a tudományos magyarázat szerint egy olyan, már a középkorban is elérhető vegyi anyagot adtak a vérhez, amely azt mozgás hatására cseppfolyósítja

Santa Chiara egy komplexum: maga a templom, kolostor, múzeum, és a kripták. 1310-1340 között épült, de a II. Világháborúban majdnem teljesen leégett, végül 1953-ra restaurálták. Ha valaki magát a templomot önmagában nem is keresné fel, kolostorának gyönyörű kertjei miatt érdemes – egy igazi oázis a nyüzsgő Nápolyban, és szinte az egyetlen hely, ahol nincs grafiti.

Gesú Nuovo (ingyenes belépés) a történelmi városközpont nyugati részén van az azonos nevű téren. Eredetileg egy 1470-ben épült palota volt, majd 1580-ban a Sansverino-család eladta a jezsuitáknak, akik templommá alakították. Egy gyönyörű, kidolgozott, igazán különleges barokk templom, kívülről látva még nem is gondolnánk hogy bent milyen gazdagságot tapasztalunk.

Napoli Sotterranea , azaz a „földalatti Nápoly” egy, a Nápoly óvárosa alatt húzódó barlangrendszer. Bejárata a Piazza San Gaetano, 68 címen van, az L1 metró Dante állomásától 700 m-re. Érdekes túrát tehetünk innen az alagutak, vízvezetékek, csatornák, bányavájatok, katakombák föld alatti világába, bár csak egy szakasza látogatható. Nagyon-nagyon érdekes, lenyűgöző, Nápoly óvárosába járva nem is gondolnánk, hogy mi húzódik a lábunk alatt. Sötét, szűk hely, tehát klausztrofóbiásoknak és túlsúlyosoknak nem ajánlott, illetve megemlítendő az is, hogy le- és felfele 120 lépcsőt kell megmászni.

Az óváros egyik leghíresebb utcája a Via San Gregorio Armeno, egy szűk, mindig nyüzsgő, hangulatos bevásárlóutca. De a nyüzsgésre akár azt is mondhatjuk, hogy káosz, zsúfoltság, és kosz, ki milyen hangulatban van, kinek hogy tetszik. Az utcát hagyományos betlehemi figurákat készítő mesterek műhelyei szegélyezik. Az utcában egy barokk templom, az azonos nevű San Gregorio Armeno templom áll, amely 1574-1579 között épült.

A másik zsúfolt utca Nápolyban a szintén „kaotikusan energikus” Spaccanapoli. Ugyan Spaccanapoliként ismert, de így nem találjuk meg a térképen, hivatalos neve: Via Benedetto Croce. Itt Nápoly élettel telisége még a többi utcánál is jobban megtapasztalható. Jellegzetes, hamisíthatatlanul nápolyi utca. Ezeknél az utcáknál valamivel „pihentetőbb” a tengerparton lévő, békés, a tengerre és a Vezúvra gyönyörű rálátást nyújtó Via Francesco Caracciolo, ahol mindenképp érdemes végigsétálni.

A Piazza del Plebiscito Nápoly legnagyobb tere, ahol Nápoly 2 híres látványossága, a Királyi Palota, és a San Francesco di Paola templom áll. A 17. századi Királyi Palotában (Palazzo Reale Napoli) betekintést nyerhetünk a korábbi fényűzésbe, impozáns szobák és festmények sorakoznak.

A 19. századi San Franesco di Paola templom inkább kívülről, mint belülről érdekes, a Királyi Palotával ellentétben, melybe külső megjelenése alapján talán be se mennénk, de belülről rendkívül díszes. A térhez legközelebbi metrómegálló: L1 vonal, Toledo.

A tér mellett, a Vico del Grottone, 4, cím alól (valamint a másik bejárata a Via Morelli, 61 alól, a Morelli parkolón belülről) érhető el a Tunnel Borbonico, azaz a Bourbon-alagút. A királyi palotát a Piazza Vittoriával összekötő alagút építését 1853-ban II. Ferdinánd király rendelte el, hogy a királyi család ezen keresztül menekülhessen, valamint a palotát védő katonák utánpótlását ezen keresztül lehessen biztosítani. A II. Világháború alatt a helyiek az alagutat menedékként is használták a bombázások elől. Az alagútban az évszázadok alatt felgyülemlett szemét, pl. autóroncsok is találhatóak. Erre is azt kell mondanunk, hogy az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb programlehetőség a városban.

A Piazza del Plebiscito melletti Piazza Castellón álló Castel Nuovo (Új Vár) Nápoly egyik jelképe, és leghíresebb szimbóluma. A 13. században építtette Anjou Károly, de azóta többször bővítették és átépítették. A volt királyi palota ma múzeumnak ad otthont.

A „tojásvár” azaz a Castel dell’Ovo egy vár a tengerpart mentén, kávézók közelében. Egy szép, pihentető hely a hektikus városban, tetejéről szép kilátásban gyönyörködhetünk. Ingyenes felmenni, igazából itt sok más nincs is, csak a szép látvány, és a nyugodt környezet. Neve, hogy tojásvár onnan ered, hogy a legenda szerint Vergilius egy bűvös tojást tett a vár egyik szobájában felfüggesztett vaskalitkába, és azt mondta, ha az eltörik, a vár urának, és a városnak katasztrófákkal kell szembenéznie, de ameddig épségben van, az uralkodót, és a várost a tojás megvédi.

Castel Sant’Elmo egy másik nápolyi vár csodás, a tojásvárnál még jobb kilátással, ez már belépős. A középkori erőd a város legmagasabb pontján van, ahonnan a 360°-os panoráma lélegzetelállító, emellett egy csendes, nyugodt hely. A vár mellett a Certosa San Martino kolostor található

A Nápoly Óvárosa részben említett Napoli Sotterranea, és az utána említett Buorbon-alagút mellett egy harmadik érdekes földalatti hely a San-Gennaro katakombák (Catacombe di San Gennaro). Ez Nápoly egyik legérdekesebb látnivalójának számít, főleg a katolikusok, és a történelem kedvelőinek számára. Az Incoronata Madre del Buon Consiglio templom alatt található földalatti ókeresztény temetőbe angol és olasz nyelvű vezetett túrákat tartanak, melynek keretében érdekességeket lehet hallani az ókeresztény temetkezési szokásokról és technikákról, a régi nápolyiak hitrendszeréről, valamint az ókeresztény és pogány művészet szemtanúi is lehetünk. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »