Hajdúnánás

Hajdúnánás

Hajdúnánás Hajdú- Bihar megye északi részén fekszik, turisztikai szempontból az Észak- alföldi régió természeti szépségekben gazdag települése.

A közel 20000 lelket számláló város a Hajdúvárosokra jellemző tiszta gyűrűs- sugaras, ágas szerkezete ma is eredeti formáját őrzi. Bármerről érkezik is az utazó, a főtérre jut.
A város központja, az egykori piactér, ma már gondozott pihenésre invitáló park, melynek fái között meghúzódó szobrok, és a köré felépült épületek érdekes látnivalókat kínálnak a szemlélőnek, úgy mint a város legimpozánsabb épülete, a Városháza; a hadak viharában többször újjáépült Református templom; Római Katolikus Templom; a Móricz Pál Városi Művelődési Központ és Könyvtár stukkó-díszítéses, patinás homlokzatú épülete; az 1700-as évek végén népi klasszicista stílusban épült, a városban felkutatott tárgyakkal berendezett, a szalmaipar emlékét is őrző Tájház; az Aranyszalma Alkotóház és Galéria; az országban 1993-ban elsőként itt létrehozott strucctenyésztő farm.

A város felbecsülhetetlen természeti kincse a 67 °C-os nátriumkloridos, jódos-brómos gyógyvíz, amely 1958-ban tört fel 1019 m mélyről. A 14 ha-on elterülő Városi Gyógyfürdő mozgásszervi- reumatikus és nőgyógyászati problémák orvoslására megfelelő szolgáltatásaival, nyugodt, rendezett környezetével, bel- és külföldi turisták állandó üdülőhelye.

Népi klasszicista stílusban épült a XVIII. század végén. 1980-ban nyilvánították műemlékházzá. Helytörténeti és népművészeti gyűjteményében a mintegy 150 éves hagyománnyal rendelkező szalmaipar emlékei a legérdekesebbek. Védett kovácsműhely is található benne.
A jellegzetesen tornácos, nádfedeles épület háromosztatú véghomlokzattal készült. Az udvaron gémeskút, góré, a népművészeti alkotótábor ideje alatt készült hagyományos formájú lovasszán és az egykori istállóból átalakított kovácsműhely áll. A kézi szerszámok, s a lábbal hajtott, ma is működő fújtató kuriózumként mutatja be tisztes iparosainak tevékenységét.

A strand 14 hektáros területe csendes, árnyas parkosított zöld területeivel igazán kedvenc helye lehet a pihenésre, gyógyulásra váróknak.
A szolgáltatásokat a fedett fürdő emeletén lévő új termál szálló, a kemping, valamint a gyógyrészlegben található büfé egészítik ki.
Sportolásra ad lehetőséget a két teniszpálya, a strandröplabda pálya. Szemet gyönyörködtető a botanikus környezetben lévő csónakázó tó.
A termál és strandfürdőben vízforgatóval, dögönyözővel és csúszdával ellátott pancsoló, úszó- és gyermekmedencék biztosítják minden korosztály számára a felüdülést.A 2003-ban elkészült feszített víztükrű korszerű sportmedence az úszni szeretőket várja.
A gyógyászati részleg, ahol folyamatos orvosi felügyelet mellett szakorvosi rendelés is folyik, gyógymasszázzsal, tangentorral, iszappakolással, szénsavfürdővel, szaunával áll egész évben, a vendégek rendelkezésére.

A XIX. századi Tisza szabályozása után szükség volt a Hajdúhát elegendő öntözéséhez való vízmennyiség pótlására. 1863-tól egészen 1941-ig elhúzódó döntés alapján az 1956-ban átadott, a Tiszából Tiszalöknél ágázó Keleti – főcsatorna 109,8 kilométernyi szakasza Bakonszegnél ömlik a Kálló-éren keresztül a Berettyóba.

A Polgári úti hídnál vízparti üdülő házak sorakoznak. Növényzetére jellemző teljes hosszon a padka növényszegélye, mely nád, harmatkása, az alsó szakaszon különböző gyékényfajokból tevődik össze. A víz átlagos mélysége 3- 4 m, szélessége 25-30 m közötti. A Tiszától Balmazújvárosig hajózható, de legfeljebb 13 km/ h sebességgel közlekedhetnek a járművek. 2004. évi beruházás befejezésével csónak kikötő épül a csatornán, mely újabb lehetőségeket nyújt a víz kedvelőinek. Engedélyezett a horgászat (jegy váltása ellenében), jellemző természetes és telepített halfajták: ponty, busa, amur, süllő, harcsa, kárász, keszegfélék, bodorka, compó, dévérek, fenékjáró küllő, s a harcsa

A Fürdő útról, a sportpálya melletti dűlőn jutunk az országban elsőként Hajdúnánásra telepített struccfarmra.

Az 1993-ban ide érkező dél-afrikai madarak nemcsak turisztikai látványosságként szolgálnak. Minden részük hasznosítható. Bőrükből igen finom minőségű bőrtáskák, cipők, egyéb kiegészítők, tollukból pedig használati tárgyak készülnek. Húsuk vörös és koleszterinszegény, éttermek rendelésre szállítják. Főleg ínyenceknek ajánlják, az íze marhahúsra emlékeztet, alacsony zsír és magas fehérje tartalmú.
A világ legnagyobb madarai a laposmellű futómadarak csoportjába tartoznak. Repülni nem tudnak. Kifejlett kakasaik elérhetik a 3 méteres magasságot és a 150 kg-os testtömeget.
Jellemző rájuk, hogy trióban élnek (egy kakas és két tojó) egy elkerített területen, ahogy a természetben is. 70 évig is elélhetnek, tojásuk 1,1 – 1,8 kg súlyúak, méretük15 cm. Egy tojó egy évben akár 70 tojást is lerak, és közel 40 éven át képes erre.
A világ legnagyobb madara igen kíváncsi, s jobb néhány lépés távolsággal elkerülni a fejbúb vizsgálatot.
Kedvenc eledele a lucerna, a kukorica, az árpa, a cukorrépa, és a konyhakerti zöldségek.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:     www.hajdunanas.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »