Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló

A “reumások Mekkája” már 75 éve, amióta az 1100 méter mélyről feltörő, 75 C°-os termálvízzel gyógyítanak az Alföld legkedveltebb üdülőhelyén.

Gyógyfürdőben (Szent István park 1-3.) 2-3 heti kúra 90%-os javulást eredményez idült mozgásszervi, nőgyógyászati, bőr-, és belgyógyászati betegségeknél.A strand előtti Harangházban világszabadalmat jelentő alumínium-harangok gyűjteménye. A XVIII. századi Szent László Templom freskói a gyógyító víz megtalálásának történetét ábrázolják. Béke Gyógyfürdő (Mátyás király sétány 10.) úszómedencékkel a város üdülőövezetében.
Bocskai István Múzeum gyűjteményei a Bocskai utca több házában: (12.:) a város története, szabadtéri néprajzi kiállítás, (14.:) Miskolci László festő, és Cseh Gusztáv grafikus művész kiállítása, az udvaron fejfa-, és sírkő bemutató, (21.:) pásztorművészet, , kerámiák, szőttesek, népviseletek, századvégi szobabelső, népi iparművészek alkotásai. Fazekas Ház (Ady u. 2.) nádudvari fekete kerámia, múlt századi szobabelső.

A fürdő előtti park különleges látványossága a millennium évében felavatott Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városunkban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges haranggyűjtemény-adománya nézhető meg.A látványos építészeti alkotás Rácz Zoltán építész munkája.

A harangokat különleges alumínium ötvözetből állították elő. A hagyományos harangoknál súlyuk könnyebb, gyártásuk rövidebb időt igényel. Réselt eljárással készültek. Ennek lényege, hogy a harang köpenyébe réseket hasítottak. Hangzásuk a harang nagyságától, a rések helyzetétől függ. Egy oktáv terjedelemre hangolhatók. Minden harang egyedi tervezésű. Készítésükhöz a Jeney-Oborzil művészházaspár világszabadalmat szerzett.

A bejáratnál levő Kölcsey-harangra a jeles magyar költő: “Hass, alkoss, gyarapíts!” idézete került. A harang koronája egy földgömb. Azt jelképezi, hogy a felszólítás minden nemzet fiához szól.
Középen négy, fához hasonlóan összehajló betonoszlop között látható a világharang.
Az adományozó hitvallását fejezi ki: “a földön élő valamennyi ember összetartozik és egymásra utalt.” Fölötte 12 kisebb harang sorakozik, melyek harangjátékra is alkalmasak.
Az építmény belső részén egy kis tóban tíz, Szent István-harang sorakozik. Rajtuk az államalapító király latin nyelvű intelmei olvashatók.
A harangok fölé az égboltozatot jelképező tetőzet borul, középen az életet adó napkoronggal: A talpazat egyik fele természetes anyagú terméskő, a másik fele mesterséges burkolat. A kétféle anyag a jó és a rossz örök küzdelmét jelképezi. A kettőt a Tejút választja el egymástól, mely a magyar népmesékben szereplő életfához vezet.
A talapzatba ágyazva faragott oszlopok állanak. Ezek a múltat, a magyar történelem kiemelkedő eseményeit ábrázolják. Bentebb egy sima faragatlan oszlop látható. Ez az ismeretlen jövő. A faragványok készítője Nagy Imre népi iparművész.
A tetőzet alatt Galánffi András, a népművészet mesterének faragott rönk padjai kaptak helyet. A háttérben három dombon elhelyezve a magyar őstörténet jelképei láthatók. (Készítette Győri László szobrászművész.) Mindhárom akácfából készült plasztika színesre festve.

A fekete kerámia bástyája –
Ahol a 3321 számú főút Hajdúszoboszló szívébe csatlakozik, a református templom mellett lévő erődfaltól mintegy 500 méterre északra, szemben a Közgazdasági Szakközépiskolával, a valaha volt árpád kori Szoboszló falunak hatalmas mészkőtömbökből épült templomának helyén található Hajdúszoboszló méltán híres nevezetessége a nádfedeles Fazekas ház.
Itt található Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének, és a híres alföldi fekete kerámia újjáélesztőjének alkotóműhelye, egyben a település egyetlen folyamatosan újuló, ám mégis évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítást magába foglaló emlékháza.
A kedves idelátogató nem csak a műanyagokat és modern kori főző eszközöket nélkülöző kor emberének mindennapjait kitöltő kerámia tárgyakkal és használati eszközökkel találkozik, hanem módjában áll megtekinteni azt a folyamatot, ahogyan a népművészet mestere egy marék agyagból, hogyan alakítja ki a csodálatos forma világgal rendelkező és ornamentikával bíró dísz és használati eszközeit.
A vendég, ha belép a kapun egy, az őseink gondolataival átitatott alkotói tevékenységgel és meghitt nyugalommal ötvözött világba lép.

Kemencés Csárda:

Magyaros ízek, népies hangulat valamint az egyik teremben citerazene, a másikban szalonzene várja a szórakozni vágyó vendégeket.

Hétfőn és pénteken 18.00 órától – mint régen nagymamáink – a vendégek előtt, kemencében kenyérlángost sütnek, citerazene kíséretében. Kemencében készítenek még liba-, kacsa-, malacsültet és töltött káposztát füstölt csülökkel. Az átalakított különteremben 100 főig társasági rendezvények, lakodalmak, érettségi és osztálytalálkozók lebonyolítását vállalják!

Gyógyfürdő

A termálfürdő épülete 1999- ben teljesen megújult. A modern kétszintes épületben a gyógyászati kapacitás a duplájára nőtt. Négy új nyitott medence épült, melyekben a különböző attrakciók segítségével még inkább felüdülhet a fürdőző. E nyitott medencéket körülölelik a tágas közlekedő folyosók. A termálfürdő csarnokában három fedett 32, 36,38 C hőfokú gyógyvizes medence található. A medencecsarnok felújítására 2002 őszén került sor a Széchenyi Terv támogatása segítségével. Szintén ekkor épült a az úgynevezett kádfolyosó feletti emeleti szárny, ahol elsősorban a szomszédos Aqua-Sol szálloda vendégei részére alakítottunk ki kezelő helyiségeket.

Gyógyvíz

1925-ben Hajdúszoboszlón mélyfúrás következtében a földből kb. 1100 méter mélységből 75°C-os meleg termálvíz tört elő. Analízisek alapján megállapítást nyert, hogy a mélyfúrásból jódos, brómos, konyhasós, hidrogénkarbonátos termálvíz tört fel. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz tartalmaz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá még különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

Uszoda

Az Árpád Uszoda a nemzetközi szabványoknak megfelel, versenyek, rendezésére kiválóan alkalmas. Feszített víztükrű, 50 méteres, 8 pályás medencéjének vize 25-27 C°-os, minősége a közegészségügyi előírásoknak megfelelő. Ruhatár, kölcsönző, az öltözőkben 600 szekrény várja az úszni vágyókat. Két kondicionálótermében testépítésre alkalmas eszközök, gépek, szolárium, az előcsarnokban étterem található.

Élményfürdő

A mediterrán hangulatú fürdőváros hét évtizede vonzza a gyógyulni, pihenni, szórakozni vágyó vendégeket. A várost az egész világon a “reumások Mekkája”-ként emlegetik.
A strandfürdő 30 hektáros fürdőparkkal, csónakázótóval, óriáscsúszdával, hullám- és pezsgőmedencével, strandröplabda pályával, 50 méteres úszómedencével, új vízi szórakoztató centrummal, az Aquaparkkal és színes strandprogramokkal áll a nyári fürdőzők rendelkezésére. 2002 májusában adták át a nagyközönségnek a kibővített strandot, ahol nagy szenzációnak örvend a pálmafákkal övezett “mediterrán tengerpart”. A kristálytiszta, hullámzó vizű óriásmedence homokos partján kalózhajó és világítótorony nyújt egyedülálló látványt.
Megújult és kibővült Magyarország első Csúszdaparkja is, ahol attraktív élménymedence (kisebb csúszdák, mászókák, állatfigurák, interaktív játékok), és immár kilenc pályával, köztük a fő attrakciónak számító Black Hole és Crazy River Twister típusú csúszdákkal várják a csobbanás szerelmeseit.

A 12 méter magas indítótoronyból indulva kilenc különféle pályából választhatnak a nagy csobbanás szerelmesei. Van itt négypályás óriás-, kétféle kamikáze, óriás csavarcsúszda, “fekete lyuk”, és “őrült folyó”. Utóbbiakon kizárólag extra úszógumikkal “közlekedhetünk”.

Az apróságokat a tengerparti világ csobogói, a medencében álló élethű elefántjai, két gyermekcsúszda, valamint fajátszótér kápráztatja el!

A csúszdapark a strand hátsó részén lévő egy hektáros területen található, szerelmesei kétórás vagy egész napra szóló belépőt válthatnak.

Mivel az Aquapark kapacitása már az első két évben kicsinek bizonyult; ezért 2002-ben területét duplájára bővítettük, valamint 3 új csúszdaelem épült ( Niagara, big hole, twister ) , így a csúszdák összhossza meghaladja az 1 km-t. Aki elfáradt a csúszdázásban a sodrófolyóban vagy a 3 új strandmedencében pihenheti ki magát ( felnőtt, gyermek és bébimedence ) A bébimedencében vízívár várja a legapróbbakat.

Az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő Hajdúszoboszlón, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának részeként jött létre. Az élményfürdő 15000 m2-en, 1600m2 vízfelülettel, egyszerre 1000 fő befogadására alkalmas.

Az Aqua-Palace szolgáltatásai:
Élményfürdőrendszer mindazoknak, akik különleges, tematikus fürdőmiliőre, egyedi wellness élményekre vágynak:
trópusi fürdő, jégbarlangfürdő, mozi-fürdő, Pávai termálfürdő, barlangfürdő, Római fürdő, Gangesz fürdő, tengeri fürdő

Gyermek- és családi fürdő kisbabás, kisgyermekes családoknak (Magyarországon egyedülálló kínálat!):
bébi- és anyuka medence, bébiúsztató medence, gyermekfoglalkoztató, gyermekpihenő-terem, pelenkázó helyiség a legkisebbeknek
családi medence, pezsgőmedence és 2 gyermekcsúszda a nagyobb gyerekeknek

Szaunavilág az egészséges életmód híveinek:
finn szaunák, gőzkamrák, infra szaunák, masszázs zuhany, merülő medencék

Privátfürdők családoknak, baráti társaságoknak:
3 db privát fürdő egység jakuzzival, finn szaunával

2 pályás állószörf a vízi sportok szerelmeseinek

Uszoda, kondicionáló terem, aerobic terem, 2 db squash pálya az aktív pihenés kedvelőinek

Beauty szalon : fodrász, kozmetika, manikűr, pedikűr

Fekvő és álló szolárium, thai masszázs, alternatív masszázsformák, akupunktúra egy kis kényeztető wellness érzésre vágyóknak.

Snack bár, önkiszolgáló étterem, kávézó, a finom falatok kedvelőinek

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.hajduszoboszlo.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »