Palermo és környéke

Palermo és környéke

Palermo Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigetének a fővárosa. Egzotikus, már kicsit afrikai hangulatú, de emellett kaotikus város, szép látnivalókkal. Egykori tündöklése mára megkopott, kosszal, romos részekkel, zsúfoltsággal, szegénységgel, kifejezett nyomornegyedekkel is találkozni itt, nem mindenki tetszését fogja elnyerni, de Szicíliában járva érdemes felkeresni.

Ugyanakkor, hogy mindezek mellett milyen jelentős és figyelemre méltó látnivalók vannak erre, mi se bizonyít jobban, mint hogy 2015-ben Palermo arab-norman épületei, valamint Cefalu és Monreale székesegyháza (ezek is bemutatásra kerülnek az alábbiakban) felkerült a Világörökség listájára. Olaszországban egyedülálló az a kulturális és építészeti sokszínűség, ami Palermót jellemzi. A városra jellemző a street-food nagy választéka, valamint a (sokszor kaotikus, koszos) piacok egyvelege is. A látnivalók itt nincsenek egymáshoz annyira közel, valamint az utcahálózat egy labirintushoz hasonlít, könnyű eltévedni. Nápolyhoz és Genovához hasonlóan sajnos itt sem a legjobb közbiztonság, és sok a zsebtolvaj (akik akár motorról „támadnak”), valamint autótolvajok is jellemzők Palermóra. Erőszakos bűncselekmények azonban kevésbé, a turistáknak azért nem félve kell ide elindulni, és a közbiztonság rossz hírnevét a statisztikák sem támasztják alá. De sötétedés után azért érdemes odafigyelni. Palermóból szép kirándulási lehetőségek is adódnak, mint pl. Ustica, Cefalú vagy Monreale.

A Palazzo dei Normanni és a Capelle Palatina Palermo legfigyelemreméltóbb nevezetessége. A Palazzo dei Normanni Európa legöregebb királyi palotája. A 9. századi arab palotát a 12. században alakították át a normann királyok igényei szerint. Szicília normann uralma alatt a Palazzo volt a királyok palotája. 1947 óta Szicília regionális parlamentjének a székhelye. A palazzo földszintjén található Capella Palatina, azaz az udvari kápolna a palota egyik legszebb része. 1132-ben épült, egy 1080-as kápolna alapjaira. Arab és nyugati hatások is megfigyelhetők a belső térben. Figyelemre méltóak a konstantinápolyi művészek által készített, a világ legszebbjei közé tartozó mozaikok, és a római oszlopok.

A Piazza Pretoria szép, 16. századi szökőkútjáról nevezetes (Fontana Pretoria). Amilyen szép a szökőkút, olyan sötét a története: a szobornak otthont adó tér kialakításához több házat is leromboltak. Emiatt, és a meztelen szobrok miatt a „szégyen szökőkútjának” is hívják.

A palermói székesegyház építése 1185-ben kezdődött meg, de a 12. századi állapotából ma már nem sok látszik, bár néhány helyen megfigyelhetők az eredeti normann építészet alkotásai. Sok bővítés, módosítás, és restaurálás után a mai formája a 18. századra alakult ki. Nem tartozik Olaszország legszebb templomai közé, de érdemes megnézni, elámulni hatalmas méretein. Több király és császár síremlékét is megtekinthetjük.

Illetve a fő attrakció 131 lépcső megmászása után, felmenni a tetőre, ahonnan a városra irányuló kilátásban gyönyörködhetünk. A székesegyház előtt egy szép kert helyezkedik el.

A Matrorana, hivatalos nevén a Santa Maria dell’Ammiraglio templom gyönyörű, eredeti 12. századi, bizánci aranymozaikjairól ismert. Nem kifejezetten vonzó külső homlokzata alapján nem is gondolnánk, belülről milyen szépségeket tartogat. 1143-1151 között épült. A templom közvetlenül a városfal mögött áll, Palermo központjában.

Teatro Massimo

Ez Olaszország legnagyobb, és Európa 3. legnagyobb operaháza a párizsi és a bécsi után. 1897-ben nyílt meg, jelenleg 1350 néző befogadására alkalmas.

Operaelőadások megtekintése mellett 30 perces vezetett túrára is lehetőség van a gyönyörű épületben,

Orto Botanico

A 30 hektár területű botanikus kert története 1779-ig nyúlik vissza. Nem mondható se Európa, se Olaszország legszebb, legrendezettebb botanikus kertjének, az olasz kertekre egyébként is jellemző, hogy nem hasonlíthatók a francia vagy angol társaikhoz. Ennek ellenére egy kellemes, árnyékos hely a forró Palermóban, egy nyugodt oázis a hektikus városban. Trópusi és szubtrópusi fák, és növények, kaktuszok, kis tavacskák, és szobrok tekinthetők meg. A fák között papagájok is láthatók. Ugyanakkor sok a szúnyog, és a légy is.

A Kapucinus katakombák a város különleges, bizarr látványossága. A Via dei Cappuccinin lévő kapucinus kolostor szövevényes pincéiben a falak mellett koporsókat, fölöttük pedig (1881-től) falra aggatott, természetesen mumifikálódott, ruhás holttestek találunk. A 16. századtól az apát parancsára „temették” így a halottakat, hogy a szerzetesek emlékezzenek az elmúlásra és fel tudjanak készülni a halálra. E különös, nem ritkán borzadályt keltő folyosónak a kereken 8000 szárazmúmiával sok látogatója akad.

Mondello

Mondello egy kis tengerparti falu, mely Palermótól rövid buszozással elérhető. Ez a Palermóhoz legközelebbi strand, ennek megfelelően zsúfolt is, és sokszor nem a legtisztább. Ugyanakkor egy kifejezetten szép, hosszú, homokos part, mely 2 szikla között fekszik. Palermo káosza után ez egy igen kellemes hely. Napernyő, és napágy bérlésére lehetőség van, de elég drágán, 20 EUR körüli áron. A helyi éttermekben tésztákat, és halételeket kóstolhatunk.

Monreale

A 30 ezer lakosú Monreale Palermótól 15 kilométerre, délre fekszik. Lenyűgöző mozaikokkal díszített székesegyházáról ismert, mely a normann építészet egyik legkiválóbb példája az egész világon, és Szicília egyik legfontosabb műemléke. Ugyan nem annyira szép, mint a cefalúi dóm, vagy a Palazzo dei Normanni mozaikjai,ez a legnagyobb összefüggő bizánci mozaik Olaszországban. A mozaikok Ószövetségi és Újszövetségi történeteket, valamint Jézus tanításait ábrázolják. A mozaikok mellett a templom 12. századi kerengője is igazán megkapó. A katedrális 1174-1182 között épült.

Cefalú

A 14 ezer lakosú város Szicília egyik fő turistaattrakciója, és legszebb helye. Szép elhelyezkedése, festői, autentikus óvárosa, homokos tengerpartja mellett értékes látnivalókat is kínál. 1140-től épített dómja egész Szicília egyik legfontosabb attrakciója, a normann építészet egyik leglenyűgözőbb példája, látképe uralja Cefalút. Nagy részében még ma is a 12. századi részek láthatók. Ingyen megtekinthető. A templomot II. Roger, Szicília királya építette, miután egy hajótörés után a város tengerpartján lelt menedéket. Ezután, Máriának hála, hogy megmenekült, felépítette a templomot. Mindenképp kerüljük meg a dómot, és nézzük meg hátulról is! A dóm egy nyüzsgő, szép téren helyezkedik el, ahol éttermek, cukrászdák találhatók – persze ezek drágábbak, mint a kevésbé központi helyeken lévő vendéglátóegységek.

Cefalú strandja homokos, és tiszta, melynek gyönyörű háttérrel szolgál az óváros. Palermo környékének legszebb strandja. A strandon lévő beach bárokban meg lehet ebédelni, vagy elfogyasztani egy koktélt.

Ustica

A kis, 8 km2 területű sziget lakossága 1330 fő. Palermóból komppal 2,5-3 óra, míg szárnyashajóval 75-90 perc alatt elérhető. Szép, zöld sziget, kristálytiszta tengervízzel, a búvárok paradicsoma, a környék merülési paradicsoma, ahol számos búvárközpont található.

A sziget, érkezés után, robogóval, vagy hajóval járható be. Itt homokos strand nincs, inkább vulkáni eredetű, fekete, kavicsos, sziklás öblök, de persze fürdeni lehet. A szigetnek elég szomorú a történelme: az olasz fasizmus idején, az 1950-es években börtönszigetként működött, 1980-ban pedig egy utasszállító repülőgép zuhant le a sziget közelében.

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »