Catania

Catania

Catania Szicília második legnagyobb városa Palermo után. Érsekségi székhely és itt található a sziget legréggebi egyeteme is. A városképet barokk – egyházi és világi – épületei, ókori és modern műemlékei határozzák meg. Catania az úgynevezett Piana di Catania területén fekszik, ami nem más, mint egy termékeny síkság az Etna és a tenger között. Érdemes meglátogatni Cataniát, ha Szicíliában járunk, mert sok látnivalót tartogat és egy fontos kereskedelmi és ipari város, ahol zajlik az élet.

A város környékén pedig kirándulni is tudunk, meglátogathatjuk az Etnát, Szicília keleti részének csodálatos látnivalóit és természetesen szép strandjait is.

Most pedig vegyük sorra a város legfontosabb és legszebb látnivalóit.

Piazza del Duomo: Catania főtere, ami már a 17. század vége – 18. század eleje óta a város központját jelképezi.  A téren található a Porta Uzeda (1696), a katedrális (1730-1739), Sant’Agata (1737-67), az Elefánt-kút (1736) és a Palazzo del Municipio (1741) mind-mind Giovanni Battista Vaccarini munkáját  dicséri.

Via Garibaldi: a Piazza del Duomo délnyugati sarkából indul, a Piazza Mazzinin át a Porta Garibaldi irányába tart Catania legforgalmasabb útja a Via Garibaldi.

Szent Ágota-katedrális (Basilica Cattedrale Sant’Agata): a katedrális azon a helyen épült, ahol egykor Szent Ágota mártír halált halt (251). A cataniai érsekség széhhelye 1859 óta. Sajnos az épület többször megsemmisült és újjáépítették, ez az Etna kitöréseinek és számos földrengésnek köszönhető. Vincenzo Bellini – híres olasz zeneszerző – sírja is itt található.

Capella della Madonna: egy normann kápolna, ahol két szarkofágot nézhetünk meg, egy rómait és egy középkorit. A kereszthajó jobb oldalán fekvő bejáraton keresztül juthatunk be ide, ami Giovanni Battista Mazzolo (1545) tervei alapján készült.

Szent Ágota-kápolna (Capella di Sant’Agata): a kereszthajó jobb oldalának egyik legjelentősebb látnivalója a Szent Ágota-kápolna, amit egy kovácsoltvas kapuval zártak le. Az oltáron található márvány triptichon Antonello Freri (16. század) munkája.

Szent Ágota-zárda temploma (Badia Sant’Agata): 1735 és 1767 között épült a zárda, ami a katedrális északi részével szemben található. A templom épülete impozáns és egy nyolcszögletű kupolával is büszkélkedhet.

San Placido: Cataniában rengeteg templom van, a San Placidot is érdemes meglátogtani. Homlokzata Stefano Ittar (1769) munkáját dicséri.

Massimi Bellini színház (Teatro Massimo Bellini): ha a Via Teatro Massimon áthaladunk, akkor a Piazza Bellinin megtaláljuk a Bellini színház csodálatos, neoreneszánsz stílusú épületét, amelyet 1890-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt. Bellini Norma című operáját játszották itt először Maccagnini és Moschetti nevéhez fűződik a faragott dekoráció. (Cím: Via Perrotta 12, I-95131 Catania)

Elefánt-kút (Fontana dell’Elefante): a Piazza del Duomo-n látható az Elefánt-kút, ami Catania szimbóluma. Vaccari tervei alapján készült 1736-ban, nagy hatást gyakorolt rá Bernini elefántos obeliszkje Rómában.

Porta Uzeda: Cataniában a Porta Uzeda választja el a Via Etna elejét a kikötőtől.

Palazzo Biscari: A Porta Uzeda mögött, balra a Via Dusmet utcán található az érseki palota és a Palazzo Biscari, amit több fázisban építettek 1707 és 1763 között A. Amato tervei alapján. Ignazio Biscari, az építtető unokája, kibővíttette, hogy több helyet biztosítson hatalmas művészeti gyűjteményének.

Még Goethe is meglátogatta ezt a múzeumot, akinek Prince Vincenzo – a gyűjtő fia – megmutatta érmegyűjteményét is. Ma a művészeti gyűjtemény a Museo Civico-ban látható.

Ursino-kastély (Castello Ursino): lávakőből épült robosztus épület, amely Riccardo da Lentini tervei alapján készült 1239-ben.  Hohenstaufen időszakből származik és egy védelmi erődítményhez tudnám hasonlítani.

Négy szárnyból áll az épület, ami belső udvart vesz körül. A négy szárny egy négyzetet alkot, négy robosztus toronnyal  és négy kisebb toronnyal, ami minden oldal felénél látható. Díszítőelemek nem igazán láthatóak, a bejárathoz közel egy sas éppen zsákmányul ejt egy nyulat.

A kastély eredetileg a tengerparton állt, csak az 1669-es vulkánkitörés idején a láva az épület nyugati oldala mellett haladt el (nyoma még a mai napig látható). A partszakaszt kelet felé tolta és ezért alakult át ez a terület, így manapság egy lakónegyed közepén fekszik. (Cím: Piazza Federico di Svevia, I-95121 Catania).

Museo Civico: Az Ursino-kastély épületében található a múzeum, amely a környező területek gyűjteményét mutatja be. Többek között hellén és római szobrok: római császár torzója, egy ephébus szoborfej (i.e. 5 század). Ezenkívül porcelánok, mozaik darabok, fegyverek, középkori szobrok is bemutatásra kerülnek.

Az emeleten pedig festmények a 16-18. századból; Pietro Novelli, Antonello da Saliba, Mattia Preti alkotásai. Valamint régiségek: bronz szobrok, kerámiák, terrakották. Megcsodálhatjuk a szicíliai festőiskola alkotásait is a 19-20 századból.

Piazza Mazzini: az Ursino-kastélytól északra található a Via Auteri, ami elvezet a Piazza Mazzini-re, ami egy hatalmas barokk tér. Korábbi elnevezései: Piazza San Filippo és Piazza del Mercato. Érdekessége, hogy megőrizték a tér 18. századi kinézetét és árkádsorát, ami 32 oszlopból áll.

Porta Garibaldi: A Via Garibaldi vezet a Porta Garibaldihoz (korábbi elnevezése: Porta Ferdinande), amelyet 1768-ban emeltek IV. Ferdinánd és hitvese Maria Carolina emlékére. Francesco Battaglia és mostohafia Stefano Ittar építészek tervei alapján készült fehér mészkőből és fekete lávakőből.

Teatro Romano (ókori színház): az ókori fellegvár déli lejtőin található meg a Teatro Romano (bejárat a Via Vittorio Emanuele 266 irányából), amelyet az i.e. második században építettek. A nézőtér átmérője 100 méter, ahol a lépcsőket lávakőből készítették, míg a zenekar és az ülőhelyet márvánnyal borították be.

Odeon: a Teatro Romano (római színház) szomszédságában fekszik az Odeon, amely egy kisebb színház. Az egészet lávakőből építették.

Museo Belliniano: a Via Vittorio Emanuele és a Via Crociferi sarkán található az a ház, ahol a híres zeneszerző Vincenzo Bellini (1801-35) született. A Museo Belliniano számos mementót őrzött meg a művész életéből, pl. egy hangversenyzongorát. Cím: Piazza San Francesco 3,  I-95124 Catania.

San Francesco d’Assisi: a Museo Bellinianoval szemben találjuk ezt az impresszív barokk épületet, a San Francesco d’Assisi templomot.

San Benedetto: a Via Crociferi bal oldalán két fontos barokk templom áll, ezek közül az egyik a Chiesa di San Benedetto, bencés apácák temploma.

Jezsuita Kollégium: Angelo Italia tervei alapján készült a 18. század végén.

San Giuliano: a San Francesco Borgia templommal szemben található a San Giuliano templom ovális épülete hatalmas dómmal, amelyet G.B. Vaccarini tervezett 1739-ben.

San Nicoló: Ha balra fordulunk a  Via Crociferi-n, akkor a Via Gesuiti-ra jutunk, amely a Piazza Dante-ra nyílik. Itt, az egykori görög akropolisz területén kezdték el 1702-ben a bencés szerzetesek San Nicoló templom és a hozzá kapcsolódó szerzetesi épület építését. Egészen a 18. századig építették, de homlokzata a mai napig befejezetlen maradt. Kupolájába is felmehetünk és mindenképpen megér egy kis fáradságot, mert csodálatos innen az Etnára is.

Egyéb fontos látnivalók Cataniában
Ha tovább haladunk a Via Etneán – ez legalább olyan fontos és forgalmas út, mint Barcelonában a Las Ramplas – keleti irányba, akkor eljutunk a Piazza dell’Università-ra, ahol két fontos épület látható, mindekettő Vaccarini munkája. Az egyik az egyetem épülete harang alakú oromzatával; a másik pedig a Palazzo San Giuliano (1745) a jobb oldalon.

Via Etnea: Catania egyik legfontosabb főútvonala, amely észak felé vezet 3 km hosszan, a háttérben megcsodálhatjuk az Etnát. A városháza közvetlenül jobbra található.

A cataniai egyetem: a Piazza dell’Università közvetlen közelében fekszik az egyetem, amit 1444-ben alapítottak és a jelenlegi épület pedig 1818-ban épült meg.

Chiesa Collegiata: háromhajós boltozatos bazilika, íves homlokzatát Stefano Ittar tervezte 1768-ban.

Amfiteátrum: a Piazza dell’Universita bal oldalán láthatjuk a római amfiteátrum romjait, amit valószínűleg a II. században építettek. Theodoric uralkodása alatt sajnos legnagyobb részét lerombolták, mert szükség volt rá a városfal építéséhez. Mára már csak az északi része látható. Eredeti mérete 126 x 106 méter volt, arénája pedig 70 x 50 méter, amit csak a római Colosseum előz meg.

Sant’Agata al Carcere: a Piazza San Carcere téren építették a 18. században, amely emléket állít annak a börtönnek, ahol Szent Ágotát fogva tartották, mielőtt mártír halált halt.

Giardino Bellini: a Via Etnea bal oldalán, csak néhány a Piazza Stericoro mögött megtaláljuk a Giardino Bellini nyilvános kertet, a teraszról különösen szép a kilátás.

Santa Maria di Gesú: a Piazza Santa Maria di Gesú-n áll az azonos nevű templom, amit a 18. század elején építettek. Antonello Gagini alkotásai nézhetők meg a templom belsejében, míg a főoltáron látható kereszt Fra Umile da Petralia munkáját dicséri.

Partmenti út: a Corso Italia keleti végén megtaláljuk a Piazza Europát, ami a tengerre néz és ahonnan egy csodálatos tengeparti útra juthatunk, itt kilátó teraszok is vannak. Az út északra, az Ognina külváros irányába vezet, ahol egy védett öbölben Porto d’Ulisse is fekszik.

Piazza Carlo Alberto: Catania északi részén fekszik és a helyi bolhapiacnak ad otthont.

További információ: www.catania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »