Pisa

Pisa

Ki ne hallott volna már a pisai ferde toronyról? Valljuk be, ha az nem dőlt volna meg, sokkal kevesebben látogatnának ebbe a 90 ezer lakosú, a Dóm tértől eltekintve, olasz szinten viszonylag jellegtelen kisvárosba. Amely persze a tornyon kívül Galileo Galileiről is ismert, akinek ugyanakkor híres kísérlete, melyben a ferde toronyból két különböző súlyú testet dobott le, hogy bebizonyítsa hogy az esés sebessége független a tárgy súlyától, a legtöbb tudós szerint soha nem történt meg, ez csak legenda.

De csupán a ferde torony, és a Piazza dei Miracoli miatt, ahol a torony áll (vagy dől), sokan ellátogatnak ide Firenzéből, vagy máshonnan, és nem is bánják meg. Egy napos kirándulást mindenképp megér a város. Valamint Pisa remek bázis Toszkána felfedezéséhez, firenzei kirándulásokhoz is, mivel (pláne Firenzéhez képest) kedvező szállásárakat kínál, és jó a közlekedési összeköttetése. Pisa a ferde tornyon, és a csodák terén kívül tényleg csak 1-2 nevezetességet tartogat, melyeket az alábbiakban bemutatunk. Egyébként Pisa, a II. Világháború bombázásai miatt elég modern városnak számít, de az új épületek is mediterránok, olaszosak. A város a 12. században alapított egyeteméről is híres, a sok egyetemista meghatározza a város hangulatát nappal és éjjel is. Pisa Firenzétől 85 km-re fekszik, vonattal 45-60 perc alatt elérhető, ezért akik Firenzébe látogatnak, könnyen megnézhetnek egy másik híres várost is, ill. Pisa meglátogatása esetén szinte kötelező Firenze is.

A világ egyik leghíresebb tornya a Dóm téren fekvő katedrális harangtornya. Sokaknak életre szóló élményt jelent megnézni, melyet ahhoz hasonlítanak, mint amikor először látják az Eiffel-tornyot. Bedőlésének oka az, hogy túl puha és nem elég vastag alapra, homokos-agyagos talajra épült. 1173-1372 között épült, három fázisban 199 évig. Alacsonyabb oldalán 55,86, magasabb oldalán 56,67 m magas.

Dőlése, amely végül azt eredményezte, hogy a világ egyik leghíresebb épülete lett, a második szint befejezése után, 1178-ban kezdődött. Az építkezés ezután majdnem egy évszázadig állt, mivel a Pisai Köztársaság folyamatosan hadban állt, így a gyenge, nem elég vastag alapnak volt ideje leülepedni. E kényszerszünet nélkül sokak szerint a torony összedőlt volna. Ettől függetlenül az évszázadok alatt egyre tovább dőlt, hiába építették a magasabb szinteket úgy, hogy a dőlést kompenzálja, és helyezték még a harangot is úgy el. 1990-2001 között a torony stabilizálása miatt a dőlés szöge 5,5°-ról 3,99°-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a torony teteje vízszintesen 3,9 m-rel arrébb van, mintha a torony egyenes lenne. A felújítás után azt nyilatkozták, hogy a torony 300 évig stabil marad.

A toronyba a felújítás 2001-s befejezése, annak stabilizálása óta ismét fel lehet mászni.

A Piazza dei Miracoli, magyarul a Csodák tere (korábban Dóm térnek hívták) az UNESCO Világörökség része. Itt található a ferde torony, a Dóm, a keresztelőkápolna és a temető.

A középkori Dóm építése 1064-ben kezdődött. A fehér márványból épített dóm belülről ugyanolyan díszes és szép, mint kívülről. Sok gyönyörű kis festmény és szobor csodálható meg benne, mennyezete is csodás. Szinte mindenkinek tetszik a csodálatos belső és külső építészete, tehát a ferde torony mellett a Dómról sem szabad elfeledkezni. Ingyenesen is be lehet lépni, de akkor 2 órát kell várni a bebocsátásra. Akik ezt nem szeretnék, 5 EUR-ért kaphatnak jegyet, mellyel a Dóm, és a keresztelőkápolna is megnézhető.

A dóm Keresztelőkápolnáját (Battistero di San Giovann) 1152-1362 között építették, román, valamint már gótikus stílusú is. 54,86 m magasságával, 107,25 m-s kerületével Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnájának számít. A tetején lévő Keresztelő Szent János szoborral együtt néhány cm-el magasabb a ferde toronynál. Akusztikája kitűnő, sokszor becsukják az ajtókat, és ezt demonstrálják is.

A Campo dei Miracoli további nevezetessége a Camposanto, azaz a temető, egy gótikus kerengő, melyet 1278-ban kezdtek építeni, így ez a tér legfiatalabb műemléke. A Camposanto építészete is szemkápráztató, és ez egy békésebb, csendesebb hely is, ide már kevesebb turista jön be.

Chiesa di Santa Maria della Spina

A dóm mellett Pisa másik szép temploma. Az Arno folyó mellett, a Solferino-hídnál álló kis gótikus templomot 1230-ban építették fel. 1871-ben nemes egyszerűséggel lebontották, és egy magasabb részen kőről kőre újjáépítették az Arno folyó veszélyes beszivárgása miatt. Nagyon aranyos, kedves kis templom, mintha a nagy templomok kicsinyített változata lenne. Kis mérete ellenére szinte nagynak tűnik díszítettsége, és stílusa miatt.

A dómmal ellentétben, belső része nem díszes, igen egyszerű. A templomban tapasztalható csend és a békesség miatt ugyanakkor érdemes lehet bemenni 

A Piazza dei Cavalieri, azaz a lovagok tere Pisa másik híres látnivalója a csodák terén kívül. A Piazza dei Miracolitól rövid sétával elérhető (vagy pedig már odafele, útban a ferde toronyhoz szinte biztos, hogy belebotlunk). A római és középkori Pisa központja, ma többek között egy fő egyetemi épület működik itt (az 1562-64 között épült Palazzo della Carovanában). Az egyetemi épületen kívül még több szép palazzo áll a Piazza dei Cavalierin.

A téren két templom is van. A Santo Stefano dei Cavalieri 1565-1569 épült, homlokzata a dómhoz hasonlóan fehér márványból készült. A San Rocco egy kis templom, 1575-re épült fel. A Piazza közepén I. Cosimo de’ Medici szobra áll, mely 1596-ra készült el, a szobor előtt egy szökőkút.

Giardino Scotto

Az Arno-folyó partján, a vasútállomástól negyed órás gyaloglásra, északkeletre, a Ponte della Fortezza és a Ponte della Vittoria hidak között elhelyezkedő, szép, csendes, árnyékos parkban megpihenhetünk egy meleg nyári napon. A növények, fák, ösvények, ivókutak, padok mellett egy remek játszótér is található benne. A kert egyik oldalán megfigyelhetjük a régi városfalakat, és a 15. századi Cittadella Nuova erődöt.

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »