Taormina

Taormina

Taormina kisváros az Olaszországhoz tartozó Szicíliában. Az ókorban görög gyarmat volt. I. e. 400 körül alapították meg.

Látványosságai

Görög színház

  • Az Isola Bella egy megkapóan szép természetvédelmi terület Taorminától délre. A városból turistautakat szerveznek a Capo Sant’ Andrea-i grottákhoz. Taormina szélsőségesen hegyvidéki területre épült föl. Az Etnától 45 perces autóúttal lehet eljutni a városba.
  • görög színház, a teatro greco eredetileg valóban görög építésű: hellén telepesek emelték a Kr. e. 3. századbanII. Hierón uralkodása idején. A ma látható romok azonban már a római korban, a 2. században újjá- és átépített színház maradványai: ez már alkalmas volt gladiátorjátékok megrendezésére is. 109 méteres átmérőjével ez Szicília második legnagyobb színháza (a szürakuszai után). 5400 néző befogadására volt alkalmas. Ma is gyakran használják koncertek, valamint opera– és színielőadások megtartására.
  • San Nicolò bazilika. Normann-kori katedrális egy kis téren áll. Homlokzatán hornyolt oszlopok között domborműves, kőkeretes ajtó látható. A homlokzat ékessége a bejárat fölött látható rózsaablak (a 16. századból). A templom bal oldalán 15. századi kapu található, kőkerettel; indás virágmotívummal díszítve.
  • Naxosz romjaiNaxosz Szicília első ógörög telepesvárosa volt. Kr. e. 403-ban Nagy Dionüsziosz bosszúból lerombolta, mert a város a Szürakusza és Athén közti háborúban az utóbbit támogatta.

Olaszország mesebeli tájai közül is kiemelkedik az egzotikus Szicília. A déli sziget legszebb látnivalói között találjuk a festői Taormina városát, mely magasan a Földközi-tenger hullámai felett néz farkasszemet az Etna vulkáni kúpjával.

Taormina egyedi elhelyezkedése már több ezer évvel ezelőtt vonzotta a szépre érzékeny lelkületűeket – az első körben a görögöket, az ő uralmuk idejéből származik a rengeteg művészt megihlető színház. A város ma is nagyon népszerű, de elhelyezkedése miatt nehéz lerohannia a tömegturizmusnak – így ha estefelé vagy a reggel még enyhébb óráiban érkezünk, akkor nem kell rengeteg emberrel megosztani a főutcai séta élményét.

A magas, jól védhető szirtre épült város nagy előnye, hogy főteréről csodás kilátás nyílik a tenger és az Etna felé – ez a látvány szinte semmihez sem hasonlíthatóan szép. Itt állva megértjük, miért rajongott annyira sok író és költő, utazó és képzőművész Taormina egyedi és különleges hangulatáért.

Taormina mellett a tengerpart is nagyon szép szakaszokat rejt – a leghíresebbek a város alatt található kis öblök, melyek közül Isola Bella emelkedik ki egyedülálló szépségével. A szárazfölddel kis földnyelv köti össze ezt a sziklás kis szigetet – a látvány rengeteg képeslapon köszön vissza, a kavicsos tengerparton pedig fenyők árnyékában hűsölhetünk. 

További informácio: www.utazaom.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »